Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Nyöppnade gravar ska locka turister till Egypten

Tre aldrig tidigare visade gravkamrar i Luxor i Egypten öppnades på torsdagen för turister. Myndigheterna och näringslivet sätter sitt hopp till att ökad kulturturism ska kompensera för befarat bortfall av solbadande turister, i spåren av flygkraschen i Sinaiöknen.

– Det som hände är sorgligt, men vi måste vänta på vad haveriutredningen kommer fram till, säger Mamdouh Eldamaty, egyptisk minister med ansvar för arvet efter det antika Egypten, till nyhetsbyrån AP.

Och så tillägger han:

– Det var ingen terrorattack, det var en olycka.

Den mest prominenta av gravarna som öppnades på torsdagen i turiststaden i södra Egypten var Huys grav, vicekung av Kush, ett lydrike under Egypten som låg i norra delen av nuvarande Sudan. Kammarens väggar täcks av målningar från cirka 1200 före Kristus, som visar en stor festival, ägnad att behaga härskarmakten Egypten.

Mamdouh Eldamaty säger att de nyöppnade gravarna är bland de viktigaste som skapades för den tidens aristokrati.

Torsdagens visning var planerad sedan tidigare, innan flygkatastrofen inträffade, och ingår i en regeringssatsning på att lyfta fram nya arkeologiska platser som man hoppas ska locka fler turister till landet. Övriga två kamrar som öppnades tillhör prästen Amunemonet respektive boskapsägaren Amunemhab.