Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/sju-hojdare-i-london/

Resor

Sju höjdare i London

Njut av utsikten under turen med Emirates Airlines Cable Car i östra London. Foto: Shutterstock

Till London åker vi för att ta del av kultur, nöjesliv, shopping, fotboll och publiv. Men det finns fler höjdarupplevelser att upptäcka i Storbritanniens huvudstad.

Rätta artikel

1. Linbana bland höghusen


Östra London

Emirates Airline Cable Car stod färdig alldeles innan OS i London invigdes 2012. Tanken var väl att den skulle bli ytterligare ett alternativ för pendlare, men så har det inte riktigt blivit. Linbanan trafikeras främst av turister som låter sig imponeras av häftiga vyer i östra London. Här ser du citys skyskrapor och finanskvarteren i Canary Wharf på samma gång. Och att se O2 Arena ur ett fågelperspektiv är också ganska häftigt. Resan över Themsen tar mellan fem och tio minuter beroende på trafik.

På- och avstigning sker på de båda stationerna Emirates Greenwich Peninsula terminal och Emirates Royal Docks terminal.

tfl.gov.uk/modes/emirates-air-line/ 2. Sky Garden, gratisnöje!

Sky Garden i The Walkie Talkie är gratis för den som bokar biljett i förväg. Foto: Jörgen Cardell

City of London

Skyskraporna växer som svampar ur marken i London. The Walkie Talkie har flera gånger utsetts till en av Englands fulaste byggnader och kanske är det en charmoffensiv när du bjuds att gratis ta hissen upp till Sky Garden som ligger på 150 meters höjd. Här möts du av en utsikt över stora delar av London. Miljön är luftig och du hittar hela tiden nya detaljer ute i staden nedanför dig. I byggnaden finns fem olika barer och restauranger. Men glöm inte att boka ditt gratisbesök i förväg via hemsidan.

https://skygarden.london/ sky-garden

20 Fenchurch Street. 3. En skruvad höjdare


Queen Elisabeth Olympic Park

The Orbit vann en tävling om att bli Storbritanniens högsta konstverk och du hittar den på OS-området från 2012. Den är verkligen spektakulär och kostade 190 miljoner kronor att bygga. Affärsmannen Lakhsi Mittal tog fram 160 av dem och fick ge namn åt det som nu officiellt nu heter ArcelorMittal Orbit. Utsikten är milsvid då du har fri sikt åt alla håll.

Vill man vara med om en spännande färd nedåt går det att ta en rutschbana som skruvar sig 12 gånger runt skulpturen under de cirka 40 sekunder som rutschen tar.

http://arcelormittalorbit.com/

Queen Elisabeth Olympic Park med Stratford som rekommenderad t-banestation eller Overground. 4. Picknick uppe på höjden


Norr om Regents Park

Om det engelska vädret tillåter kan det vara en höjdare att ta med en picknickkorg till Primrose Hill. Kullen ligger alldeles norr om Regents Park. Det är inte högsta punkten i London som många tror, men däremot en riktigt fin och lugn utsiktsplats i parkmiljö. Här möter du turister som tar selfies men också ambitiösa Londonmotionärer som gör sin backträning. Skulle du tycka att du känner igen dig beror det säkert på att platsen ofta används som miljö i filmer och tv-serier. Är det en klar dag har du utsikt över stora delar av innerstaden. Lämpligaste tunnelbanestationerna för att ta sig hit är Chalk Farm eller Swiss Cottage.

https://www.royalparks.org.uk/parks/the-regents-park/things-to-see-and-do/primrose-hill 5. Vandra bland trädtopparna


The Royal Botanic Garden Kew i västra London

I Kew Gardens söder om Themsen hittar du en höghöjdsbana uppe bland träden. Nja, det är inte så farligt som det låter. Det är rejäla staket som omger dig när du kliver runt bland trädtopparna. Banan kallas The Treetop Walkway och här är höjden beskedliga 18 meter, men du får ändå känslan av att vara en fågel inne i ett nytt ekosystem.

www.kew.org

Ingång från Kew Road några hundra meters promenad från t-banestationen Kew Gardens. 6. Zippa lite i parken

225 meter upp i luften i skaplig fart gör att det killar lite i magen. Foto: Jörgen Cardell

Zip Now London, Archbishops Park

Den som besöker London före 16 september kan ta del av denna mobila attraktion. Du tar på dig hjälm och en utrustning som liknar en klättrares. Framför dig har du då 225 meter i hög fart utmed en kraftig stålvajer. Anläggningen påstås vara den längsta i en stad. Man åker tre personer i varje omgång och skratten och de ilande tjuten är nästan obligatoriska.

https://zip-now.co/

Archbishops Park 10 minuters promenad söderut från Waterloo Station.

7. Kvällsbio på taket

Utomhusbio på taket till Bussey Building i trendiga stadsdelen Peckham. Foto: Jörgen Cardell

Rooftop Film Club, Peckham


Har du lust att äta popcorn, hålla handen på kärestan och se på en nostalgisk film? Ja, då är Rooftop Film Club rätta stället. Här visas klassiker som ”Tillbaka till framtiden” och ”Dirty Dancing”. Och tröttnar du på filmen har du en bra utsikt över Londons mer centrala delar.

Enklaste sättet att ta sig till Peckham är nog att ta tåget. Från Victoria Station tar det dryga kvarten till den trendiga stadsdelen. Det är ganska trixigt att hitta till biografen. Leta efter adressen 133 Rye Lane som är en mycket smal liten gränd alldeles söder om tågspåren som går på de vanliga valvbågarna i London.

https://rooftopfilmclub.com/london/ venue/bussey-building/

Läs mer: Värmande vintertips i London

Läs fler resereportage