Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-04 03:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/pa-jakt-efter-sardernas-rotter/

RESOR

På jakt efter sardernas rötter

Bild 1 av 6 Sardinien rymmer mer än tre miljoner får, men bara drygt hälften så många människor.
Foto: Jörgen ulvsgärd
Bild 2 av 6 Mjuka sandstränder och turkost. Stranden Cala Luna omges av höga berg och karaktäristiska grottor.
Foto: Shutterstock
Bild 3 av 6 I år är det 150 år sedan italienarna tog över ön, men särskilt italiensk har Sardinien aldrig blivit. Sarderna har bevarat en enkel livsstil. En del av dess hantverk kan upplevas på resorten Su Golgone.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 4 av 6 Fornlämningar och kyrkorum från antikens Europa har bevarats väl på Sardinien, ett arv efter fenicier, kartager, romare, araber, bysantiner och spanjorer, som tillexempel de förhistoriska nuragborgarna.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 5 av 6 I restaurangens gigantiska öppna spis på den klassiska kändistäta resorten Su Gologone serveras spädgrisspett i långa rader. Hit kommer italienare från fastlandet för att njuta av landets bästa fläskkött.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 6 av 6 Kocken Ignazio i byn Posada lagar alltid sin egen pasta. Gastronomin på ön kännetecknas av egenproducerad mat som tillagas efter urgamla recept med inslag av det moderna italienska köket.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Det är drygt 150 år sedan Italien och Sardinien blev ett, men särskilt italiensk har ön aldrig blivit. Här är naturen dramatisk och bitvis karg, men också mjuk med lena sandstränder. Följ med DN Resors Jörgen Ulvsgärd och upptäck en ö full av uråldrig kultur och inte minst – ett spännande kök.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in