Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-16 17:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/peru/peru-ett-land-med-tva-sjalar/

RESOR

Peru – ett land med två själar

Bild 1 av 8
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 2 av 8 Urubambaflodens stränder är omgivna av höga snöklädda berg. Den smal- spåriga järnvägen passerar genom djungelliknande vegetation innan tåget når slutstationen Aguas Caliente vid foten av Machu Picchu.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 3 av 8 ”El condor pasa”. Denna slitna peruanska folksångsmelodi får plötsligt liv när vi spanar efter kondorer från en klippavsats högt uppe i Colcadalens bergsmassiv.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 4 av 8 Kvinnorna bär sina traditionella kläder både till vardags och fest. Hattarna är den stora markören som talar om från vilken by de kommer och vilken indianstam de tillhör.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 5 av 8 Det karga ökenliknande landskapet runt staden Nasca är känt för de ibland hundratals meter stora markfigurer som i sin helhet bara kan ses från luften. (Källa: NE)
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 6 av 8 Machu Picchu är byggt på en 500 meter hög bergstopp med stup på tre sidor. Den forna inkastaden är invald som ett av världens sju nya underverk. Omkring 400 000 turister besöker platsen varje år.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 7 av 8 Denna quechuaindianska kvinna träffar vi uppe i det andinska höglandet på 4 000 meters höjd. Hon lever på att sticka och sälja kläder av den finaste alpackaullen.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 8 av 8 Aymaraindianen Antonio Jallahui Suama och hans fru har levt hela sitt liv på vass­öarna ute i Titicacasjön. De livnär sig på fiske och hantverk och däremellan något turistbesök. Här styr de en klassisk båt byggd av totoravass, samma teknik som Thor Heyerdahl använde när han konstruerade båten ”Ra” för sin expedition mellan Afrika och Amerika.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

DN Resors Jörgen Ulvsgärd åkte till Peru – och här ger han nu en snabbkurs i den mytomspunna inkakulturen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in