Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 23:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/pa-kryss-i-kroatien/

Resor

På kryss i Kroatien

Birgitta Althén och ­Caroline och Noemi Pålman solar på däck när båten ankrat i en vik. Foto: Anna Wahlgren

Segla i Kroatien behöver inte vara komplicerat, skriver Anna Wahlgren. ”Vi hoppar på ett färdigt krysskoncept och låter vindar – och besättning – föra oss från turkosa badvikar, via välkända öar som Brac och Hvar, till den eviga stillheten på vackra Vis.”

Ärligt talat – jag kan nästan ingenting om segling. Jag har en motorbåt, och jag vet knappt vad reva, spinnaker och fock betyder. Men jag älskar havet och jag har alltid varit nyfiken på segling. Min bakgrund är inte unik, inser jag när jag balanserat på landgången med min packning och hälsat på de andra passagerarna.

Vi är fyra mammor som reser med var sitt tonårsbarn. Dessutom har vi sällskap av ett par i 80-årsåldern. Med på båten är också en kapten och två värdar – alla svenskar. Det är vi som ska dela liv och upplevelser i en vecka.

Att segla i Kroatien har blivit allt mer populärt. Det är inte så konstigt. Kroatien kallas ofta ”de tusen öarnas land”. Här finns totalt 1.244 öar, var­av 67 är bebodda. Vi ska besöka en handfull av dem, berättar Theodor ”Theo” Pålsson, kapten på More Sailing. Han visar på kartan hur det är tänkt att vi ska segla. Men allt kan ändras, planerna är bara preliminära, i slutänden är det väder och vind som bestämmer, poängterar han.

Båten då?

– More 55:an är en bra semesterbåt med stor sittbrunn. Hon är lättrörlig och lättseglad. Jag kan segla henne själv, men den som vill får gärna hjälpa till, sammanfattar Theo.

Det är inte alltid bara vackert väder. Det blåser och småduggar vissa dagar. Kaptenen Theodor Pålsson vid rodret. Foto: Anna Wahlgren

Vi är flera som aldrig har bott på en segelbåt tidigare, och det tar några dagar innan i alla fall jag anpassar mig till den begränsade ytan. More Grey är 55 fot lång, vilket i seglarögon nog betraktas som rätt stort. Två rattar, stor sittbrunn, ett stadigt matbord där vi alla får plats, sovplats för tio personer, samt en kaptenshytt i fören, med plats för två personer. En rejäl semesterbåt med andra ord.

Första kvällen lägger vi till på svaj. Vi tar jollen in till öns enda restaurang. Äter färsk grillad bläckfisk, dricker öns lokala vin, och klappar huskatterna. Skymningen sänker sig över Adriatiska havet. Lanternorna på segelbåtarna lyser ikapp med stjärnorna. Livet är behagligt.

Dagen därpå lämnar vi viken för motor, men snart åker storseglet upp och vi ger oss i kast med genuan, förseglet. Det blåser sju meter per sekund, och vi gör snart nio knop. Theo ler. Emellanåt lutar det betänkligt. Jag kämpar för att hålla mig kvar på sätet, och har svårt att förstå att Theo kan jobba så obehindrat. Det går undan, det är helt enkelt en fantastisk segling, men plötsligt … ingen vind. Skiftningen går på några sekunder. Vi står nästan still. Snopet nog är vi tvungna att fira segel och sätta på motorn.

– Det här är typiskt centrala Adriatiska havet. Vädret är väldigt ombytligt. Men en normal dag blåser det oftast nordväst, fem till sju meter per sekund på förmiddagarna, sedan avtar det vid lunch. Sedan följer lite starkare vindar från norr, eller så förblir det stilla, förklarar Theo.

Ibland äter jag och sonen med de andra på båten, ibland äter vi ensamma. Vi gillar det kroatiska köket, som är en rustikare variant av det italienska.

Vi tuffar fram för motor. Himlen är klarblå och solen skiner. Vi passerar en musselodling, stannar till och köper ett nät på tre kilo. Några timmar senare kommer inköpet att förvandlas till musselsoppa med vitt vin, grädde och persilja. Jag njuter av havsvindarna. Och gör definitivt inte lika många knop som båten. Är man inte särskilt seglingsvan är det svårt att veta var man ska börja. Dessutom är det rätt skönt att bara ta det lugnt.

Jag får medhåll av Birgitta Althén, som reser tillsammans med sin Hans – båda i 80-årsåldern.

– Jag är här för att koppla av. Hans har ju en egen båt och är en riktig segelentusiast. Jag har sagt till honom: ”Du får dra i hur många tampar du vill, men jag tänker inte göra något”. Jag har opererat båda höfterna och är inte särskilt rörlig längre. Det är precis det här jag gillar – att få vara ute på havet, men utan att jobba, säger hon.

Tea Carlsson får en seglingskurs av kapten Theodor Pålsson. ­Gästerna avgör själva hur mycket de vill hjälpa till. Foto: Anna Wahlgren

Tea Carlsson, 17 år, gillar däremot att stå vid ratten. Att segla är den perfekta semestern, tycker hon.

– Ligga vid en hotellpool har man ju gjort förut. Det här är något nytt och annorlunda.

Hon och mamma Åsa Nilsson bor på en ö norr om Figeholm i Oskarshamns kommun. Båda är uppvuxna vid havet, har en egen motorbåt, men har aldrig seglat.

– Jag är uppvuxen i en riktig skärgårdsfamilj. Min bror är skeppare, men som för många skärgårdsbor har båten varit ett transportmedel som fraktar oss från punkt a till b. Segling har det liksom aldrig funnits tid för. Men jag tycker om att uppleva nya länder från havet. Att ligga stilla på en och samma plats lockar mig inte alls, säger Åsa Nilsson.

Av oss passagerare är hon den som står mest vid rodret. Vi andra räknar ut att om kapten Theo faller överbord är det nog Åsa som får ta över.

– Jag har lärt mig mycket under resan. Theo sa ju det första kvällen – den som vill hjälpa till får hålla sig framme. Jag är van att styra båtar, men nu har jag fått lära mig hur vindarna fungerar också, säger Åsa Nilsson.

Lunch serveras ombord på More Gray. Denna dag fajitas. Foto: Anna Wahlgren

Dagarna får snart ett slags rutin: morgondopp för den som vill, frukost, segla, ankra upp vid en vik, ta ett dopp, äta lunch och kanske dricka ett glas rosévin, segla till en ny hamn, upptäcka staden och äta middag på någon av restaurangerna.

Ibland äter jag och sonen med de andra på båten, ibland äter vi ensamma. Vi gillar det kroatiska köket, som är en rustikare variant av det italienska. För den som vill äta lokalt rekommenderas ett besök på en konoba, en traditionell restaurang, som serverar husmanskost. Här är ofta maten som mest vällagad, och priserna humana. Fisk, skaldjur, pasta, pizza och en köttbit hittar man nästan alltid på menyn. Klassikern cevapcici, köttfärsrullar som serveras i lepinjabröd, ett slags pitabröd, tillsammans med grönsaker och ajvar relish, en stark tomat- och paprika­röra, är ett säkert kort. Färsk fisk och bläckfisk äter vi nästan varje dag.

Den lufttorkade skinkan, prsut, en nationalrätt som brukar serveras med ostar som förrätt, rekommenderas också. Skinkan hängs ofta utom­hus för att lufttorka, då får den en aromatisk smak tack vare den salta, friska – och under vintern fruktade – ”boravinden”.

Det är roligt att se så många öar under en och samma resa. Man får en uppfattning om var man skulle vilja resa mer. Stillsamma Vis är de flestas favoritö. Vi besöker både Vis stad och Komiza och har generellt fin segling i Vis farvatten.

Badstopp. Bad­bryggan fälls ut och passagerarna får chans att ta ett dopp. Foto: Anna Wahlgren

Vid ett av lunchstoppen är vattnet så där turkosblått som det annars bara är på bild. Det är alldeles vindstilla och inte en krusning på havet. Vi befinner oss i en liten skyddad vik och bara en annan segelbåt har hittat hit. Jag hoppar i vattnet från badbryggan i aktern. Jag simmar länge, men klättrar så småningom upp på badstegen, duschar av mig saltvattnet och sätter på mig en tunika. Ett dukat bord väntar: den lokala slaktarens kryddiga korvar, kocken Fredrik Hentzels bakade sommarkål med honung, fetaost och valnötter, majskolv med parmesansmör, tsatsiki, chilikryddad potatissallad, picklad lök och marinerad fläskfilé. Och ett kallt glas rosé till det.

– De bästa måltiderna äter vi faktiskt ombord, konstaterar Hans Bildsten.

I nästan ett dygn efter att vi mönstrat av gungar det under mina fötter. Det märks i kroppen att vi har varit på havet. Men intrycken är starka – också i själen. Det har varit en ovanligt intensiv semestervecka, med många öar och nya män­niskor att lära känna. Och den kommer att stanna länge i minnet.

Ett krogtips från varje ö

1. Skradin (fastlandet): Restoran Skala

Familjeägd krog med utsikt över marinan. Risotto, peka, fisk och skaldjur – tillagat enligt familjerecepten.

Adress: Rokovaca 7.

restoran-skala.com 

2. Zirje (på ön Zirjes sydöstra sida): Konoba Stupica

Inga skrivna menyer, dagens mat presenteras muntligen av kyparen. Å andra sidan finns bara fyra rätter att välja mellan – kött, fisk, bläckfisk och kyckling. Allt grillat. Serveras med potatis och sallad. Ägarna tillverkar sitt eget vin. Personligt, hemtrevligt och rustikt. Dessutom prisvärt.

Adress: Put Zirje

3. Vis (ön Vis): Restoran Pojoda

Välkänd krog som funnits länge, men som fortfarande levererar. Ligger i den gamla delen, Kut, i Vis stad. Traditionellt, kroatiskt kök. Fisk och skaldjur dominerar. Tillbehör väljer man själv – mangold och potatis är vanligast. Mysig innergård och trädgård. Hårt tryck, bordsbokning rekommenderas.

Adress: Don Cvitka Marasovica 8

4. Komiza (ön Vis): Riblji Restoran

En av krogarna vid hamnen. Rätter som turisterna efter­frågar, men lagat med omsorg. Vänlig service.

Adress: Riva Svetega Mikule 17

5. Hvar (ön Hvar): Restaurant Grande Luna

Mysig takterrass. Traditionellt, dalmatiskt kök. Bläckfisken rekommenderas. Trevlig service och härlig miljö.

Adress: Ulica Petra Hektorovica 1.

www.grandeluna.hr 

6. Milna (ön Brac). Restaurang Bago

Vackert läge, men rätt avsides, på strandpromenaden. Drivs av ett par – han är fiskare, hon serverar. Paret har själva lagt in oliverna, odlat de flesta av grönsakerna och örterna, och förstås dragit upp fisken. Förrättstallriken med ansjovis, fiskpaté och kapris rekommenderas. Missa heller inte den egentillverkade glassen med smaker som rosmarin, olivolja och basilika.

Adress: Mala Bijaka 13

7. Primosten (fastlandet): Mediteran

Stans bästa restaurang, enligt många. Fokus på fisk. ­Grillad tonfisk är krogens paradrätt. Ligger på en innergård i den gamla staden.

Adress: Put Briga 13.

www.mediteran-primosten.hr 

Läs fler resereportage här