Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Så bokar du hotell billigt

Paris lockar – men hur ska man kunna välja bland tusentals hotell? DN berättar hur man använder bokningssajterna på nätet så smart som möjligt.
Paris lockar – men hur ska man kunna välja bland tusentals hotell? DN berättar hur man använder bokningssajterna på nätet så smart som möjligt. Foto: Alamy
En natt för 1.357 kronor på hotellet i Paris. Eller 1.929 kronor för ­samma rum, samma dag. Så stor blev skillnaden i vår jämförelse. Följ vår leta hotell-guide. Hitta fram till hotellet i rätt område och rätt prisklass, och försäkra dig om att du inte blir blåst på rumspriset.

Det finns ett oöverskådligt antal hotellbokningssajter, både svenska och utländska. Via flygbolagens hemsidor kan man också boka hotell, liksom hos de flesta nätresebyråer. Så var börjar man leta i denna djungel?

Förslagsvis på en jämförelsesajt för hotell.

Priserna för samma rum kan variera mycket, och det är inte så att vissa försäljningsställen alltid har de förmånligaste priserna. Man tjänar på att göra en jämförelse, och det tar bara ett par minuter.

Vi är ute efter ett dubbelrum för en natt i Paris. Hotellet ska ligga så nära Gare de Lyon som möjligt, eftersom vi har en tidig avresa med tåg därifrån på morgonen. Max 1.500 kronor, och gärna mindre, får det kosta.

Så här hittar vi fram till vårt hotell, och bästa rumspris:

1. Vi börjar leta på en prisjämförelsesajt för hotell, i detta fall hotelscombined.se. Vi anger önskad ort, datum och antal nätter.

Vi får upp förslag på lediga rum på 1.423 hotell i Paris, som vi sorterar efter pris. Det billigaste, på Hotel Jarry, kostar bara 377 kronor per natt – men ligger flera kilometer från Gare de Lyon.

2. Dags att förfina sökningen. Vi kryssar för våra önskemål: läge högst en kilometer från järnvägsstationen och högst 1.500 kronor. I det här skedet kan vi också lägga till önskemål om rumsservice, pool, handikappanpassade rum och liknande.

Nu får vi upp 43 hotell nära järnvägsstationen. Med ett klick på sidans karta kan vi snabbt kolla vilket av dem som ligger bäst till för oss. Det verkar vara Hotel Mercure, Gare de Lyon, 100 meter från stationsbyggnaden.

3. Vi klickar på hotellet för att jämföra rumspris hos olika nätrese­byråer och hotellbokningssajter, och får upp 14 olika priser. Lägst ligger hotellbokningssajten booking.com, 1.357 kronor. Hos nätresebyrån skoosh.com kostar samma dubbelrum 1.929 kronor, en skillnad på 572 kronor.

Genom att klicka på varje försäljningsställe får vi en snabb sammanfattning av villkoren. De är lika för det högsta och lägsta priset: Betalning direkt vid bokning och ingen återbetalning vid avbokning.

4. Som en extra koll googlar vi på hotellnamnet och går in på hotellets egen hemsida. Ibland finns tillfälliga kampanjpris man bara ser där. Det gör det inte för våra aktuella datum. Lägsta priset bokat direkt av hotellet ligger på 1.374 kronor, marginellt dyrare än på den billigaste hotellbokningssajten, men billigare än på flera andra försäljningsställen på nätet.

5. Vi återvänder till prisjämförelse­sajten och klickar oss vidare till booking.com, där vi gör vår bokning.

Fler prisjämförelsesajter för hotell: ­hotelscomparison.com,
hotelpricebot.com, trivago.co.uk.

tripadvisor.com ser man priser hos ett begränsat antal försäljningsställen, samt detaljerade recensioner från gäster.