Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Polen har massor att erbjuda

Oscypek är en rökt getost som med fördel äts grillad och med lingon, på huvudgatan i Zakopane.
Oscypek är en rökt getost som med fördel äts grillad och med lingon, på huvudgatan i Zakopane. Other: Shutterstock

Polen har massor att erbjuda utanför kända destinationer som Warszawa och Krakow. Sevärdheter blandas med bra restauranger och spännande saker att göra och uppleva.

Walbrzych.
Walbrzych. Foto: Shutterstock
1. Walbrzych – sagoslott och besök i underjorden

Ksiaz Zamek (www.ksiaz.walbrzych.pl) som betyder ”prinsens slott” tronar på ett berg som taget ur en saga, men ett besök i Walbrzych är faktiskt inte komplett utan ett besök i underjorden. Slottet är Polens tredje största och kan vara ett av de mest imponerande. De öppna spisarna är till exempel enorma, någonting som de säkert var tvungna att vara för att kunna värma upp byggnaden med över 400 rum.

Osowka (www.osowka.eu) är ett stort underjordiskt system som aldrig blev helt färdigställt. Här kan man följa med på en guidad tur, men med tanke på att ingen med säkerhet vet vad de underjordiska lokalerna skulle användas till blir det en hel del spekulationer. Tänk på att ha en varm tröja för det är kallt i gångarna.

Missa inte restaurangen Polskie Smaki (www.facebook.com/PolskieSmakiWalbrzych) som erbjuder prisvärd polsk husmanskost.

Ta sig runt: Bästa sättet att ta sig till Walbrzychs olika sevärdheter är med hyrbil.

Resa hit: Tåg, buss eller hyrbil från Wroclaw.


Szczecin.
Szczecin. Foto: Shutterstock

2. Szczecin – promenadstråk och mysiga fik

Hamnstaden är trots sin storlek mycket promenadvänlig och bara väntar på att utforskas. Missa inte det senaste tillskottet, Bulwary, ett promenadstråk längst floden Odra.

Ströget Wały Chrobrego toppar fortfarande listan över de mest populära platserna i Szczecin men hack i häl återfinns det nyanlagda Bulwary som ligger intill hamnen, med små mysiga fik längs vägen. Och varför inte stanna och ta en fika på kafé Stockholm. Här serveras godsaker – om än inte svenska sådana. Om man är shoppingsugen så finns Galaxy, ett stort köpcentrum i äkta amerikansk anda.

Ta sig runt: Det går spårvagnar, men staden är mycket promenadvänlig.

Resa hit: Tåg eller hyrbil från Świnoujście till Szczecin.


Zakopane.
Zakopane. Foto: Shutterstock

3. Zakopane – rökt getost och Tatrabergen

Oavsett om man är en van bergsklättrare eller otränad entusiast så har man möjligheten att uppleva Tatrabergen. Vissa sträckor finns det möjlighet att åka häst och vagn och om man inte är sugen på en vandring och till toppen av Kasprowy Wierch (www.kasprowywierch.biz) kan man ta sig med lift för att njuta av utsikten.

Krupowki heter huvudgatan i Zakopane, här tävlar restaurangerna och affärerna om uppmärksamhet. Det är också här som man kan köpa Oscypek – en rökt getost som med fördel äts grillad och med lingon. Avsluta kvällen med ett restaurangbesök på Owczarnia. Krogen ligger på en tvärgata till Krupowki (Generala Andrzeja Galicy 4) och serverar lokala rätter med personal klädda i traditionella dräkter.

Ta sig runt: Inne i centrala Zakopane så fungerar det bäst att promenera eller cykla. Bussar går också till attraktioner runt om i staden.

Resa hit: Tåg eller hyrbil från Krakow.