Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Så bokar du billigast på nätet

Visst går det att fynda drömresan på nätet. Men det gäller att vara noggrann.
Visst går det att fynda drömresan på nätet. Men det gäller att vara noggrann. Foto: Alamy
Är du osäker på hur du bokar resan på nätet? Följ vår steg för steg-guide till den billigaste flygbiljetten.

1 Börja hos en prisjämförelsesajt, det vill säga en sökmotor med förslag från olika flyg-bolag och nätrese­byråer. Priset kan variera mycket för en biljett med samma bolag, samma villkor och samma tider, beroende på vilken nätresebyrå som säljer den. Skyscanner.se, allaflygbiljetter.se, flygresor.se och travelmarket.se är bra val, eftersom lågprisbolag som Ryanair och Easyjet, liksom vissa utomeuropeiska lågprisbolag är med i jämförelsen.

2 Mata in avreseort, ­destination och önskade datum, och du får förslag sorterade efter pris. Men de ­billigaste biljetterna kan medföra konstiga resvägar och obekväma mellanlandningar. Förbättra jämförelsen och sortera förslagen efter flygtid. Sök också på närliggande datum, då det kan vara ­billigare att flyga. Många storstäder har flera flyg­platser. Kolla priset till samtliga av dem.

3 Klicka dig vidare till den aktuella nätresebyrån och titta närmare på biljettförslaget när du har funnit ett attraktivt alternativ.

4 Ha inte för bråttom med att slutföra bokningen. Lusläs villkoren. Är biljetten av- och ombokningsbar? Tillkommer serviceavgifter? Betalar du för bagage? Gör detta biljetten mindre lockande, så backa till prisjämförelsesajten och kolla fler förslag.

5 Gör även en liten utflykt till det aktuella flygbolagets egen sajt. Biljetten kan vara billigare där, eller så finns alternativ med annan resväg eller bättre tider, som varken visas av nätresebyrån eller prisjämförelsesajten.

6 Dags att boka, men var? Är priset avgörande blir det ofta hos nät­rese­byrån. Men gäller det en resa med hög ”krångelrisk”, är det värt att tänka på att servicen hos vissa nät­resebyråer är minimal. Flygbolagen brukar vara lättare att ha att göra med (undantag är lågprisbolag som Ryanair, och bolag utan kontor i Sverige).

7 Trippelkolla att allt stämmer och att ditt namn är stavat precis som i passet, innan du trycker på ”boka”. Resor köpta på nätet betalas och utfärdas direkt. Att ändra något efteråt är oftast omöjligt.

Kolla noga vad som ingår i priset

Att jämföra priser hos traditionella flygbolag och lågprisbolag är som att jämföra äpplen och päron. Flygbiljetten för ett par hundringar framstår till en början som ett fynd. Men med tilläggsavgifter för check-in, kortbetalning, bagage och platsreservation kan kostnaden mer än fördubblas.

Det är lågprisbolagens grund­pris på biljetterna man ser i annonser, hos nätresebyråer och på de flesta prisjämförelse­sajter. Andra bolag tar inte ut några extraavgifter, utan redovisar totalpris.

Resesökmotorn Travelmarket.se har nyligen lanserat en avgiftsberäknare som gör det lättare att jämföra vad resan egentligen kostar. Vi testade att söka pris för en resa tur och retur till London, och fick först upp 388 kronor med Ryanair som lägsta pris. Vi gick vidare till avgiftsberäknaren, lade till en incheckad väska och platsreservation, vilket (tillsammans med andra extra­ avgifter) genast höjde priset till 916 kronor. Fortfarande billigast den aktuella avresedagen, men nu krympte avståndet rejält till lägsta pris med ett traditionellt bolag, i detta fall 1.165 kronor hos British Airways.

Air Baltic, Air Berlin, Cimber Sterling, EasyJet, German Wings, Iceland Express, Norwegian, NIKI, Ryanair och Wizz Air är bolag där man får betala extra för någon eller flera av följande saker: Incheckat bagage, val av plats, check-in, kortbetalning och ”service”.