Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Resa genom det okända Spanien

Att följa silvervägen, Ruta de la Plata, genom Spanien från kust till kust, från Biscayabukten i norr till Guadalquivirs stränder i söder är ett möte med det äkta spanska vardagslivet. Det är en resa genom vitt skilda kulturer, från Asturiens keltiska arv till Andalusiens moriska, samt en smakresa som heter duga.

Längs Spaniens Route 66 färdas vi från det grönaste grönt, med höga berg runt städerna Gijón och Oviedo via det platta gula landskapet runt León och Salamanca, till söderns färgsprakande stad Sevilla. Låter vi musiken vara ledstjärna är det en förflyttning mellan den keltiska musiktraditionen med fiol, säckpipa och flöjter till söderns flammande flamencomusik med gitarrer och kastanjetter.

Inifrån en bar i kuststaden Gijon hör jag den legendariska säckpipeblåsaren Carlos Núñez toner från filmen ”Beyonde Flamenco” tränga igenom bruset från gatan utanför. Det blir en perfekt introduktion till provinsens keltiska prägling. En bilresa genom det okända Spanien kunde inte börja bättre. Hit letar sig få svenska turister. De väljer i stället de solsäkra östra och södra kustremsorna. Många undviker Asturien för att vädrets makter är så nyckfulla, men det är synd. Onekligen faller det en hel del regn längs den spanska nordkusten, det är inget att sticka under stol med. Samtidigt är det svalt och frodigt.

– Jag föredrar vårt klimat och mina vänner i södra delen av landet är ständigt avundsjuka på oss här uppe i norr. De svettas i en hetta som förbränner allt i sin väg, säger, Carlos Justo som bott hela sitt liv i Gijón.

Barerna och restaurangerna i de judiska kvarteren i stadsdelen Santa Cruz i Sevilla ligger tätt. Tjurfäktningstraditionen präglar också ställena.
Barerna och restaurangerna i de judiska kvarteren i stadsdelen Santa Cruz i Sevilla ligger tätt. Tjurfäktningstraditionen präglar också ställena. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Nere vid stadens halvmåneformade sandstrand har surfarna parkerat sina folkvagnsbussar. Inlinesåkare kryssar mellan löpare, barnvagnar och fotgängare på väg ut mot udden som rymmer de gamla romerska kvarteren Cimadevilla.

För den som vill smaka på Spanien är en bilresa tvärs genom landet det bästa sättet. Längs den gamla romerska handelsvägen produceras Spaniens främsta ursprungsskyddade ostar med blåmögelosten, Cabrales, gjord på en blandning av ko, får och getmjölk i spetsen följt av den härligt kryddiga och aromatiska Casinosten. Många spanjorer åker till Asturien för att hitta sina egna små ostproducenter uppe i bergen där ostarna lagras i grottor.

Den världsberömda lufttorkade skinkan Pata Negra som kommer från de svarta spanska svinen uppfödda på ekollon har däremot sitt ursprung längre söderut i Extremandura. Asturien är dessutom ciderns hemvist, en mäkta populär dryck som är lika helig som nattvarden i denna starkt religiösa del av landet. Ciderriorna står som spön i backen, men lyser totalt med sin frånvaro bara tio mil söderut.

– Cider är sommar för mig, säger Carlos Justo medan bartendern på La Tonada skickligt låter ciderstrålen pricka glaset från en meters höjd.

Detta gör han efter konstens alla regler för att den syrliga drycken ska hinna syresättas.

Vid bordet bredvid beställer familjefadern den traditionella böngrytan Fabadas som består av blodkorv, vita bönor, chorizo och mörkt fläsk. Själva väljer vi fisk och skaldjur De flesta rätterna serveras med den torra cidern.

Staden Carmona ligger längs den gamla romerska vägen Ruta de la Plata. Den är väl värd ett besök, vacker, vit med smala mysiga gränder.
Staden Carmona ligger längs den gamla romerska vägen Ruta de la Plata. Den är väl värd ett besök, vacker, vit med smala mysiga gränder. Foto: Jeronimo Alba / Alamy Stock Phot

På vägen mot Kastilien och staden León tar vi av vid Campomanes mot Pola de Lena för att leta oss fram på små vägar upp till en liten pilgrimskyrka från 800-talet.

Sista biten går vi till fots genom ett pastoralt landskap där korna och fårens bjällror är de enda ljuden som bryter tystnaden.

Genom denna trakt fraktades varor, trupper och handelsmän för mer än 2 000 år sedan, vilket gynnade spridningen av den romerska kulturen, dess språk och livsstil. Denna rutt fortsatte att spela en viktig roll under århundradena, både för araber och kristna, ja ända fram till modern tid. Längs vägen myllrar det av tempel, för den historieintresserade är rutten ett eldorado.

På Plaza de San Isidoro och baren Boccalino i León tar vi en öl. Som alltid i denna del av landet serveras den tillsammans med en gratis tapasrätt. Isidor, som gett namn åt torget, var för övrigt världens första Wikipedia. Redan på 600-talet skapade han en encyklopedi där allt som var känt nedtecknades.

– Det bästa med León, säger Blanca Cobete, är att vi har nära till Asturien, till havsbaden, de små fiskebyarna Tazones, Cudillero, Lastres och svalkan längre upp i de gröna bergen.

När vi närmar oss de skimrande sandstensfärgade husen i Salamanca har temperaturen stigit till det dubbla. Nu börjar vi skymta boskapshjordarna och några av de hundratals haciendor där svarta Ferdinandtjurar går och betar under korkekarna. Staden och provinsen är Spaniens köttbod, men också uppfödningscentrum för tjurfäktningstjurar. Här sov jag under bar himmel när jag som 18-årig nybakad körkortsinnehavare i en gammal Volvo PV körde genom de centrala delarna av Spanien. Vi lade ut sovsäckarna under en av dessa klassiska reklamskyltar med en svart spansk tjur i järnplåt. På den tiden fanns det runt 500 runt om i Spanien som gjorde reklam för sherrytillverkaren Osborne. I dag finns det 88 kvar och de är alla kulturskyddade, dock utan tillverkarens namn, vilket var ett krav från myndigheterna. De flesta är placerade i sherrytriangeln i Andalusien med städer som Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda och El Puerto de Santa Maria.

Religiösa ceremonier i staden Carmona utanför Sevilla, en av de äldsta städerna i Europa.
Religiösa ceremonier i staden Carmona utanför Sevilla, en av de äldsta städerna i Europa. Foto: Jörgen Ulvsgärd

På Rua Mayor i Salamanca ligger köttbutikerna och tapasbarerna tätt. Ett kilo av den lufttorkade Iberico-skinkan kostar 500 svenska kronor läser vi på en av skyltarna. På torget står en fem ton tung elefant i brons på huvudet. I skuggan under det vackra torgets arkader smyger människorna som strykrädda hundar tryckta mot väggarna för att undkomma solens svetslågor.

– Här ska man äta en klassisk ternazo de Salamanca om man gillar kött, säger Mercedes Villanueva Sánchez, som är en hängiven köttälskare och som vi träffar på restaurang Doze.

När vi lämnar Salamanca annonseras i bilradion den spanske gitarristen Vicente Amigo. Poeten Ezra Pound skulle ha kunnat kalla honom ett känselspröt från djupet av den spanska folksjälen, en mästare på att tolka det som rör och berör människorna. En annan är Estrella Morente, Andalusiens egen röst, som jag fick nöjet att lyssna till en gång i Sevilla. Få kan tolka det andalusiska landskapet som hon.

”Flamenco är inte bara spansk musik, det är en sorts konstform och en sorts filosofi. En ”flamenco” är inte bara en utövare av konstarten. Flamenco är ett sätt att leva, att förflytta sig, sin kropp, sina händer, allt”, har den berömda flamencosångerskan Estrella Morente sagt.

Nu kantas vägen av de gula pjornos-buskarna. Landskapet på båda sidor om vägen ser ut som afrikansk savann pepprade med de paraplyliknande alcornoque-träden, ett slags korkek. På vår väg genom landet har vi passerat genom åtta spanska regioner och två nationalparker, Monfragüe utanför Cáceres och Doñana i Andalusien. För ett par år sedan fick jag möjligheten att rida genom Doñanas mäktiga nationalpark på en vit andalusier. Hästkulturen sitter djupt rotad i denna del av Spanien. Här lever än i dag stora flockar av vildhästen retuerta och blandrasen marismeño, som mot alla odds har överlevt århundraden av domesticering. Ett par tusen år efter det att romarna bosatte sig här och började tämja vildhästarna kan vi fortfarande höra deras gnäggande på avstånd bland pinjeträden.

För hästälskaren är en ridtur på en vit andalusier genom Doñanas mäktiga nationalpark och västernstaden Rocío en upplevelse sent att glömma.
För hästälskaren är en ridtur på en vit andalusier genom Doñanas mäktiga nationalpark och västernstaden Rocío en upplevelse sent att glömma. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Innan vi når slutdestinationen Sevilla gör vi ett stopp i den gamla romerska staden Carmona, som ligger lite högre belägen några mil utanför. Det är en vacker vit pärla som de flesta turister tyvärr missar.

Sevilla har länge haft epitetet ”Operastaden”. Över 100 operor har haft premiär här. Nu vill stadens ansvariga också presentera Sevilla som ”filmstaden”, vilket inte är svårt att förstå med tanke på hur ofta dess miljöer används i olika filminspelningar. Höjdpunkten i stadens livsrytm är annars Feria de Abril. Här festar man längre och intensivare än någon annanstans i Spanien. När jag som tonåring besökte festen sov jag inte på tre dygn. Nu är det hettan som håller mig vaken. Det är först vid tiotiden på kvällen värmen tillåter oss att sätta punkt för resan genom Spanien.

Mysigt, vackert och gamla fästningar

Resa dit/resa runt

Det går att starta resan norrifrån eller söderifrån. Vi flög via London till Oviedo i Asturien, men det går också att flyga med Iberia till Madrid och därifrån till Oviedo. Väljer man att starta i den södra delen flyger man lättast till Barcelona och sedan vidare till Sevilla. Det går bra att hyra bil i ena änden av landet och lämna den i den andra.

Bar & Restaurang

Sidreria La Tonada

Detta är en klassiskt rustik ciderbar och en av de mest legendariska i Gijón i Asturien. Här kan personalen konsten att hälla upp cidern minst en meter ovanför glasen för att drycken ska syresättas och få den bästa aromen. La Tonada har också en restaurang som serverar både kött och de kantabriska skaldjuren.

Paseo Dr. Flemming 1193, Gijon

Restaurante Via Principales

En familjär restaurang i de historiska kvarteren i Leon och som serverar både havets läckerheter och klassiska kötträtter. De är också duktiga på vin. Från uteserveringen ligger katedralen Santa Maria de León.

Calle Ancha 4 Leon

Restaurante Doze

Hemtrevlig atmosfär som serverar Salamancas specialiteter men också Medelhavsmat med en modern touch. De har också spännande och lite annorlunda tapasrätter.

Plaza de la Isla de la Ruá 3 Salamanca

Cerveceria San Fernando

Stamställe för de som bor i Carmona. Restaurangen ligger vid det lilla mysiga torget mitt i staden, stadens hjärtpunkt. Mycket trevlig personal och god mat. Spansk husmanskost när den är som bäst.

Plaza San Fernando, Carmona

Abades Triana

Detta är en relativt nyöppnad och trendig restaurang i den gamla stadsdelen Triana på andra sidan floden. Här kan man sitta på uteserveringen och betrakta trafiken på floden Guadalquivir och se solen går ner över Torre del Oro på andra sidan.

Calle Betis 69 Sevilla

Hotell

Parador de Gijón

Parador de Gijón ligger i Parque de Isabel La Católica, med en park på andra sidan gatan och nära havet och strandpromenaden San Lorenzo. Den frodiga vegetationen som omger hotellet gör det till en lugn och fridfull plats. Dess interiör är mysigt och har en idealisk restaurang för familje- eller affärsmöten. Härifrån kan du ta en promenad längs stranden till de gamla romerska kvarteren vid Cimadevilla. Pris per natt cirka 900 kronor.

Avenida Torcuato Fernández Miranda 15, Gijon

Parador de León

Detta femstjärniga Paradorhotell var ursprungligen ett kloster grundat under 1200-talet för att ge logi till alla pilgrimer på väg till Santiago de Compostela i Galicien. Pris cirka 900 kronor natten.

Plaza San Marcos, 7 León

Hotel Abba Fonseca

Hotellet är fyrstjärnigt och ligger i det historiska centrumet i Salamanca. Byggnaden är kulturmärkt och nyrenoverad och väl integrerad i sin historiska miljö. Hotellet ligger strax intill Palacio de Fonseca mittemot kyrkan San Blas och Plaza Mayor. Pris från 700 kronor natten.

Plaza San Blas 2 Salamanca

Hotel Posada de San Fernando

Posada San Fernando är ett enkelt litet personligt familjehotell inrymt i en 1400-talsbyggnad. Från toppen av taket kan du få en överblick av staden som kanske är en av de vackraste i Spanien. Hotellet har en juniorsvit, sex superior dubbelrum, åtta dubbelrum och ett singelrum och kostar bara 500 kronor natten.

Plaza San Fernando 6 Carmona

Hotel Doña Maria

Hotellet är fyrstjärnigt och har ett kanonläge i Sevilla. Det ligger strax intill Giraldakatedralen omgärdad av mysiga gränder i den gamla stadsdelen Santa Cruz och de gamla judiska kvarteren. Gatorna är fulla av små restauranger och barer. Priset ligger på cirka 800 kronor natten beroende på säsong.

Don Remondo, Sevilla

Missa inte

Carmona

Staden Carmona, en av de äldsta i Europa, ligger längs den gamla romerska vägen som gick tvärs igenom Spanien. Den är väl värd ett besök, vacker, vit med smala mysiga gränder och en stadsport, Puerta de Sevilla som ligger inramad i en gammal fästning som började byggas redan ett par århundraden före Kristus och var den viktigaste ingången in till staden Sevilla.

El Palacio Real Alcázar i Sevilla

Det kungliga palatset i Sevilla var ursprungligen ett moriskt fort från 900-talet och som blivit extra känt för en yngre publik som inspelningsplats för Game of Thrones där nästan inget behövde ändras för att efterlikna platsen Dorne inte minst dess vattenträdgårdar.

Patio de Banderas, Sevilla

Romerska Amfiteatern i Mérida

Mérida är provinsen Extremaduras huvudstad och var en av de viktigaste städerna i det romerska riket och i dag upptagen på Unescos världsarvslista. Ett mini Rom i Spanien skulle man kunna kalla den. Den största sevärdheten här är en mycket väl bevarad amfiteater, Romerska Teatern, väl värd ett besök. Varje år håller staden en teaterfestival, Festival de Teatro Clásico de Mérida här. I Mérida finns också ett av Europas vackraste museer, ritat av arkitekten Rafael Moneo Vallés, också skapare av Moderna museet i Stockholm.