Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Ständig kamp mot halvnakna turister som bryter mot reglerna

Foto: AP, AGF/REX

Halvnakna och respektlösa. Trots att polisen i Rom gör sitt bästa för att bötfälla turister som inte sköter sig har synen blivit allt vanligare, skriver DN:s Italien-korrespondent Peter Loewe. ”Att visa upp en hårig bringa eller en vit rund ölmage utanför Pantheon förefaller plötsligt helt normalt.”

När jag flyttade till Rom, under senare delen av förra årtusendet, så var det otänkbart att lufsa runt i stan i kortbyxor. Shorts bar man endast hemma eller möjligen om man jobbade i trädgården och så förstås på väg till stranden.

I dag väljer många turister att besöka det antika Roms lämningar iförda korta tajta badshorts och flipflops. De senare ganska opraktiska i en stad där man måste gå många kilometer. Polisen säger inte något och nunnorna som kommer ut från kyrkan och mässan har slutat rynka näsan och väljer i stället att titta bort.

När juli och augustis hetta tar över så släpper plötsligt alla hämningar. Vid 35 graders värme och ibland mer tror besökarna att allt är tillåtet. Att flanera med bar överkropp och visa upp en hårig bringa eller en vit rund ölmage utanför Pantheon förefaller plötsligt helt normalt. Det blir böter, men poliserna är få jämfört med horderna av turister som väller fram. Damerna klarar sig bättre, en topp fungerar alltid även om den är urringad ner till naveln och avslöjar allt.

Böter förefaller vara borgmästaren Virginia Raggis permanentlösning på alla ordningsproblem. I beredskapsplanen ingår att hårdbevaka alla fontäner. Det skall vara slutbadat i Trevifontänen förklarar borgmästaren. Men i folkvimlet är det lätt att gå i fontänen. Stadspolisen ”vigli urbani” blåser i dag – när de är på plats – med sina visselpipor oavbrutet. Då räcker det med att någon sätter sig på fontänens kant så kommer de rusande. Väl i fontänen kan badgästen dock göra som hen vill. Polisen kliver inte i vattnet, utan väntar ut personen. Det blir flera tusen kronor i böter.

De tror att de kan komma in badklädda i Michelangelos praktsal där katolska kyrkans kardinaler väljer sin påve.

I Vatikanen härskar en helt annan ordning. Här kommer ingen in som inte är korrekt klädd. Shorts är det inte tal om och inte heller kjolar som slutar ovanför knäna. Damerna får inte ha bara axlar. Så på det stora torget utanför Peterskyrkan ser man folk som klär om efter att ha införskaffat schalar för axlarna eller ännu större tygstycken i färgglad indisk batik som fungerar som en ankellång kjol. Reglerna gäller även för Vatikanmuseerna med Sixtinska kapellet, men detta är det många besökare som missar. De tror att de kan komma in badklädda i Michelangelos praktsal där katolska kyrkans kardinaler väljer sin påve.

Läs mer: Magdalena Ribbing: Är minishorts alltid rätt?

Efter en lång rundvandring i kyrkan och museerna är många trötta och slår sig ner på en bar. Många beställer på italienskt manér en cappuccino omedvetna om att den dricker man i Italien normalt inte efter klockan elva. Bättre med kallt te. Eller prova den svalkande malda isglassen granita al caffè som smakar 200 procent kaffe. Serveras med visgrädde för den som så vill ha.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.