Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Resereportage: DN guidar till Bangkoks bästa bakelser

De ikoniska matvagnarna är på väg bort från Bangkoks gator. I den billiga curryns ställe tar hipsterkaffe och lyxiga bakverk plats. DN guidar till mångmiljonstadens nya mattrend.

Phad thai serverad i en take-awaylåda, en grillad majskolv på pinne eller varför inte en iskaffe i påse. Själva sinnebilden av den myllrande asiatiska storstaden Bangkok är för många just matvagnarna och de enkla trottoarrestaurangerna med sina låga plaststolar. Nattmarknaderna där rad efter rad av försäljare lagar just sin specialitet, där man kan äta sig mätt genom att provsmaka alltifrån friterade skalbaggar till glödhet curry.

Men mångmiljonstaden håller på att förändras. En av stadens mest välkända matmarknader, sedan närmare 40 år inhyst i ett par låga byggnader i lilla gränden Sukhumvit Soi 38, stängde i våras ner eftersom markägaren börjat bygga höghus med lyxlägenheter i området.

Soi 38 är inte det enda exemplet. När jag under ett par dagar besöker Bangkok ser jag förändringen på flera andra ställen, framför allt i shoppingkvarteren runt Siam Square och i de alltmer hotell- och höghustäta kvarteren runt den stora genomfartsleden Sukhumvik. De enkla matvagnarna och de färgglada plaststolarna är betydligt färre än vid mitt förra besök.

– Absolut, antalet matvagnar har minskat, framför allt i mer gentrifierade delar av staden. Många markägare har lockats att sälja till byggherrar som vill bygga nya fastigheter på marken, säger matbloggaren Chawadee Nualkhair när jag frågar henne om utvecklingen.

Förutom att utrymmet försvinner menar Chawadee att bangkokbornas livsstil håller på att förändras i takt med att inkomsterna blir högre och många får det bättre. Den enkla och billiga gatumaten passar helt enkelt inte in längre. Många bangkokbor sneglar i dag västerut, och på senare år har hipstertrenden fått fäste i Bangkok. Ett av de tydligaste exemplen på det är den supertrendiga saluhallen The Commons, där flera restauranger samlats i en öppen och modern lokal och där bangkokhipsters och trendkänsliga turister kan få sitt exklusiva filterkaffe, sin rustika pizza och sina ekologiska korvar. The Commons känns som ett ställe som lika gärna hade kunnat ligga i Stockholm eller i Köpenhamn, väldigt västerländskt och trendigt.

– Det här är helt klart en trend, och det lär bli fler ställen som The Commons ju fler som inser vilken succé det faktiskt har blivit. Allt fler bangkokbor är intresserade av ekologisk och hälsosam mat, och den vegetariska trenden börjar bli stor här också, säger Chawadee Nualkhair.

En annan tydlig trend i Bangkok, lite stick i stäv med den hälsosamma, är den blomstrande kondiskulturen. På senare år har flera olika kafékedjor vuxit fram, och på menyn står lyxiga cupcakes, våfflor eller fluffiga pannkakor.

– Thailändare associerar kaffe och lyxiga bakverk med en flärdfull, framgångsrik och västorienterad livsstil, säger Chawadee.

Kedjorna, som många har filialer i flera av de stora shoppinggalleriorna runt Siam Square, har ofta en egen specialitet. Den mest extrema är antagligen Mr Jones orphanage, med nallebjörnar och leksaker som tema. På ett av kedjans kaféer finns nallebjörnar som åker omkring i ett leksakståg, på ett annat finns mängder av gammaldags leksaker och små dockhus. Här flockas de thailändska skolflickorna på eftermiddagarna, fortfarande i sina skoluniformer, och äter sockerstinna bakverk till sitt smaksatta iskaffe.

Själv uppfyller jag en egen barndomsdröm och går till Hello Kitty-kaféet. En rosa dröm i två våningar, med så mycket Hello Kitty-prylar och gulliga detaljer att hjärnan går på högvarv.

Den regnbågsfärgade tårtbiten?

Nja, i ärlighetens namn var den roligare att titta på än att äta upp. Men själva upplevelsen känns ändå mitt i prick. Den rätta Bangkok-känslan återfinns numera snarare i färgglada bakelser på ett luftkonditionerat kafé, än i en femkronorscurry i ett larmande gathörn mitt i den aldrig sinande rusningstrafiken.

Bangkok för kakälskare och hipsters

5 kaféer för kakälskaren

1. Mr Jones orphanage. Nallebjörnar, färgglada bakelser och fnissande skolflickor. Den här kafékedjan finns på många ställen runt om i Bangkok.

Adress: Center vån 3, Rama I Road och Central World vån 7, Ratchadramri Road. (finns fler).

www.mrjonesinternational.com

2. Hello Kitty house. Ett rosa tvåvåningshus med Hello Kitty på allt från bakelser till stolar. Här finns också en butik med Hello Kitty-prylar och ett spa.

Adress: Siam Square I, bottenvåningen, Rama I Road.

3. After you dessert café. Kedja som finns på många ställen runt Bangkok, fokus på smarriga tårtor och signaturefterrätten Shibuya honey Toast, som är en honungsindränkt toast med glass och färska bär.

Adress: Siam Square One, bottenvåningen, Rama I Road. Central World, våning 7, Ploenchit Road (se hemsida för övriga adresser)

www.afteryoudessertcafe.com

4. Audreys. Kedja med ljuvliga cupcakes och inredning inspirerad av Audrey Hepburn och den romantiska klassikern ”Frukost på Tiffany’s”.

Adress: Central Embassy våning 7, Ploenchit Road. Siam Center våning 4, Rama I Road. (se hemsida för övriga adresser).

www.audreygroup.com

5. Perhaps Rabbits. Alice i underlandet är temat för detta kafé med instagramvänliga bakverk och knasrolig inredning. Ligger i trendiga Ekkamai-området.

Adress: 5/1 Ekkamai Soi 10, Sukhumvit Road.

5 trendiga hipsterkaféer

6. The Commons. Hipstersaluhall där tjugotalet olika kaféer, barer och restauranger samlats. Här finns även lekplats för kidsen och en yogashala.

Adress: 335 Thonglor Soi 17, Sukhumvit 55.

7. Roast. Ett av stans första hipsterkaféer/restauranger som satsat på västerländsk comfort food, gott kaffe och smarriga bakverk. Folk köar framför allt för våfflan, som serveras med ett berg av jordgubbar och vaniljglass. Finns både i The Commons (adress ovan) och i lyxgallerian EmQuartier.

Adress: The Helix Quartier, EmQuartier våning 1, Sukhumvit Road.

www.roastbkk.com

8. Vanilla garden café. Småhemligt hipsterkafé i en vacker japansk trädgård i ett lugnt område i stadsdelen Ekkamai. Inomhus finns mängder av retroprylar.

Adress: 53 Sukhumvit Road, Ekkamai Soi 12.

9. Phil coffee company. Litet kafé som rostar sina egna bönor och även håller kurser i kaffekunskap. Ligger i en liten gränd mellan Thong Loi och Ekkamai.

Adress: 21 Sukhumvit Road, Soi 61.

10. Gallery drip coffee. Här tar man kaffe på största möjliga allvar, och baristorna kan prata i timmar om var och hur bönorna odlats. Stängt på måndagar.

Adress: Bangkok Art & Culture Centre, Rama 1 Road, Siam Square.

 

Resa hit

Direktflyg från Stockholm och Köpenamn med Norwegian och Thai Air, från 4 138 kr t/r med Norwegian.

Bo

11. Bangkok Loft Inn. Khao San Road i all ära, men utbudet av budgethotell är betydligt större än så. Loft Inn är ett bra alternativ för den som vill ha hotellstandard men inte vill betala en krona mer än nödvändigt.

Dubbelrum inkl frukost från cirka 350 kr/natt.

Adress: 55 Somdet Phra Chao Tak Sin Road, Bang Yi Ruea, Thon Buri.

www.bangkokloftinn.com

12. Centara Grand at Central World. Kanonbra läge mitt i shoppingkvarteren nära flera av de stora galleriorna runt Siam Square. Pool och tennisbana, och även en häftig skybar och restaurang högst upp på taket, på 55:e våningen. Dubbelrum inkl frukost från cirka 1 500 kr/natt.

Adress: 999/99 Rama I Road, Pathumwan.

www.centarahotelsresorts.com /centaragrand/cgcw/

13. Mandarin Oriental. Mytomspunnet och anrikt lyxhotell som fortfarande håller otroligt hög klass, med fint läge nere vid floden Chao Praya. Dubbelrum inkl frukost från cirka 5 250 kr/natt.

Adress: 48 Soi Charoenkrung 40, Charoenkrung Road, Bang Rak.

www.mandarinoriental.com/bangkok