Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Palma – bortom svenskstråk och högsäsong

Turisttät svenskfavorit. Förvisso men en dynamisk Medelhavspärla med ett rikt kultur- och uteliv. Sofia Edgren besökte ett Palma efter peak högsäsong och bortom svenskstråken.

En cortado kostar femton kronor och ja, upplyser servitören, jag kan både få soja- och havremjölk i kaffet. Klientelet på den lilla uteserveringen är spretigt; där är väninnor med yogamattor, ett par laptopburna ”coffies” – frilansarna som anammat stället som kontor – och så gänget äldre herrar försjunkna i brädspel.

Café Santa Fe ligger på ett undangömt torg med samma namn och jag tänker att gästerna liksom hela kaféet symboliserar den stämning som hör hemma i de här kvarteren av Palma: traditionellt – men så pass tidsenligt och medvetet att personalen fattat värdet av ett utbud som möter dagens hälsovurm. Hur nördigt det än låter är havremjölken i det ännu prisvärda kaffet ett tecken på den gentrifiering som pågår i Sindicat och Calatrava. Området, som gränsar till den gamla stadsmuren i öster, ligger strax ovanför havet och intill katedralen La Seu och Parque del Mar i väster.

Undangömda Café Santa Fe ligger vid torget med samma namn i utkanten av den gamla stadskärnan.
Undangömda Café Santa Fe ligger vid torget med samma namn i utkanten av den gamla stadskärnan. Foto: Sofia Edgren

– Här kan man fortfarande hitta en hyfsat prisvärd lägenhet, några kvarter bort kan priset vara det dubbla. Den senaste tiden har de här kvarteren fått sig ett rejält lyft. För 20 år sedan var många hus ockuperade av hemlösa och det kunde rentav vara farligt att vistas här kvällstid, säger mitt sällskap Marcus Kollberg som arbetar med fastighetsutveckling och har pendlat till staden de senaste fyra åren.

Jag är på en tredagarssemester i Palma och det är jag långt ifrån ensam om att vara. Varje år reser runt 15 miljoner turister till Medelhavsön som varit svenskfavorit sedan första charterresan hit 1955. Det innebär dock inte att turismen är densamma. Tvärtom beskrivs det ”Mallis” som för ett drygt decennium sedan ofta sågs som ett partymecka, i dag snarare i termer av medvetet, sofistikerat och bohemiskt elegant – och det gäller inte minst Palma.

En klassisk husfasad i Santa Catalina-området. Kvarteren var ursprungligen arbetar- och fiskarkvarter men betraktas nu som ett av de hippare områdena i Palma.
En klassisk husfasad i Santa Catalina-området. Kvarteren var ursprungligen arbetar- och fiskarkvarter men betraktas nu som ett av de hippare områdena i Palma. Foto: Shutterstock

Nu kan man kanske applådera att fler svenskar värderar annat än grisfester i Magaluf, men turistströmmarna har även mötts av kritik. Att fler lägenheter köpts av utlänningar har lett till ökade fastighetspriser vilket inneburit att många lokalbor inte haft råd att bo kvar. Lägger man därtill att horderna av resenärer innebär ett hårdare tryck på trafik såväl som miljö, är det förståeligt att myndigheterna lagt till extra turistskatt och diverse lagar för att stävja turismen. Vilket dock inte verkar ha påverkat Palmas popularitet bland besökare avsevärt.

Santa Catalina, området strax väster om katedralen, har liknats vid ett Palmas ”Soho”, men skulle lika gärna kunna kallas för stadens Södermalm. De kreativa kvarteren har blivit ett vattenhål för semestrande svenskar som törstar innovativt kultur, kafé- och klubbliv. Självklart, inget fel i sig, men vart vänder sig den som söker ett mer lugnt, orört och ”genuint” Palma?

– Generellt känns områden som Sindicat och gatorna ovanför Avenidas genuint spanska, säger Marcus Kollberg.

Marcus Kollberg.
Marcus Kollberg. Foto: Sofia Edgren

En närliggande klocka från någon av stans otaliga kyrkor slår sex och vi påbörjar vår lilla vandring. Det är tisdagskväll vilket innebär ”La Ruta Martiana”, ”tisdagsrundan” då ett gäng restauranger och barer i de gamla kvarteren Sindicat och Sa Gerreria, strax norr om Calatrava, serverar tapas och öl till en billig penning. ”En kväll då många locals går ut”, blir jag upplyst om i samma ögonblick jag tänkt fråga mitt sällskap om var alla människor är. Gatorna är nästintill tomma och flera av ställena vi passerar har fortfarande stängt för siesta.

– Det är alldeles för tidigt än. Mallorcaborna går ut sent, får jag till svars.

Vi promenerar längs kringelkrokiga gränder och passerar hundraåriga hus där det slipas och rustas. Det är tydligt att det händer saker i kvarteren. Och att gatorna här är attraktiva. Inte minst med tanke på en liten grönvit skylt märkt ”TI” som är fäst på flera fasader. ”Turismo De Interior” innebär lägenheter för uthyrning som av en snabbgoogling att döma ofta har renoverats till toppskikt.

Vi svänger in på Plaza de Sant Francesc som domineras av en av stadens äldsta kyrkor. ”Basilica de Sant Francesc”, den mäktiga byggnaden som uppfördes i gotisk stil under 1200-talet, var från början ett kloster och räknas som en av Mallorcas främsta kyrkor. Intill ligger en annan storslagen byggnad – åtminstone för en inredningsintresserad. Femstjärniga Sant Francesc Hotel har fått otaliga utmärkelser av världens ledande livsstilsmagasin – bland annat ”Condé Nast Traveller’s” som utnämnde det till ett av världens 50 bästa hotell 2017. De palatsliknande salarna med sina schackrutiga marmorgolv och kullerstensbelagt atrium garanterar rus för hotellknarkare liksom designnördar.

Delar av Calatrava har fejats till medan annat består. Gammalt och nytt blandas. På bilden exklusiva och nyrenoverade hotell Es Princeps.
Delar av Calatrava har fejats till medan annat består. Gammalt och nytt blandas. På bilden exklusiva och nyrenoverade hotell Es Princeps. Foto: Sofia Edgren

”Kostar så klart en hel del, men om man undviker de mest hektiska månaderna så sjunker priset på rummen avsevärt. Och man kan alltid gå hit för en drink och bara uppleva atmosfären”, säger Marcus när vi blickar ut över Palma från hotellets takterrass – självklart poolförsedd.

Nu är Palmas lågsäsong inte så utpräglad. Hit, liksom till övriga Mallorca kommer turister hela året – även om januari och februari inte är en jättehit vädermässigt.

– Oktober och även november brukar vara jättefina. Då är gatorna lugnare och Medelhavet fortfarande varmt, säger Marcus Kollberg.

Vi äter middag på mysiga restaurang La Juanita som ligger lite undangömt i Sindicat-kvarteren. En kulinarisk fullträff senare är vi ute på gator som på ett par timmar gått från folktomma till proppade.

Uppenbarligen firas ”La Ruta Martiana” lika mycket utanför som inne på barerna. Och, av vad jag kan döma, mest av en spansktalande skara.

La Ruta Martiana, ”tisdagsrundan”, betyder festligt, folkligt och fullsatt på Moltabarra i stadsdelen Sindicat.
La Ruta Martiana, ”tisdagsrundan”, betyder festligt, folkligt och fullsatt på Moltabarra i stadsdelen Sindicat. Foto: Sofia Edgren

Vi trängs i baren på Moltabarra, en stimmig ölhall som visar rysk gymnastik på filmduk, serveras ambitiösa drinkar på cocktailbaren Clandestino och avslutar med finvin under valven på Tapas Club, en stilfull lite undangömd pärla.

Dagen därpå börjar sent. Tursamt serverar Es Princep, hotellet jag bor på, frukost till elva. Och dessutom en frukost som bara i sig gör stället värt ett besök. Där är spansk tortilla med tryffel, tomatsallad med burrata, oliver, charkuterier, bakverk i massor och ostar som manchego, Iberico och så klart, den lokala Grilmalt. Färskpressad juice liksom kaffe görs på beställning och – för den som är sugen – finns så klart champagne på kylning.

Efter ett dopp i hotellets takpool, beger jag mig ut i gårdagskvällens kvarter. Trots dagsljuset strosar jag vilse, men gläds när jag springer på ett hål i väggen som säljer fina korgväskor. Efter ett fika under ett jakarandaträd är klockan nästan svensk middagstid vilket innebär att jag som är hungrig ligger helfel i tid. Jag sms:ar Marcus och frågar var man kan äta klockan fem i Palma.

”Hm, kan bli lite svårt, men testa Mercat 1930.”

På matmarknaden Mercat 1930 finns det mesta i matväg, från hamburgare och sushi till mer traditionella tapas, här serverade i strutar.
På matmarknaden Mercat 1930 finns det mesta i matväg, från hamburgare och sushi till mer traditionella tapas, här serverade i strutar. Foto: Sofia Edgren

En halvtimmespromenad längs vattnet och förbi La Seu möter jag upp Kerstin Wall i den renoverade saluhallen nära hamnen. Kerstin har bott i Palma i över tjugo år och jag frågar henne hur hon upplever att staden förändrats.

– Förr kom många turister från badorter för att spendera en dag i Palma. I dag kommer de för att uppleva Palma en hel vecka. Det har inneburit en högre kvalitet på restauranger och barer. Samtidigt har staden lyckats behålla sin småstadsidyll.

Efter en runda bland diskar av tapas, tortillas, hamburguesas och skaldjur beställer vi in ett fat ostron. Jag pressar citron över blötdjuren och samtalet handlar om stans lokala matkultur. Vad äter mallorkinerna själva och vad får man som besökare inte missa? Ostron, upplyser hon mig, är inte särskilt inhemskt.

– De här är ju inte ens från Medelhavet, utan från Atlanten, skrattar Kerstin och tillägger att paella, som många turister beställer, inte heller är mallorkinskt, utan ursprungligen från Valencia.

– Det är som att äta lapskojs på Gotland. Jag rekommenderar en grillad ”Gallo de San Pedro”, en färsk fisk som är vanlig här. Eller en Sobrasada. Det är en korvdelikatess som görs på de bästa bitarna av grisen och kryddas med peppar och paprika.

Fisk eller korv alltså. Fast ett fat franska ostron och ett glas cava känns inte jättefel vid en bar intill det Baleariska havet.

Palmas gamla stad är full av små butiker och kaféer.
Palmas gamla stad är full av små butiker och kaféer. Foto: Shutterstock

Palma de Mallorca

RES HIT

Tåg: Från exempelvis Malmö via Köpen­hamn till Paris för byte till snabbtåg till Barcelona (alternativt Valencia eller Madrid). Därifrån färja till Palma (från Barcelona tar färjan mellan 5 och 9 timmar beroende på rutt).

Se mer info på www.balearia.com

Flyg: Stockholm till Palma med exempelvis Norweigan, SAS och Ryanair. Biljetter går under mindre hektisk säsong att hitta från 1.500 kronor tur och retur.

Koldioxidutsläpp: Flyg Stockholm–Palma de Mallorca ca 832 kg per person, tur och retur, inklusive höghöjdseffekt. (För beräkningsmetod se www.klimatsmartsemester.se)

Bästa tiden: Säsong året om, men den populäraste månaden för en resa till Palma de Mallorca är enligt resbolaget Ticket september, följt av juli och maj. Vill man åt lugnet så är oktober en bra månad, vattnet är till exempel fortfarande varmt, men nätterna börjar bli lite kyligare. Januari är den månad som är minst bokad enligt samma statistik.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Något lägre än i Sverige. Kaffe cirka 15 kronor, öl 30 kronor.

Tidsskillnad: Ingen.

Ta dig runt: Väl utbyggt kommunalt bussnätverk som även går till närliggande badorter. Även mycket taxibilar i omlopp.

Läs mer: www.mallorca.se

1. Brick Hotel, 2. Es Princep, 3. Quina Creu Tapas & Restaurant, 4. La Sifonería, 5. Ca’n Joan De S’aigo, 6. Castell De Bellver – Jovellanos, 7. Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma.

Varm choklad, cykeluthyrning och medelhavskonst

ÄTA OCH DRICKA

Bohemisk elegans och stämningsfullt i Sindicat

Undangömd liten pärla som serverar tapas med twist till lokalbor och medvetna turister.

Quina Creu, Carrer de la Corderia, 24.

www.quinacreu.com

Finfika på antikt chokladkonditori

Inhemsk kafékultur när den är som bäst. På chocolaterian i Sindicat skvallrar Palmaborna över ”ensaimadas” (traditionell surdegsbulle som bakats på ön sedan 1600-talet) och varm choklad efter söndagsmässan – och alla andra dagar. Magisk miljö och gudagoda bakverk. Öppet 8-21 alla dagar.

Chokolaterian Can Joan

Carrer de Can Sanç, 10

www.canjoandesaigo.com

Charmigt vinotek i Calatrava

Trevlig (och trång!) vinbar med fokus på lokalt producerade drycker som tappas upp ur tunna.

Sifoneria, Avinguda de Joan Miró 73.

www.sifoneriapalma.com

BO

Lyx med takpool och toppservice i Calatrava

Stilfullt boutiquehotell i Calatrava med utsikt över havet och den nyrenoverade antika stadsmuren. Takterrass med pool och cocktailbar och ambitiös stjärnrestaurang på bottenplan. Dubbelrum från 2.500 kronor.

Es Princep, Carrer de Bala Roja 1.

www.esprincep.com

Industriellt och familjärt hostel i Sindicat

Prisvärt designhostel beläget i en gammal fabrik intill katedralen. Erbjuder del i större rum med plats för sex personer. Även cykeluthyrning. Del i rum från 800 kronor.

Brick Hotel, Carrer D es Forn D’En Vila, 3.

www.brickpalma.com

SE OCH UPPLEVA

Utflykt med utsikt

Mäktiga 1300-talsfästningen Bellver bjuder på utsikt över hela Palmabukten och naturomgivningar. Fint för vandring eller picknick i parken nedanför (med kul lekplats).

Castell de Bellver.

www.castelldebellver.palma.cat

Modern medelhavskonst

Se verk av bland andra Miró, Barcelo och Picasso på Palmas museum för modern och samtida medelhavskonst. Missa inte en drink i museirestaurangen som har stans bästa terrass. Ligger mitt i city och har öppet alla dagar.

Es Baluard, Plaça de la Porta de Santa Catalina 10.

www.esbaluard.org