Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 18:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/pyttesma-konstverk-pa-museum-i-prag/

Resor

Pyttesmå konstverk på museum i Prag

Bild 1 av 3 Konstverken är ofta bara någon millimeter.
Foto: Ignat Kinol, Muzeum Miniatur
Bild 2 av 3 Tio kameler som vandrar genom ett nålsöga.
Foto: Ignat Kinol, Muzeum Miniatur
Bild 3 av 3 Cykel fotograferad genom ett mikroskop.
Foto: Ignat Kinol, Muzeum Miniatur

Människor tycks ha en ändlös ­fascination för pytte, pyttesmå saker. Youtube-kanalen ”Miniature Space” har till exempel över tre miljoner följare.

Till Miniatyrmuseet i Prag vallfärdar människor som älskar små, små konstverk. Så små att det behövs förstoringsglas eller mikroskop för att alls se dem. Konstverken är placerade på udda ting, som ett hårstrå, ett nålsöga, en kärna eller ett riskorn. Ja, ni fattar. Det är smått, smått.

Allt började med en utställning av ­miniatyrkonst i Sankt Petersburg 1966. Ett år senare kom utställningen till Prag och gjorde succé. Det bestämdes att utställningen skulle stanna här och bli ett permanent museum.

Man måste titta genom mikroskop för att se de skickligt gjorda konstverken. Foto: Ignat Kinol, Muzeum Miniatur

I dag är samlingen av mikrokonst en av de största i Europa. Totalt finns 29 föremål varav flera är skapade av miniatyrkonstberömdheter som ryssarna Nikolai Aldunin och Anatoly Konenko samt armeniern Edward Ghazaryan.

Mikrominiatyrer som det kallas, blev stort på 1980-talet. Vad som platsar i konstformen är dock inte definierat. Det är till exempel inte exakt specificerat hur litet ett konstverk måste vara, men de flesta är bara någon milli­meter.

Några verkliga utmaningar möter de skickliga konstnärerna. Det ena är förstås handens naturliga skakningar. Det andra är ens hjärtslag som gör att konstnärerna måste lära sig att arbeta mellan pulsslagen.

Gör om det, den som kan!

Människor från hela världen besöker Miniatyrmuseet i Prag. Foto: Ignat Kinol, Muzeum Miniatur

 

Läs fler resereportage här