Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 19:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/ovarderliga-konstskatter-i-fin-miljo/

Resor

Ovärderliga konstskatter i fin miljö

Bild 1 av 2 Getty Villa består av 23 gallerier som ställer ut ungefär 1.200 av de över 40.000 konstföremålen som finns i samlingarna.
Foto: Getty Museum
Bild 2 av 2 Getty Villa, lika vackert utvändigt som invändigt.
Foto: Getty Museum

Tusentals och åter tusentals konstskatter finns samlade på Getty Museum i USA. Ett nöje för hela familjen, inte minst för att det är gratis inträde.

Med tanke på sitt brandutsatta läge i Kalifornien och sina ovärderliga konstskatter är det inte konstigt att Getty Center har vidtagit extrema åtgärder för att skydda sig. Travertin, en typ av kalksten som är mycket motståndskraftigt mot eld, används genomgående till ytterväggarna och taken är täckta av krossad sten. Inuti byggnaden finns branddörrar som automatiskt slår igen och kväver en eventuell eld och under museet ligger en vattentank som rymmer 4 miljoner liter vatten.

Konstskatterna började samlas av oljemagnaten Jean Paul Getty, en av världens första dollarmiljardärer. Getty var en konstälskare av stora mått och ville dela sin passion med världen. 1954 öppnade han museet Getty Villa med grekiska, romerska och etruskiska antikviteter.

Hela området har fontäner och trädgårdar.
Hela området har fontäner och trädgårdar. Foto: J. Paul Getty Trust

När Getty dog 1976 testamenterade han cirka 11,6 miljarder kronor till museet, som i dag är ett av de mest förmögna i världen. För pengarna byggde man bland annat 1997 Getty Center, full av konst att uppleva i vackert dagsljus. Getty Museums samlingar består av europeisk bildkonst, skulpturer och konsthantverk till och med 1800-talet samt europeiska och amerikanska fotografier från 1800- och 1900-talet. Samlingarna är världsberömda, dessutom inhysta i tjusiga miljöer med fontäner och vackra trädgårdar utanför.

Varje år kommer över en miljon turister till Getty Museum.
Varje år kommer över en miljon turister till Getty Museum. Foto: Getty Museum

 

Läs mer om resor här