Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 03:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/prisbelont-danskt-museum-med-unik-arkitektur/

Resor

Prisbelönt danskt museum med unik arkitektur

Bild 1 av 3 Museet ligger nedsänkt i en torrdocka.
Foto: Luca Santiago Mora
Bild 2 av 3 Sjöfart kan vara så mycket. Barnböcker som ”Pippi på de sju haven” platsar på museet.
Foto: Colette van Luik
Bild 3 av 3 Så här kunde en tatueringsstudio för sjömän se ut när det begav sig.
Foto: Colette van Luik

Först ser man det inte. Större delen av museet ligger under jord, i en torrdocka i Helsingörs gamla varv. Det beror på att när museet byggdes fick det inte fick lov att skugga Hamlets majestätiska Kronborg slott.

Rätta artikel

M/S Museet for Søfart, som öppnade 2013, berättar historien om Danmark som en av världens ledande sjöfartsnationer på ett stämningsfullt och dramatiskt sätt, i lokaler som skapats av den världsberömda arkitektbyrån BIG, Bjarke Ingels Group. Byggnaden förankrades med 460 stag, fästa 42 meter ner i berget.

Utställningsytan på 3.000 kvadratmeter visar upp maritima samlingar genom olika temautställningar. Det här är ett perfekt museum för alla, även för dem som inte är vansinnigt intresserade av sjöfartshistoria. Man har vidgat begreppet och gjort det pedagogiskt mer lättillgängligt genom att med hjälp av ljus, ljud, film och bild visa sådant som är släkt med sjöfart, som sjömanstatueringar, ostindiskt porslin som fraktades på de stora fartygen, skrönor och myter om havet.

Priserna har regnat över museet. Enligt New York Times är det ett av de museer man måste besöka och National Geographic har listat det bland topp tio av museer i världen med unik arkitektur.

Det finns gott om miniatyrfartyg i glasmontrar, ofta handgjorda. Foto: Colette van Luik