Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Röda bilar och däckbyten på Ferrarimuseet

Neeeej, utropar mina söner när jag säger att vi ska gå på museum. Jaaaa, ropar de strax därpå när jag berättar att det är Ferrarimuseet det handlar om.

Själv var det mest för att göra mina biltokiga familjemedlemmar glada som jag först valde Ferrarimuseet.

Själv ville jag åka till Bologna, dricka vin på en piazza och äta stadens berömda maträtter som tortellini, lasagne och parmesanost.

Men vad gör man inte för att behålla familjefriden?

Väl på plats förstod jag att man inte behöver vara en nördig bilälskare för att bli förförd av bilarnas röda färg där de högtidligt står uppradade i de stora salarna. Museet ligger fem mil norr om Bologna, i staden Maranello. Här är Italiens bil- och motorcykelcentrum där Ducati, Lamborghini och Ferrari ligger på ett par kilometers avstånd.

Mina pojkar – och oväntat jag själv – gick hänförda igenom det välorganiserade museet. Det är inte bara bilar. Det är historia, teknik, de färgstarka förarnas öden. Det finns även en simulator där man kan få känna på hur det är att köra en formel1-bil! Det är svårare än man kan tro när man ser bilarna elegant svischa förbi i teverutan hemma i soffan. Det finns även möjlighet att prova att byta däck, men just det måste man boka i förtid. Kanske kan du byta däck så där snabbt och snitsigt som de riktiga proffsen? Prova själv om du har vägarna förbi Maranello.

Fakta. Ferrarimuseet

Museum: Museo Ferrari.

Land: Italien.

Adress: Via Alfredo Dino Ferrari, 43, i Maranello.

Entré: 13 euro (ca 130 kr) för vuxna och 5 euro (ca 50 kr) för barn och ungdomar under 19 år.

Hemsida: www.musei.ferrari.com

Övrigt: Man kan även förboka privata visningar och guidade turer på hemsidan.