Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-24 11:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/resedagboken-dn-taget-har-lamnat-sverige/

Resor

Resedagboken dag 1: DN-tåget har lämnat Sverige

DN-tåget kör ombord på färjan till Tyskland. Foto: Hans Arbman

Nu har DN-tåget lämnat Sverige. 

Strax före 18 rullades de 16 vagnarna sakta på färjan M/S Sassnitz i Trelleborg efter att ha styckats upp i fyra delar.

Annars är det nästan bara godståg som körs på färjorna mellan Sverige och Tyskland numera.

Nu lämnar vi också loket, som i morse döptes till Rudolf Wall på Stockholms central, bakom oss. För att fortsätta resan i Tyskland krävs ett annat lok. 

Att köra chartertåg genom Europa kräver en hel planering. Vissa hävdar att det är omöjligt. Men DN-tåget visar att det går.

Mats Nyblom har varit DN-tågets järnvägsexpert. Foto: Hans Arbman

Mats Nyblom har arbetat med järnväg på olika sätt i hela sitt yrkesliv. Han har varit DN-tågets tågexpert och bland annat hittat själva tåget i tyska Münster. Det är mycket svårt att få tag på ligg- och sovvagnar i Europa. Många skrotades när de nationella tågbolagen lade ned sina nattågslinjer en efter en under det senaste decenniet.

Ändå lyckades Mats få ihop ett tåg som med sina fyra hundra meter var så långt att det knappt rymdes på Stockholms centralstation.

Ombord på tåget finns de 350 förväntansfulla DN-prenumeranter som var snabbast med att boka. Resan sålde slut på kort tid.

Bild 1 av 2 DN:s chefredaktör Peter Wolodarski höll föredrag för resenärerna ombord..
Foto: Hans Arbman
Bild 2 av 2 DN:s kulturchef Björn Wiman.
Foto: Hans Arbman

Medan tåget under söndagen har susat fram genom ett sensommarfagert Sverige har DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och kulturchef Björn Wiman susat mellan de två sällskapsvagnarna i var sin ände av tåget för att hinna föreläsa för alla resenärer.

De sista föreläsningarna hålls på färjan mellan Trelleborg och Sassnitz.

Mellan föreläsningarna har resenärerna hunnit med att bekanta sig med varandra. Just att träffa nya trevliga människor var en av lockelserna med resan för Lotta och Thomas Joelsson från Bålsta. De har redan haft flera intressanta samtal med sitt kupésällskap och ser fram emot flera andra möten under resans gång.

De har varit mycket i Italien genom åren, men har aldrig besökt Venedig tidigare. De ser också fram emot att se Berlin med hjälp av en kunnig guide.

Lotta och Thomas Joelsson har tågluffat som unga och även i vuxen ålder. Foto: Hans Arbman

Lotta och Thomas har tågluffat som unga, men även provat på det i vuxen ålder, men det var inte så lätt. De tycker att det är lite extra spännande att vara med på den här resan, som de ser som ett ”pilotprojekt”.

De har ganska höga förväntningar, men har samtidigt en stor förståelse för att oväntade saker kan hända med ett tåg.

Själva tågresan lockade Zandra Wikner-Strid och Christer Strid. Foto: Hans Arbman

För Zandra Wikner-Strid och Christer Strid från Järna var det inte minst själva tågresan som lockade. I alla fall för tågentusiasten Christer. De hade länge pratat om att åka tåg i Europa när de såg en annons om DN-tåget, vilket de tycker ”är en fantastisk idé”.

Zandra tycker om kulturtemat med resan ser mest fram emot att få ”lyssna på kunniga personer” som pratar om olika ämnen, och konstrundan i Berlin.

Efter båtfärden till Sassnitz fortsätter tåget under natten till Berlin där alla förhoppningsvis utvilade resenärer ska ut och göra stan under måndagen.