Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Så får du betalt för att inte flyga

Gatepersonalen kan ropa ut att planet är fullt och erbjuda passagerare att resa med ett senare plan i utbyte mot pengar.
Gatepersonalen kan ropa ut att planet är fullt och erbjuda passagerare att resa med ett senare plan i utbyte mot pengar. Other: REX

Är planet överfullt? Då kan du få betalt för att ta en senare flight. ”Det kan röra sig om någon tusenlapp i resecheckar”, säger Henrik Edström på SAS.

I bland är planet överbokat. Enligt SAS kan det bero på att något annat plan är försenat så att passagerare måste bokas om, men det händer också att bolaget medvetet överbokar sina plan.

– Det finns statistik som visar att ett visst antal passagerare bokar om till ett annat plan. Eftersom man statistiskt sett vet att några passagerare brukar falla ifrån kan man ha en överbokning, säger SAS svenska presschef Henrik Edström.

Normalt sett är det gatepersonalen som ropar ut att planet är fullbokat. Berörda passagerare kan sedan erbjudas plats på ett annat flyg i kombination med ersättning för besväret.

– Ofta rör det sig om resecheckar på SAS, att man får X antal pengar att resa för. Hur mycket varierar beroende på hur försenad man blir, men det kan röra sig om någon tusenlapp.

Flygbolaget kan också försöka lösa problemet genom att flytta upp en passagerare från ekonomiklass till business class.

Hur ofta händer det här?

– Det händer då och då. 

Vad händer om någon inte vill godta erbjudandet?

– Det har absolut hänt. Men vi försöker hitta en lösning och boka om till ett annat plan så att kunden blir nöjd. 

Norwegian uppger att bolaget mycket sällan överbokar sina plan, men menar att det kan hända om man med kort varsel måste byta till ett annat plan med lägre kapacitet. Ofta erbjuds pengar till de passagerare som kan tänka sig en senare avgång. 

”Om man inte får tag i tillräckligt många frivilliga kan man enligt EU:s förordning 261 begära att även någon ofrivillig inte följer med. Då har de rätt till standardkompensation på 250, 400 eller 600 euro (beroende på sträckan) samt mat, dryck och hotell vid behov. De ska dessutom bokas om till nästa avgång”, uppger Norwegians svenska informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson i ett mejl. 

Enligt Konsumentverket är allt enligt reglerna.

– Det står så här i förordningarna. Innan man nekar någon att flyga ska man först fråga om det finns andra som vill avstå från sin plats. Då ska det ske i utbyte mot förmåner som den enskilde kommer överens om med flygbolaget, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket.