Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Nu reser sig det nya Oslo

Oslo är en av de snabbast växande städerna i Europa och erbjuder ett spännande utbud av museer, parker, nöjen och matställen. Det nya Oslo är arkitektur och gastronomi i symbios.
Oslo är en av de snabbast växande städerna i Europa och erbjuder ett spännande utbud av museer, parker, nöjen och matställen. Det nya Oslo är arkitektur och gastronomi i symbios. Foto: Shutterstock

Oslo har sedan 1969 befunnit sig i ständig förvandling. 1969? Ja, det var då de norska oljefyndigheterna gjordes. Det är oljefyndigheterna som i dag har gjort Norge till världens tredje största oljeexportör och landet rikt.

Oljan är orsaken till att det ständigt byggs i Oslo och till att lyftkranarna står på rad. Framför allt under senare år har staden genomgått stora förändringar där de traditionella områdena, som Holmenkollen och paradgatan Karl Johan, har hamnat i bakvatten i jämförelse med de nybyggda med modern arkitektur och fokus på hållbarhet och ekologi.

Det nya i Oslo ser man prov på i komplexet Barcode vid centralstationen och i det gigantiska stadsutvecklingsprojektet av det gamla hamnområdet Bjørvika med bland annat det vitglänsande Den Norske Opera, det kommande Edvard Munchmuseet, bostäder och utomhusbad mitt inne i staden.

Lite som Aker Brygge men större. För Aker Brygge var det riktigt heta tidigare. De gamla hamnmagasinen och före detta skeppsvarvet blev, när det byggdes om på 1980-talet, en symbol för det moderna Oslo. Det nya Oslo. Det rika Oslo.

Aker Brygge är fortfarande hett, inte minst på grund av alla restauranger längs bryggan, och folklivet är på topp under de ljusa sommarmånaderna. Men det är på den lilla ön Tjuvholmen, som man når via broar från Aker Brygge, som det händer nu.

På Tjuvholmen reser sig nya kvarter i en djärv design med bostäder, kontor, restauranger och konstgallerier. Allt omringat av vatten men förenat av broar över kanalerna. Här finns också det moderna konstmuseet Astrup Fearnley med egen strand.

I området Vulkan vid Akersälva vid den gamla arbetarstadsdelen Grünerløkka händer det också mycket. De gamla industribyggnaderna hyser nu dansstudior och konsthallar.

Här ligger även Konsthögskolan, Dansens hus och den nya salu-hallen Mathallen Oslo med flera spännande restauranger.

Norsk gastronomi tillhör världseliten, norska kockar har vunnit den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’Or imponerande fem gånger sedan starten av tävlingen 1987 och det finns gott om riktigt intressanta restauranger i Oslo.

Oslo ansågs av många som en ganska tråkig huvudstad en gång i tiden. Så är det inte i dag.

 

Fem bästa i Oslo

Foto: Johan Dahlqvist

1. Oslos landmärke

Den Norske Opera & Ballett från 2008 (bilden) är ritad av det norska arkitektkontoret Snøhetta och Operahusets tak är en plattform för diverse kulturella inslag, det sjungs opera, det dansas och solas.

Kirsten Flagstads pl. 1,

Oslowww.operaen.no

2. Läckert i Mathallen

I området Vulkan vid den gamla arbetarstadsdelen Grünerløkka ligger flera gamla före detta industribyggnader, som numera är dansstudios och konsthallar. Här finns också Mathallen Oslo med spännande restauranger.

Vulkan 5, Oslo

www.mathallenoslo.no

3. Klappa en tiger

Populärt är att klappa tigerskulpturen på Jernbanetorget vid centralstationen. Oslo kallas också för Tigerstaden. Detta kommer från den norske författaren och Nobelpristagaren Bjørnstjerne Bjørnsons dikt ”Sidste Sang” från 1870, för att han tyckte dåvarande Christiania (namnet Oslo kom 1925) var en farlig och obarmhärtig stad.

Jernbanetorget, Oslo

4. Kissande kvinnan

Ekebergparken anses vara en av världens fem bästa skulpturparker enligt tidningen The Wall Street Journal. Här finns 34 skulpturer. På plats finns bland andra Salvador Dali, Auguste Rodin, Pierre-Auguste Renoir, Damien Hirst och svenska Ann-Sofie Sidén med ”Fideicommissum” eller den ”kissande kvinnan”. Fritt inträde.

Kongsveien 23

www.ekebergparken.com

5. Drinkar med utsikt

Voksenåsen Bar & Terrace ligger uppe på Holmenkollen vid Frognerseteren, 501 meter över havet. Utsikten är magisk. Resan hit tar 45 minuter från centrum.

Ullveien 4

www.voksenaasen.no

Bo bra

Lyx. The Thief

Spännande hotell på Tjuvholmen vid Aker Brygge. Priser från 2.800 kronor per natt.

Landgangen 1

www.thethief.com

Äta & dricka

Kändisrestaurang. Vaaghals

Ligger nära centralstationen i det nya Barcodekomplexet. Ägs av skidlegenderna Bjørn Dahlie och Vegard Ulvang.

Dronning Eufemias gate 8

www.vaaghals.com

Grillat. Grilleriet

Specialiserat på grillat i alla former. I närheten finns en skulptur av konstnären Marc Quinn föreställande fotomodellen Kate Moss i en något intrikat pose.

Storgata 21/23

www.grilleriet.no

Kontraster. Kontrast

Modern skandinavisk restaurang med fokus på ”kortreist” (närodlat) och ekologiska råvaror.

Mariedalsvejen 15 a

www.restaurant-kontrast.no

Hamburgare med extra allt. Dognvill Bar & Burger

Hamburgare är inne i Oslo och Døgnvill Bar & Burger på Aker Brygge är två av de populäraste.

Lille Stranden 10

www.dognvillburger.no

Resfakta

Flyg från Stockholm från ca 900 kronor t/r med SAS eller Norwegian. Tåg med SJ från Stockholm från ca 500 kronor t/r. Flyg från Sturup/Malmö via Stockholm med SAS, från ca 2.600 kronor t/r. Tåg med SJ från Malmö från ca 1.200 kronor t/r

Flytoget: Ett enkelt sätt att ta sig till och från Gardemoen. 200 kronor enkel resa. www.flytoget.no

Bästa tiden: Mest folkliv sommartid.