Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Här får fru Nyamulagira ett utbrott

De kallas för mannen och hustrun, Afrikas två mest aktiva vulkaner. När den ena får ett utbrott sägs den andra hålla tyst. Just nu talar hustrun. DN Resor har gått nära dem båda – och dessutom besökt folkmordets minnesplatser i Rwanda och bergs­gorillorna i regnskogen.

Gorillahannen hoppar fram från bakom en buske, tjuter och lever om. Sedan klättrar han upp i ett rangligt träd och börjar gunga tills det knäcks. Han faller rakt över en av medlemmarna i vår grupp och de får kroppskontakt en sekund innan hannen vrålande rusar i väg.

– Han är en tonåring, han vill bara busa lite, förklarar vår guide.

Men ingen lyssnar längre på honom. En gorillabebis har rultat fram och satt sig mitt i en glänta i den täta vegetationen. Hon är så nära att den av oss som står närmast skulle kunna sträcka ut en hand och ta på henne – om det inte vore strängt förbjudet. Kamerorna smattrar medan våra hjärtan smälter.

Det händer ständigt nya saker under den magiska timme vi tillbringar med de 41 bergsgorillorna i Susafamiljen i bergen i Rwanda. När vi når fram till hotellet i Ruhengeri sent på eftermiddagen är vi utmattade av att ha gått upp fem på morgonen, åkt jeep i flera timmar på dåliga vägar och sedan vandrat genom tät regnskog upp till över två tusen meters höjd. Men lika mycket av den intensiva upplevelsen med gorillorna.

Nästa morgon tar vi bussen till Gisenyi vid Kivusjöns strand. Lyxhotellet Kivu Sun har privat sandstrand, katamaraner och mat för västerländska gommar. Om kvällarna fylls stranden bredvid hotellet med lekande pojkar som klättrar på en båtbrygga och kastar sig i vattnet. Ett dopp i Kivusjön är lite som att simma i Ramlösa. Vattnet bubblar lätt av metangas som gör att varken parasiter eller krokodiler trivs här.

Efter en natts vila promenerar vi till Goma på andra sidan gränsen till Kongo. 140 kronor, ett giltigt pass och ett intyg på att man är vaccinerad mot gula febern krävs för att släppas in. Goma är en härjad stad som föder associationer till filmen ”Mad Max”. Det är så nära man kan komma östra Kongos kaotiska konflikter utan att utsätta sig för fara. Säkerhetsläget i Goma bör dock kontrolleras före en inresa. Nytt sedan förra året är att vulkanen Nyiragongo – en av världens mest aktiva – har öppnats för turism.

Nyiragongo tornar upp sig ett par mil från staden. År 2002 hade den sitt senaste utbrott och en flod av lava strömmade genom Goma och ut i Kivusjön. Nu hackar invånarna bit för bit bort den stelnade lavan och använder den som byggmaterial.

På det lokala turistkontoret betalar vi 1 400 kronor för tillståndet att bestiga Nyiragongo och ordnar med transport, tält, sovsäckar och bärare. När skymningen faller och vi är på väg tillbaka till Gisenyi ser vi hur det glöder ur vulkanens krater i fjärran.

Man bör vara i god form för att bestiga den 3 470 meter höga vulkanen. Redan på ett par tusen meters höjd blir det tyngre att andas. Den sista biten är brant och lavan är så vass att vanliga joggingskor trasas sönder. En grupp parkvakter med kalasjnikovar eskorterar oss och uppe på krönet sätter de upp våra tält. Nedanför oss ser vi molnen.

Att sitta på kanten av en krater och kika ner på den kokande lavan är hisnande. Kanske är det syrebrist – eller gaserna som sveper upp från kratern – men jag drabbas av yrsel. Framåt natten börjar det regna och tälten visar sig läcka. Jag vakar vid kratern, hypnotiserad av de ständigt skiftande mönstren i lavan.

Tillbaka i Goma hjälper mig turistkontoret att hitta en båt som ska ta mig till Cyangugu i Rwanda, i södra änden av Kivusjön. Det är lätt att hitta inkvartering och restauranger i Rwanda, även i en mindre stad som Cyangugu. Bussarna är billiga och punktliga. Men när jag vill ta mig vidare från Cyangugu till regnskogen i Nyungwe går det inte att hitta en buss som passar. I stället hyr jag en vanlig taxibil som väntar på mig medan jag besöker nationalparken och sedan tar mig vidare till Butare. Priset är 700 kronor.

Nyungwe är ett av de största sammanhängande regnskogsområdena i Afrika och både Kongo­floden och Nilen har tillflöden härifrån. Fågel­livet är rikt och det finns flera vandringsleder. Ett besökstillstånd kostar 350 kronor. Parkvakterna är lite överraskade av att se en ensam turist dyka upp i taxi – de flesta kommer hit i grupp och med jeepar. Men jag övertalar dem att ta med mig på schimpanstrekking. Att jaga schimpanser visar sig vara svårt. Efter fyra timmars klättrande och krälande i den kompakta vegetationen har jag bara lyckats se schimpanserna på håll. Varje gång vi närmar oss svingar de sig i väg mellan trädkronorna. Å andra sidan har vi stött på en stor grupp svarta colobusapor och sett flera andra apor skymta förbi. Jag är utmattad och ganska nöjd.

Vyerna längs vägen mellan Nyung­we och Butare är sagolika. Strax utanför staden Gikongoro ligger den tidigare gymnasieskolan Murambi mellan de böljande kullarna. Det är en av de mest omskakande minnesplatserna över folkmordet i Rwanda 1994. När massgravarna grävdes upp valde man här att strö kalk över liken för att stoppa förruttnelsen. Kropparna torkade och mumifierades. Nu ligger de exponerade i de gamla undervisningssalarna som en påminnelse.

En resa till Rwanda är inte fullständig utan att ha skänkt en tanke till de ­ 800 000 rwandier som dödades under folkmordet. På Kigali Genocide Memorial Center finns en utställning som skildrar vad som hände. För den som har begränsat med tid är kyrkan i Nyamata, 35 kilometer från Kigali, minnesvärd med sina massgravar ute på gårdsplanen.

Bergsgorillorna må vara ett minne för livet. Det är ändå inte säkert att det är det starkaste intryck man bär med sig efter en resa till Rwanda.

Vulkanturism i Virunga

Virungabergen, som ligger i gränsområdet mellan Rwanda, Uganda och Demokratiska republiken Kongo, är en del av spricksystemet Rift Valley som löper genom hela Östafrika. Nyiragongo och Nyamulagira är Afrikas mest aktiva vulkaner. Den förstnämnda, som är 3 470 meter hög, ligger närmare staden Goma och är betydligt farligare för människor.

Nyamulagiras senaste utbrott hotade inte några människor alls. Av naturliga skäl är det svårt att planera en resa till ett vulkanutbrott. Men Nyamulagiras utbrott kommer med bara ett par års mellanrum, och om parkförvaltningen öppnar guidade turer även i framtiden är det relativt lätt att ta sig till området.

En tur till Nyamulagira med övernattning kostade 2 000 kronor i november. I priset ingick varken mat eller vatten men tält och filtar, samt beväpnade guider. gorillacd.org

Nyamulagiras nuvarande utbrott pågår fortfarande, men för varje dag som går växer berget i höjd och snart kommer lavakaskaderna att döljas av den omgivande konen som byggts upp kring huvudkratern. Ett utbrott varar normalt runt en månad.

Rwanda

Resa hit: Flera bolag, som till exempel Jambo tours, Tant grön, De rosa bussarna, Kilimanjaro Safari Agency och Anderson’s African Adventures, arrangerar resor till Rwanda. Man kan själv boka ett tillstånd via Rwandas statliga turistbyrå rwandatourism.com, men då måste man ligga ute med kostnaden på 3 500 kronor per person. De flesta stora flygbolag erbjuder flyg mellan Stockholm och Kigali via Bryssel, Nairobi eller Addis Abeba.

Bo: Ett enkelt dubbelrum med dusch men utan varmvatten kostar cirka 140 kronor per natt. Kom ihåg att inspektera myggnäten över säng och vid fönster. Ett dubbelrum av medelgod standard kostar omkring 700 kronor per natt.

Äta: På en enkel restaurang kostar en omelett eller ett grillspett med getkött och pommes frites kring 35 kronor. Buffé på afrikanskt vis med i huvudsak bönor, ris och sallad kostar runt 15 kronor. På de flesta orter finns restauranger med en meny anpassad för västerlänningar och priser kring 70 kronor för en varmrätt. Det rwandiska ölet Mützig kostar 15 kronor för 66 cl.

Säsong: Rwanda har ett tropiskt höglandsklimat och är varmt året runt med svala nätter. Bästa tiden att åka är maj—juni och september—oktober. Högsäsongen för gorilla­safari är juni—augusti, då måste man boka i mycket god tid. Resten av året är det en fördel att boka, men om man har ett par ­alternativa datum brukar det lösa sig.