Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Res till Köpenhamn och smaka på hippa Nørrebro

Nørrebro är arbetarstadsdelen i Köpenhamn som blivit något av det trendigaste den danska huvudstaden kan erbjuda. Här blandas grötrestauranger och ekologiska kaféer med Michelinkrogar.

Husumgade, Bjelkers allé, Jægersborggade och ett par parallellgator till i det nordvästra hörnet av stadsdelen Nørrebro domineras alla av likartade hyreshus i tegel som uppfördes för drygt hundra år sedan till stadens arbetare. Här var trångbott men relativt billigt att leva.

De ”riktiga” arbetarna blev med åren färre, men många hus har förblivit kooperativt ägda vilket gjort att fler än de som annars brukar ha råd att bo i innerstaden ännu lever här.

– Alla hus utom ett på Jægersborggade ägs av samma kooperativ, så när man för bara några år sedan bestämde sig för att röja ut husens överfulla cykelförråd en halvtrappa ner och se till att få bort narkotikalangarna var det lätt att komma igång, berättar min ciceron Henrik Thierlein från turistorganisationen Visit Copenhagen.

På kort tid förvandlades den trista gatan med nästan bara bostäder till Köpenhamns trendigaste 300 meter. Nu finns här drygt 40 restauranger, fik, gallerier, keramiker, juvelerare, vintageaffärer och hippa frisörer.

Vi tar lunch på populära Manfreds som har samma ägare som restaurang Relæ, med en Michelinstjärna, snett över gatan.

Kvällstid bör man boka bord på Manfreds och även lunchtid blir det trångt, men nu har de flesta ätit och det öppna köket gör att vi kan se på när kockarna lagar till lunchens fem rätter, som serveras med passande naturviner.

Allt är utsökt – inklusive paradrätten – en oxtartar i den annars grönsaksdominerande menyn.

Några husnummer längre ner är det fullt på uteserveringen till trendiga Grød. Frukosttid är gröttid för de flesta, men här serveras otaliga varianter under hela dagen.

Utanför Inge Vincents krukmakeri vilar hennes hund i sin korg och när vi tittar in vill vovven så klart också få lite uppmärksamhet.

– Jag jobbar i utkanten av den funktionella keramiken och textur och form är det viktiga, säger hon och visar på sina lövtunna ”pappåsar” i keramik.

Vid Jægersborggades södra ände börjar ett av Nørrebrobornas favoritpicknickställen – ett rätt udda sådant. På den frodigt gröna Assistenskyrkogården vilar danska världskändisar som författaren HC Andersen, filosofen Søren Kierkegaard och fysikern Niels Bohr. Det går utmärkt att bre ut sin filt och duka upp sallad och vin intill Nordens främsta sagoberättares gravsten.

Väl ute på stadsdelens främsta genomfartsled Nørrebrogade igen, slås man av den täta cykeltrafiken. En bit norrut slingrar sig dessutom den gröna cykelmotorvägen fram mellan stadsdelarna.

Men det är också skönt att ta en lugnare gata och snart slår vi oss ner på det ekologiska bageriet/kaféet Mirabelle för en stark espresso med söt kaka. Vi sitter vid bardisken, medan andra kunder köper bröd och vin på glas i den lilla kioskluckan vid sidan om ingången – charmigt.

På samma gata hejar vi på kocken Henrik Yde när han tar en nypa eftermiddagsluft innan kvällsrusningen till världens enda thailändska Michelinkrog, Kiin Kiin, där vi ser eftermiddagsgäster få läckra smårätter dolda i rökfyllda glaskupor.

Nu har vi hunnit till Sankt Hans Torv, navet för mycket av Nørrebros bar- och restaurangliv kvällstid. Innan jag tar bussen tillbaka till mitt hotell får det bli ett stopp på institutionen Nørrebro bryghus – stans första och fortfarande populäraste mikrobryggeri. Här erbjuds inte en Hof så långt ögat når, utan mer komplexa smaker fyller glasen – typiskt för den här livfulla multikultistadsdelen.

Äta och dricka

Mirabelle. Bageri med fullständiga rättigheter, samt lunch- och middagsmat för strax över 140 kronor.

Guldbergsgade 29 Mirabelle-bakery.dk

Manfred.s Modernt skandinaviskt kök, för bara 370 kronor får man kvällstid sju spännande rätter. Lunchens fem rätter går på 250 kronor.

Jaegerborggade 40 manfreds.dk

Rel.æ Michelinkrog med eko-råvaror och menyer där fyra rätter går på 600 kronor och sju kostar 970. Självklart finns bra vinpaket därtill.

Jægersborggade 41 Restaurant-relae.dk

Kiin Kiin. Thailändsk gourmetmat med en stor dos experimentlusta serveras i sober miljö. En meny bestående av sex smårätter och snacks kostar runt 1.300 kronor. Vinpaket finns att köpa till. Guldbergsgade 21 www.kiin.dk

Grød. Trendfrukosten gröt serveras i många varianter hela dagen plus mer middagslik risotto längre fram på dagen. En portion gröt från 60 kronor. Har tre restauranger:

Jægersborggade 50/Torvehallerne, Linnésgade 10/Guldbergsgade 7A groed.com

Coffee collective. Hyllat kafferosteri med tre egna kaffebarer. Jægersborggade 10

Torvehallerne, Vendersgade 6D

Godthåbsvej 34B, Frederiksberg

Bæst. Ekokött och gourmetpizzor är ju alltid rätt. Pizzorna kostar runt 170 kronor. Guldbergsgade 29 baest.dk

Nørrebro bryghus. Mikrobryggeri som har öppet 12 till 24 de flesta dagar, ännu längre på helgerna.

Ryesgade 3 www.noerrebrobryghus.dk

The barking dog. Drinkar med mescal som bas kostar runt 120 kronor och bjuder på nya smaksensationer. Sankt Hans gate 19, www.thebarkingdog.dk

Geranium. Ligger inte i Nørrebro, men nästan, och fick 2016 som första nordiska restaurang tre Michelinstjärnor. Stor meny med viner därtill kostar 4 300 kronor per person. Per Henrik Lings Allé 4, www.geranium.dk

Bo

Nora. Dubbelrum strax över tusenlappen på detta tre-stjärniga ställe med goda vitsord. Nørrebrogade 18B,

hotelnora.dk

Sleep-in Heaven. Sovsalsplatser för 270 kronor, dubbelrum för 1100 kronor och kort gångavstånd till det bästa nattlivet.

Struenseegade 7, www.sleepinheaven.com/

Kort resa från Sverige

Resa hit

Köpenhamn nås enkelt med flyg från Stockholm och Göteborg. Enkelresor från 395 kronor med Norwegian. Det går tåg från både Stockholm och Göteborg plus en rad regionaltåg från orter i Småland, Blekinge och Skåne.

Turistinfo www.visitcopenhagen.com