Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Quito – en upplevelse på hög höjd

Förr i tiden sov turisterna över i Ecuadors huvudstad Quito endast för att vänta på flyget till Galáapagos. Nu har staden vid världens mittpunkt blivit en av Sydamerikas mest älskade destinationer. En av anledningarna till att turisterna stannar kvar är det andinska köket.

Det kvittar att det gamla kullerstenstorget framför lyxhotellet Casa Gangotena är uppbrutet för ett tunnelbanebygge. Synen av den vitkalkade San Francisco-kyrkan som breder ut sig gör att man genast förflyttas till 1600-talets guldålder. På torget, där Inkaledaren Atahualpa tidigare bodde, säljer urfolken avokado och uniformsklädda skolelever drar varandra i håret. Det känns som om tiden stått still i en av världens högst belägna huvudstäder.

Ett kvarter nedanför Plaza de San Francisco ligger den berömda jesuitkyrkan Iglesia de la Compañía de Jesús. Den är inte stor och har inga höga, imponerade valv som gör människan liten och Gud stor. I stället är det väggarna som är häpnadsväckande. De är täckta av 23 karats bladguld och bär ett mönster som inte för tankarna till katolicismen. Snarare är guldet lagt i andinska mönster som tangerar det urnordiska formspråket med rutor och rektanglar. Det är förbjudet att fotografera, vilket gör att jag blir ännu mer fokuserad på att inspektera väggarna. Det kan vara sista gången jag ser dem.

När påve Franciskus var i Ecuador för två år sedan var en av de första saker han gjorde att gå in i jesuitkyrkan för att be. Parkettgolvet knarrar och jag går till altaret för att ta en bild i smyg när vakterna tittar bord. Jesuitkyrkan i Quito är den vackraste kyrkan jag någonsin har besökt och jag är bara tvungen att ha en minnesbild. På vägen ut går jag genom guldportarna som påminner om ett buddistiskt tempel och det är tydligt att jesuitkyrkan, som invigdes 1765, tidigt tog intryck av hela världen.

En eftermiddagsskur faller över kullerstenarna och vi rusar tillbaka till Casa Gangotena vid Plaza de San Francisco. Lyxhotellet är inrett i familjen Gangotenas före detta hem och restaurerades för tolv år sedan med målet att bli Sydamerikas bästa boutique-hotell. För tre år sedan infriades målet när Trip Advisors användare röstade fram hotellet till det bästa i Sydamerika. Sedan dess har Casa Gangotena fått massvis med priser och jag förstår varför när jag kommer tillbaka till rummet och möts av ett serveringsbord med frukter som jag aldrig sett förr, trots att jag bott femton år i Brasilien.

Foto: Fotograf Anders KristenssonEtt kinesiskt par på besök på upplevelsecentret Mitad del Mundo poserar på ekvatorn. Foto: Anders Kristensson

Till fruktbordet medföljer en katalog över vad frukterna heter, vilken familj de tillhör och vilka nyttiga ämnen de innehåller.

– Frukterna kommer från regionen där Anderna möter Amazonas, berättar hotellets servitörer och rullar diskret ut serveringsvagnen med fruktskalen och kärnorna. >

Quito ligger mitt på ekvatorn på 2 850 meters höjd över havet. I utkanten av huvudstaden finns ett upplevelsecenter där besökarna kan se hur vattnet rinner åt ena hållet på en sida av ekvatorn och åt andra hållet på den andra sidan. Man kan också testa att gå rakt på ekvatorns linje och det sista testet är att balansera ett ägg på ett spik. Den som lyckas får ett diplom.

Quito är en stad med vindlande gränder och överraskande vyer.

På grund av Quitos unika läge, mellan Stilla havskusten och Amazonas regnskog, finns här råvaror som få huvudstäder kan skryta med. Det nyväckta intresset för närodlad mat har lett till en spännande utveckling av matutbudet. En av de mest experimentfulla restaurangerna är Quitu Identidad Culinaria som tagit sitt namn från urfolket Los Quitus som bodde här innan spanjorerna kom. Från utsidan ser Quitu ut som vilket hipsterställe som helst med färska, ekologiska grönsaker i korgar utanför entrén. Det är när man kommer in som man förstår att råvarorna är mer i centrum än så. Köket tar nästan halva lokalen och det finns ingen fast avsmakningsmeny. Varje dag ändras den.

– Jag vill inte att det ska bli förutsägbart, säger kocken och ägaren Juan Sebastian Pérez.

Han har tidigare arbetat på andra restauranger i Quito och Lima och bestämde sig i slutet av förra året för att starta eget.

– Mattrenden växer snabbt här, säger han.

Juan Sebastian Pérez är 30 år och serverar en grön rätt som består av gröna bönor, broccoli och avokado på ett lerfat. Som andra rätt kommer en risotto gjord på olika sorters majs och som huvudrätt serverar han rökt gris och tre sorters potatis som odlats på olika höjder. Till efterrätt blir det sorbet av ananas och koriander. Kombinationen låter märklig, men är överraskande god.

– Tanken är att inga råvaror ska komma längre än två timmar från restaurangen, säger Juan Sebastian Pérez.

En annan restaurang, som inte har lika fin inredning men som har mat i världsklass, är Nuema som ligger i närheten av stadsparken La Carolina. Restaurangen drivs av kocken Alejandro Chamorro som tidigare arbetat på restaurang Noma i Köpenhamn, som flera gånger utsetts till världens bästa restaurang.

– Du kan inte gå en bättre skola, säger Alejandro Chamorro.

Trots att hans mat är betydligt mer exklusiv än vad den är på turistrestaurangerna i de gamla kvarteren av staden kostar den inte mer.

– Råvaror är fortfarande billigt i Ecuador, säger kocken.

Foto: Fotograf Anders KristenssonSebastián Samaniego på restaurang Laboratorio gör klart en brunchtallrik med kyckling och våfflor med kryddig honung och inlagd gurka. Foto: Anders Kristensson

Den mest omtalade restaurangen i den nya vågen är Laboratorio. Den ligger i medelklasstadsdelen Mariscal, där den unga turismen hänger i Quito, och är inhyst i en före detta stålfabrik som drevs av en judisk familj som flydde nazismen i Europa. Den rustika fabrikskaraktären finns kvar, men har förvandlats till restaurang av familjens barnbarn.

– Det viktiga är ju att fabriken står kvar, säger Camilo Kohn och skrattar.

Han har skapat en modern mötesplats som även den äldre generationen uppskattar. På bordet bredvid mig sitter en familj med farmor, farfar, barn och barnbarn. Laboratorio ändrar sin meny varje vecka, men en rätt som oftast överlever är en potatiskaka gjord av stekta plátanos (matbananer), svamp och quinoa. Den är så god och hälsosam att jag skulle kunna äta den varje dag.

– Tanken var att jag skulle bli ekonom, men när jag var klar med utbildningen valde jag detta i stället. Jag är en foodie och har accepterat det, säger Camilo Kohn.

För att vara Ecuadors andra största stad, med 2,6 miljoner invånare, är Quito en ovanligt lugn storstad. Trafikstockningarna som korkar igen övriga huvudstäder på kontinenten är inte lika omfattande här. Endast i de kulturminnesmärkta gamla delarna av huvudstaden kan bilarna tvingas köa för att ta sig genom de smala, enkelriktade gränderna. Att stämningen är lugn gör Quito till en förvånansvärt säker stad för turister. Den största risken att bli av med värdesaker är från ficktjuvarna längs kullerstensgatan La Ronda, som är Quitos äldsta gata kantad av butiker och barer.

Det mest populära utflyktsmålet, förutom upplevelsecenter Mitad del Mundo, är linbanan upp till vulkanen Pichincha på 4 100 meters höjd. Härifrån har man en slående utsikt över Quito som lagt sig som en tjock orm i dalgången.

Vågar man trotsa höjdsjukan kan man vandra på en stig fram till nästa vulkan. Vandringen tar nästan tre timmar och är bra motion, särskilt om man behöver komma i form efter att ha ätit sig genom stadens restauranger.

Den som inte vill gå själv kan hyra en häst och rida dit.

Marsvin och grillade räkor

Bo

En natt på Casa Gangotena i den gamla delen av Quito är en exklusiv upplevelse. Att checka in på detta före detta hem åt överklassfamiljen Gangotena känns som att träda in i 1800-talets guldålder. En natt i dubbelrum, med frukost i matsalen, kostar 4 500 kronor. 

Simon Bolivar/Plaza San Francisco

www.casagangotena.com

Nühouse Boutique Hotel ligger intill Plaza Foch, som är Quitos främsta nöjeskvarter, och kostar 600 kronor per natt. 

Foch E6-12 & Reina Victoria

www.nuhousehotels.com

Budgetresenären kan ta in på familjära Jhomana guesthouse i stadsdelen Mariscal. Ett dubbelrum kostar 350 kronor. Hotellet drivs av svensken Patrick Brodin som också hjälper resenärer att planera sina resor i Ecuador.

Gil Ramirez Davalos 151 och Avenida Amazonas

www.jhomana.com

Äta

Quitu Identidad Culinaria är en matupplevelse du aldrig glömmer. Avsmakningsmeny med upp till tio smårätter kostar endast 350 kronor. Två sittningar per kväll, antingen 18 eller 20. Lorenzo Aldana 217, Las Casas.

En brunchupplevelse får man på Laboratorio i stadsdelen Mariscal. Serveras fram till 16. Även deras fruktjuicer är värda ett besök. 

Lizardo Garcí, mellan 12 de Octubre och José Tamayo

Ecuadors mest traditionella mat, förutom marsvin och grillade räkor, är ceviche. Har du inte råd att bo på Casa Gangotena kan du testa deras restaurang där de serverar en ceviche med räkor som är gjord på saft av mandariner och apelsin i stället för lime. Som förrätt finns den lila majsen, maíz morado, med gravad lax på toppen.

Simon Bolivar/Plaza San Francisco

www.casagangotena.com

Att göra

Vill man lyssna på levande musik är jazzklubben El Pobre Diablo i Mariscal värd att besöka. Här kan man även ta sig en värmande canelazo, som är en drink som påstås hjälpa mot höjdsjuka. Den består av sockerrörsbrännvin, farinsocker, kanel, ingefära, apelsinjuice och några hemliga örter.

Isabel La Católica N24-274, Mariscal.

www.elpobrediablo.com

Att besöka marknaderna i de kulturminnesmärkta gamla delarna av staden är en upplevelse. Den mest spännande marknaden är Mercado de San Roque där du kan äta helstekt gris och köpa quinoa i lösvikt för en tiondel av priset hemma.

Avenida Mariscal Sucre

Tur och retur med linbana till vulkanen Pichincha kostar 80 kronor och är väl värt det. På toppen kan man hyra en häst och guide för 200 kronor i timmen. Är ni flera kan ni få ett bättre pris.

Avenida La Gasca och Occidental, Cruz Loma

www.teleferico.com.ec

Att resa dit

Billigast är att flyga med Lufthansa från Arlanda till Frankfurt med mellanlandning och byte av plan i Panama. En tur och retur kostar 8 300 kronor. Vill man undvika två mellanlandningar kan man välja KLM från Arlanda till Amsterdam som flyger direkt därifrån till Quito. Kostar 9 600 kronor tur och retur. Billigast från Kastrup är Lufthansa som mellanlandar i Frankfurt och Bogotá. Kostar 9 200 kronor. Från Kastrup går det också att ta KLM:s flyg som går direkt från Amsterdam till Quito, 9 600 kronor.