Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 19:17 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/restips-lagom-vilse-i-drommen-marrakech/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Restips: Lagom vilse i drömmen Marrakech

Storstaden Marrakech är en dröm för en resenär som ­lockas av kultur, historia och genuina miljöer – som ibland får ­semestern att kännas som en tidsresa.

Ännu en gatukorsning i souken. Vi frågar efter vägen för säkerhets skull:

– Ali ben Youssef Medersa ligger åt det hållet, säger en ung marockansk man i läderjacka och otrendig frisyr och pekar åt vänster.

Men med kartan i hand känns det som han pekar oss åt fel håll. Så vi tar åt höger, går och går, känner inte igen oss. Som så många gånger för i Marrakech vindlande gränder – är vi vilse.

Självklart visar det sig att vi blivit visade åt rätt håll, varför skulle vi inte bli det? Men å andra sidan hade vi ju förmodligen då aldrig hittat just den här lilla skoaffären med handsydda damskor i mjukaste läder där två par inhandlades. En affär som vi förmodligen får svårt att hitta tillbaks till igen…

Att gå genom soukens lampaffärer kan kännas som att vandra i någons smyckeskrin.
Att gå genom soukens lampaffärer kan kännas som att vandra i någons smyckeskrin. Foto: Johan Öberg

En vistelse i staden i sydvästra Marocko består av mycket flanerande. Och ett affärsutbud där nästan alla affärsidkare tycks veta precis vad som syns i inredningstidningarnas reportage när mysfaktorn ska vara hög.

Så finns det ju en bunt berömda sevärdheter också, som man gör klokt att pricka in tidigt på morgnarna innan trängseln blir för stor. Och så har vi ju maten – traditionell, utsökt och prisvärd. För den generella prisnivån är inte ens hälften av den svenska och oftast är det långt billigare än så.

Som på den lilla uteserveringen på Bab Doukkalagatan där vi äter stora tallrikar med couscous, kyckling och grönsaker för 20 dirham – 18 svenska kronor, vid ett långbord sida vid sida med Marrakechbor och några äldre franska damer.

Garanterat hemstickat på Kdimatorget mitt i souken.
Garanterat hemstickat på Kdimatorget mitt i souken. Foto: Johan Öberg

Marrakech främsta dragplåster är den gamla muromgärdade medinan och den likaledes muromgärdade kasbahn strax söder därom.

Strax norr om medinan ligger den moderna delen av miljonstaden, från början anlagd av den franska kolonialmakten i en enhetlig art déco-stil, i dag till stor del ersatt av större moderna hus. Alla med puts i samma palett av varma jordfärger som medinas traditionella byggnader.

Den moderna staden är uppdelad i det prunkande gröna rikemansområdet Hivernage, där många av de finaste hotellen ligger, och det kommersiella Guélitz, som ser ut som en modern storstad i Sydeuropa.

Den moderna stadsdelen Guélitz är som en annan värld jämfört med medinan.
Den moderna stadsdelen Guélitz är som en annan värld jämfört med medinan. Foto: Johan Öberg

Här fikar vi lika dyrt som hemma på anrika Grand Café de la Poste, glider in på moderna konstgallerier, noterar att nästan alla kvinnor klär sig som i Europa och att ingen täcker sitt ansikte, vilket ännu är vanligt i medinan, och noterar att både H&M och Zara har butiker här. Liksom den franska matkedjan Carrefour, ett bra ställe att handla de marockanska viner vi smakat på under finmiddagar på riadrestauranger som Pepe Nero och Dar Anika och moderna ställen som Al Fassia.

Men Guélitz överlägset främsta magnet på turisterna är Jardin Majorelle, där modeskaparen Yves Saint Lauren bott. Hans liv och gärningar skildras på ett museum i anslutning till trädgården med den berömda blå villan.

I kasbahn, där vi valt att ta in på en riad omgiven av lyxiga hamam är det nära till många sevärdheter: Mitt över gatan ligger kasbahmoskén, som är ståtligt utvändigt men precis som alla moskéer i Marocko stängd för ickemuslimer. Vägg i vägg finns den diskreta ingången till de överdådigt dekorerade sadiska gravarna och tio minuters promenad därifrån ligger El Badipalatset som – utöver Marockos kung Muhammad VI privata – är stans största, och fascinerande trots att det lades i ruiner på 1600-talet. Missa inte specialavdelningen med den unika medeltida minbaren från Koutoubiamoskén, renoverad av Metropolitan Museum of Art.

Bahaipalatset med sina grönskande trädgårdsrum lät uppföras under sent 1800-tal av Si Moussa, dåvarande sultanens närmste man.
Bahaipalatset med sina grönskande trädgårdsrum lät uppföras under sent 1800-tal av Si Moussa, dåvarande sultanens närmste man. Foto: Johan Öberg

Bahiapalatset, lite närmare det berömda torget Jemaa El-Fna, är bättre bevarat och här är nästan alla ytor täckta av intrikata detaljer.

Vill man veta hur stadens rikedomar från handeln genom Sahara byggdes slinker man i stället in på Maison Tiskiwin och har man inte fått nog av överdådig skönhet är privatpalatset Dar Si Said rätt val.

Vi finner oss släpandes på flera keramikfat från Marrakech och kuststaden Safi, plus ett blåvitt porslinsfat från Fez när vi till slut når marknaden på Jemaa el-Fna, lagom till att ormtjusarna packar ihop och kvällens matstånd öppnar, vilket får röken från kolgrillarna att fylla luften. Än är det för tidigt för mat men ett stort glas färskpressad apelsinjuice är ju aldrig fel, följt av en fika i solnedgången på taket till Café de France.

Sedan fortsätter vi att göra marknaden: de handgjorda lamporna med sina intrikat frammejslade mönster är som en dröm, men de större knepiga att få med hem även om seriösa handlare kan skicka varor. Då är det enklare med sköna babouchetofflor i läder. Man måste pruta, men de allra billigaste är bara skärp så välj noga. Annat fint är sjalarna som finns i alla tänkbara färger, teglas, ljuvligt doftande spaprodukter, arganolja och kryddor, men de stickade mössorna får vara – de är alldeles för stickiga.

Sista förmiddagen hinner vi med både läderfärgarnas illaluktande souk och fotografimuseet. Och så hittar vi till slut Ali ben Youssef Medersa, den före detta koranskolan, vars överdåd ger en aning om vad vi ickemuslimer går miste om i Marrakech många moskéer.

Nöjda går vi ut i gränden igen där en gnauamusiker underhåller.

– Visst ligger väl Jemaa el-Fna åt det hållet?

 

Fakta.Marrakech

RESA HIT 

Tåg: Från Stockholm och Köpenhamn till hamnstaden Algeciras i Spanien, runt 8 byten i bland annat Basel, Barcelona och Madrid. Resan tar cirka 48 timmar. Därefter färja till Tanger (www.directferries.se) och sedan vidare med inrikeståg till Marrakech (www.oncf.ma).

Flyg: Norwegian har direktflyg från Stockholm och Köpenhamn, tar cirka 5 timmar. Swiss och Lufthansa har resor med ett byte.

Koldioxidutsläpp: Flyg Stockholm–Marrakech ca 1.209 kg per person, tur och retur, inklusive höghöjds­effekt. (För beräkningsmetod se www.klimatsmartsemester.se)

Bäst tiden: Mars–maj och oktober–december. Januari och februari är kalla, gråa och regniga och sommaren väldigt het.

Tidsskillnad: – 1 timme.

Språk: Marockansk arabiska, franska och berberdialekter. De flesta med turistjobb kan engelska.

Valuta: Marockansk dirham.

Prisnivå: Mindre än halva den svenska.

Ta dig runt: I souken går man. ­Annars finns gott om taxi, för cirka 10 kr/km (man måste pruta). Det finns också billiga stadsbussar.

Bra att veta: Glöm det mesta om jobbiga försäljare i Marrakech. De taggade ner för flera år sedan. Men pruta hårt – oftast ska priset i souken ner till en tredjedel av utgångsbudet.

Läs mer: www.marrakech.travel/en

 

Guide.Upplev modeskaparen Yves Saint Laurent livsverk

Se och göra

Bahia Palace

Att bahia betyder ”det vackra” är lätt att förstå när man går genom alla rummen och över innergårdarna. Precis överallt är väggar och tak dekorerade av de bästa 1800-talshanverkarna – ett mästerverk. Öppet 9.00– 16.30, inträde 9 kr.

Rue Riad Zitoun el-Jedid.

www.palais-bahia.com

Jardin Majorelle

Stor trädgård med mycket bambu, kaktusar, palmer och så den berömda blå villan, anlagd av målaren Jean Majorelle och mest känd för att modeskaparen Yves Saint Laurent bott här. Hans livsverk visas i ett museum till parken. Inträde i trädgården 65 kr, museerna kostar extra.

Hörnet av Aves Yacoub el-Mansour och Moulay Abdullah.

www.jardinmajorelle.com

 

Shopping och nöjen

Souken

En labyrint av gator kantade av affärer, både mixat och områden där alla säljer samma sak: möbler, tyger eller skor. Det mesta man kan vilja ha finns här, men pruta hårt och tro för all del inte att det går att hitta tillbaka till samma affär igen!

Pacha

Filial till den berömda Ibizaklubben, med samma typ av dansmusik i högtalarna. Inträdet varierar.

Zone hôtelière de l’Aguedal, Boulevard Mohamed VI.

www.pachamarrakech.com

 

Bo

Riad Saba

Riad i medinan med rum för strax över tusenlappen. Ägs av svenskan Maria S Martin och hennes marockanska man. Bra på att fixa guidade utflykter.

2 Derb Cherkaoui – Place Douar Graoua.

www.riadsaba.com/sv

Riad Dar Fangui

Franskägd riad med fem rum, ett stenkast från ingången till de sevärda sadiska gravarna. Dubbelrum med frukost kostar ofta under 400 kr.

10 Derb Rehala, Kasbah.

www.dar-fangui-marrakech.com

 

Äta och dricka

Dar Anika

Uppe på en fin solskyddad takterrass ovan en superlyxig riad serveras modern marockansk mat. Bra service och levande musik till middagen. 5-rättersmenyn går på lite under 450 kr och en bra flaska vin kostar 300.

112 Riad Zitoun Kedim.

www.riadanika.com

Al Fassia

Prisvärd marockanska mat – en del tycker rentav att den är Marrakech bästa. Betyget dras dock ner av den minst sagt likgiltiga servicen, kanske har de lite för lätt att få fullsatt? Huvudrätterna ligger runt 150 kr, en bra vinflaska kostar det dubbla.

55 Blvd Muhammad Zerktouni.

www.alfassia.com

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt