Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 13:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/paella-och-futurism-i-gemytliga-valencia/

Resor

Paella och futurism i gemytliga Valencia

Ciutat de les Arts är ett två kilometer långt kultur- och vetenskapskomplex med operahus, planetarium och museer. Foto: Shutterstock

Valencia är ett resmål väl värt att upptäcka. Här finns få turister, restaurangerna är många, priserna låga och stadens atmosfär fascinerande med en underbar blandning av gammalt och futuristiskt.

Rätta artikel
Det är tätt mellan uteserveringarna i staden. Foto: Shutterstock

Valencia bjuder på sol i överflöd, apelsiner och en stark personlighet. Staden, som är födelsestad för den världsberömda spanska risrätten paella, är Spaniens tredje största med 800.000 invånare.

Men den måste också vara en av Spaniens trevligaste storstäder. Valencia har allt! Här finns historia och kultur i överflöd. Underbara restauranger med härliga Pintxos och tapas. Mysiga gamla gränder varvat med übermoderna skapelser i Ciutat de les Arts i les Ciències.

La Lonja de la Seda med sina speciella vridna kolonner. Foto: Shutterstock

Valencias första arkitektoniskt intressanta byggnad är annars Unesco-byggnaden La Lonja de la Seda – det gotiska silkespalatset från 1500-talet med speciella, vridna kolonner och en liten patio med apelsinträd. Valencia var nämligen en del av den berömda sidenvägen från Asien till Europa och inne i La Lonja fanns en sidenbörs där säljare och köpare förhandlade. Siden, apelsiner och förstås riset till den klassiska paellan har alltid varit viktiga handelsvaror för Valencia.

Vi bor perfekt på Tryp Oceanic Valencia, mitt i smeten. Härifrån är det kanske tio minuters promenad till det moderna Valencia. Ciutat de les Arts i les Ciències är ett två kilometer långt kultur- och vetenskapskomplex med operahus, planetarium, museer och med intressanta utställningar inom teknik, natur, design och vetenskap. Med sin futuristiska design är det som att vandra direkt in i framtiden.

På Oceanogràfic vandrar besökarna i en enorm undervattensvärld. Foto: Ray Tang/REX

Här finns också Europas största akvarium, Oceanogràfic.

Till den gamla delen av staden, som exempelvis Plaza de La Reina och partygatan San Vicente Mártir, är det längre och vi tar taxi dit. Kvällen startar vi på Plaza de la Reina där vi prövar den lokala specialiteten ”Aqua de Valencia”, som bäst kan beskrivas som en mycket god, potent dryck där det ingår apelsin och cava. Vi njuter av ljuden, dofterna och livet, är vi de enda icke spanska gästerna?

Pintxos, små läckerbitar, serveras på barerna. Foto: Shutterstock

På Orio Gastronomia Vasca står pintxos på menyn. En pintxo har oftast bröd i botten som sedan toppas med sardiner, krabba, korvar, torkad skinka, ansjovis och mycket, mycket mer. De finns både varma och kalla varianter. Tillsammans med ett glas Emina Reserva från Ribera del Duero blir det en smakupplevelse.

Valencia är inte bara känd för baskiska pintxos utan även för ett digert kulturutbud med bland annat många museer.

Tekniska Museet Principe Felipe är ett sådant. Och längs den sedan 1950-talet torrlagda floden Turia finns fotbollsplaner, idrottsparker, joggingspår och många utomhusgym. Man kan säga att den nio kilometer långa rekreationssträckan i mångt och mycket är Valenciabornas förlängda vardagsrum, där mycket av fritiden tillbringas.

Längs den torrlagda floden Turia finns fotbollsplaner, joggingspår och utomhusgym. Foto: Shutterstock

Sen eftermiddag besöker vi akvariet Oceanogràfic. Här finns fler än 45.000 exemplar av 500 marina arter som hajar, valrossar, sjölejon, rockor och pingviner. Akvariet är fantastiskt och gigantiskt och jag ser eller hör inga andra turister än möjligen spanska.

En av de mer lustiga detaljerna med Valencia är nämligen just att det verkar finnas få turister. Det är fjärran från myllret i Barcelona. Det gör bland annat att staden, trots sina 800.000 invånare, känns som en småstad.

En promenadvänlig småstad till och med och här finns allt det vi söker i en stad vid Medelhavet. Modern märkesshopping hittar man på gatan Calle Colón och vid torget Plaza del Ayuntamiento, medan stråket Carrer Conde de Salvatierra är ett måste för den som söker lite mer alternativa butiker.

I Valencia är det inte långt för den som vill uppleva strandliv på Las Arenas. Foto: Ray Tang/REX

De flesta turister som hittar till Valencia samsas i stadens äldsta kvarter, Barrio del Carmen. ”Carmenkvarteren” är ett pittoreskt område som visar upp en sliten, gammal fasad, men som även är stadens absolut restaurang- och bartätaste område. Här finns också många mysiga butiker att besöka.

Inte långt från Barrio del Carmen slår vågorna in över stränderna Malvarrosa och Las Arenas. Slå dig ned på någon av alla restauranger utmed den flera kilometerlånga strandpromenaden och njut av en paella under en långlunch. För paella äter man aldrig till middag, om du frågar en Valenciabo. Eller varför inte beställa en ”Aqua de Valencia”!

Valencia är paellans födelsestad. Foto: Janerik Henriksson/TT
Från klocktornet El Miguelete har man utsikt över staden och havet. Foto: Shutterstock

Läs fler resereportage här