Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-10 07:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/resa-genom-det-okanda-spanien/

RESOR

Resa genom det okända Spanien

Bild 1 av 12 Merida är provinsen Extremaduras huvudstad och var en av de viktigaste städerna i det romerska riket och i dag upptagen på Unescos världsarvslista.
Foto: JAM WORLD IMAGES / Alamy Stock P
Bild 2 av 12 För 30 år sedan fanns det runt 500 reklamskyltar i Spanien som gjorde reklam för sherrytillverkaren Osborne. I dag finns det 88 kvar och de är alla kulturskyddade, dock utan tillverkarens namn.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 3 av 12 Uteserveringarna i staden León är många. Flera ligger intill katedralen Santa Maria de León.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 4 av 12 För hästälskaren är en ridtur på en vit andalusier genom Doñanas mäktiga nationalpark och västernstaden Rocío en upplevelse sent att glömma.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 5 av 12 Flamenco är del av den andalusiska livsstilen, ett sätt att leva och en självklar del av musiktraditionen i södra Spanien.
Bild 6 av 12 Längs Spaniens Route 66 färdas vi från det grönaste grönt, med höga berg runt städerna Gijón och Oviedo via det platta gula landskapet runt Leon och Salamanca, till söderns färgsprakande stad Sevilla.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 7 av 12 ”Cider är sommar för mig”, säger Carlos Justo medan bartendern på La Tonada.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 8 av 12 Barerna och restaurangerna i de judiska kvarteren i stadsdelen Santa Cruz i Sevilla ligger tätt. Tjurfäktningstraditionen präglar också ställena.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 9 av 12 Religiösa ceremonier i staden Carmona utanför Sevilla, en av de äldsta städerna i Europa.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 10 av 12 Stadsporten Puerta de Sevilla ligger i en fästning som började byggas ett par hundra år före Kristus och var den viktigaste ingången in till Sevilla.
Foto: Stephen Coyne / Alamy Stock Phot
Bild 11 av 12 Staden Carmona ligger längs den gamla romerska vägen Ruta de la Plata. Den är väl värd ett besök, vacker, vit med smala mysiga gränder.
Foto: Jeronimo Alba / Alamy Stock Phot
Bild 12 av 12 ”Game of Thrones”. Det kungliga palatset, El Palacio Real Alcázar, i Sevilla var ursprungligen ett moriskt fort från 900-talet och som blivit extra känt för en yngre publik som inspelningsplats för tv-serien ”Game of Thrones” där nästan inget behövde ändras för att efterlikna den fiktiva platsen Dorne.
Foto: Hans Van Rhoon

Att följa silvervägen, Ruta de la Plata, genom Spanien från kust till kust, från Biscayabukten i norr till Guadalquivirs stränder i söder är ett möte med det äkta spanska vardagslivet. Det är en resa genom vitt skilda kulturer, från Asturiens keltiska arv till Andalusiens moriska, samt en smakresa som heter duga.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.