Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Överraskande resa längs vindlande vattenvägar i Brandenburg

Världen är full av nya upplevelser. Visste ni att man hittar något som liknar regnskog bara några mil från Berlin? Och att en bit av Holland finns i Potsdam?

DN Resor utforskade denna vattenrika region via långsamma ”vattenvandringar” med bekväm motorbåt och enkel husbåtsflotte. 

Gamla DDR har kallats för många saker, ofta mindre smickrande. Men med 3.000 sjöar och totalt 30.000 kilometer vattenvägar och frodig grönska är det ingen överdrift att kalla regionen Brandenburg, nordväst om Berlin, för ett europeiskt Amazonas. Och det är naturligtvis ingen slump att det både här och i grannregionerna Mecklenburg och Pommern formligen kryllar av slott. Omgivningarna är förtrollande vackra och härifrån härstammar för övrigt en stor del av den svenska adeln.

Vi börjar vår resa i barockstaden Potsdam, cirka sex mil från Berlin. Landskapet som omger denna urgamla stad är klassat som världsarv av UNESCO sedan 1990. I regionen finns 14 slott, bland annat magnifika Sanssouci, tre historiska parker och sju sjöar. Lägg sedan till Potsdams stilfullt restaurerad stadskärna med låga pastellfärgade hus och hemliga innergårdar.

Här finns också häpnadsväckande nog också ett kvarter som lika gärna kunde ligga i Amsterdam. Fredrik den stores far lät under första halvan av 1700-talet uppföra de drygt 130 vackert röda tegelhusen i klassisk holländsk stil. Detta som tack till de många holländska hantverkare som hjälpt till att bygga upp staden.

I Potsdam kan man strosa runt hur länge som helst men vi är här för att testa vattenvägarna, ”wasserwandern”. Den som har mer tid än vi kan hyra en båt redan här och ta sig fram längs floden Havel som är pulsådern i området. Vi fuskar och tar oss med bil till Brandenburg an der Havel för att påbörja vår vattenresa.

Vår farkost heter Teodor och är en enkel husbåtsflotte, en så kallad ”flosse”. Teodor är långt ifrån vacker men funktionell och enkel att manövrera. Dessa populära flottar, som inte kräver något förarbevis, finns i alla tänkbara varianter och går att hyra överallt. Få av dem skulle vinna något designpris men uppfinningsrikedomen måste ändå uppskattas.

Med hektiska och trendiga Berlin bara åtta mil bort puttrar vi fram på vår flytande kolonistuga i en mycket maklig takt. Det hade gått snabbare att gå till fots – men då hade vi inte sett staden från det här hållet. Vi hade missat de många märkliga och ofta kitschiga små husen ligger längs flodkanten till exempel. För Brandenburgarna verkar vatten – floder, sjöar, kanaler, vara själva livsnerven. Överallt kan man hyra olika slags vattenfarkoster inklusive kanoter.

Efter att ha lagt till bilfuskar vi oss vidare norrut via vägar som är kantade av underbara gamla trädalléer. Att dessa vackra lövträd fått vara kvar kan man tacka DDR och deras små trabant-bilar för, vägarna behövde nämligen aldrig breddas. I hela Brandenburg känns det påfallande ofta som om tiden har stannat någon gång runt 1950.

Vi ska nu testa en annan typ av båt och parkerar oss i Marina Wolfsbruch, en modern anläggning med båtuthyrning, hotell och lägenheter.

Här väntar en cirka åtta meter lång motorbåt, specialanpassad för flodfärd, med två fullt utrustade hytter. Lite annat än gamle Teodor men särskilt mycket fortare går det inte.

Färden från Marinan som ligger utanför Kleinzerlang till den mycket sevärda slottsstaden Rheinsberg tar ungefär tre mycket meditativa timmar längs stilla vatten. Enda avbrottet i långsamheten är slussarna och de pigga skäggdoppingar som kantar vår ”väg”. En som i hög grad påminner om en djungelflod med tät lövträdsvegetation och vassdungar. Man tvingas av den stilla naturen att gå ned i varv. Klichén att vägen är målet har aldrig varit mer sann.

Båten är lättkörd och ganska tystgående och att komma fram till gamla vackra platser som till exempel Rheinsberg med båt är en speciell upplevelse. Att kombinationen båt- och landliv är ett lyckat resekoncept inser vi till fullo under en härlig kväll på mysiga bryggrestaurangen Boot&Mehr - med en fin solnedgång till maten och båten på armlängds avstånd.

Fakta.Brandenburg

Resa hit: Berlin nås enkelt med flyg från Stockholm och Göteborg. Enkelresor från 750 kronor med Norwegian.

Läs mer: www.brandenburg-tourism.com

www.reiseland-brandenburg.de

www.potsdamtourismus.de

Läs mer om alla preussiska slott:

www.spsg.de

Skön tur på floden

Hyra båt: Hyr båt, och bil om ni behöver, i Postdam eller i Wolfsbruch där det ligger en stor marina. Man kan hyra båtar från cirka 2.500 kronor och upp till cirka 15.000 kronor för tre dagar, alla klasser finns.

Läs mer: www.leboat.sewww.pension-havelfloss.derentafloss.de

Boende: Hotel Brandenburger Tor i Potsdam har ett perfekt läge, enkelt men korrekt: www.hotel-brandenburger-tor.de

Hotel am Grossen Weisenhaus är ett renoverat före detta hem för föräldralösa barn: www.hotelwaisenhaus.de

Båtfolk kan med fördel ankra i Marina Wolfsbruch och bo på Precise Resort Hotel eller hyra något av de moderna danskdesignade husen: www.marina-wolfsbruch.de

Restauranger: På urgamla Inspektorenhaus mitt i Brandenburg an der Havel äter man osedvanligt bra: www.inspektorenhaus.de

I Rheinsberg hittar man ovanligt bra mat på Seehof: www.seehof-rheinsberg.de

Om man är i närheten av Kleinzerlang är det närmast ett måste att äta på sympatiska Boot & Mehr som drivs av far och son Gautzsch: www.bootundmehr.com