Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Snårigt få med sprit på flyg

De nya EU-reglerna för vätskor ombord på flyget ställer till problem. Många dyrbara spritflaskor och parfymer har beslagtagits de senaste månaderna för att resenärerna inte förstått vad som gäller. Mellanlandning har blivit ett ord som signalerar svårigheter.

Elisabeth Sundborg i Stockholm hör till de många som drabbats. De västindiska likörer hon köpte i Bonair beslagtogs på mellanlandningen i Amsterdam.

- Det var många som drabbades och som blev jätteledsna, säger hon. Bland annat några resenärer som köpt parfymer för dyra pengar. Allt kastades i en låda.

Elisabeth Sundborg flög med KLM som gav henne beskedet att det skulle gå bra med den sprit hon köpt.

- Men i Amsterdam fick vi gå igenom en ny säkerhetskontroll. Och där var det stopp.

Flera andra resenärer har hört av sig till DN Resor och berättat om hur de blivit av med sina inköpta varor vid mellanlandning.

- Lite märkligt känns det att först ha åkt runt halva jordklotet med spriten i kabinen för att sedan bli av med den i Köpenhamnn, säger Ingrid Edvinsson från Umeå som reste från Thailand. Någonstans stämmer inte logiken.

Förvirringen är inte att förundras över. De regler som gäller är nämligen minst sagt snåriga, vilket bland annat beror på att de endast gäller för EU, Norge, Island, Schweiz och USA. Grundläggande är begränsningen av den mängd vätska man får ta med sig i handbagaget sedan den 6 november i fjol. Den får numera förvaras i maximalt en deciliter stora behållare som sammantaget ska få plats i en enliters plastpåse. Vilket förstås får betydelse för inköp av sprit och kosmetika. Hur reglerna ser ut beror på resrutten.

Värst är det om man flyger från ett land utanför EU och byter flygplan i antingen Sverige eller annat EU-land. Enda chansen att få med sig sprit från ursprunglandet är att packa det i bagaget som checkas in. Vilket innebär att man inte kan köpa något på flygplatsen. Flaskor som förvaras i handbagaget tas i beslag vid den säkerhetskontroll som man måste gå igenom vid inträde i EU-land.

Dock, säger reglerna, är det tillåtet att ta med sprit som köpts ombord under resan, förutsatt att man åker med ett flygbolag med hemvist inom EU. Men då måste personalen försluta påsen på sånt sätt att det inte går att lägga ner fler vätskor efter köpet. Plus att man måste spara kvittot för att visa upp i säkerhetskontrollen. Detta gäller framför allt charterbolagens taxfree.

Den som däremot flyger direkt från en flygplats utanför EU till Sverige, utan mellanlandning, kan utan problem köpa sprit och parfymer både före och efter säkerhetskontrollen och ta med i handbagaget. Detta är numera enda fallet där man kan ta med flaskor köpta på resmålet i kabinen. Vilket kan kännas minst sagt ologiskt ur säkerhetssynpunkt.

För resor inom unionen gäller att den som flyger från ett EU-land till Sverige och byter till inrikesflyg, i handbagaget kan ta med de flaskor som köpts efter säkerhetskontrollen. Detta om butiken förslutit påsen ordentligt och man sparar kvittot. Samma regler gäller förstås också på direktflygningar.

- Många tycker att reglerna är krångliga, säger Anders Lundblad, informationschef på Luftfartsstyrelsen. Det mest logiska hade varit att ändra tullreglerna så att man kan handla där man landar i stället.

Den som packar flaskorna i resväskor som checkas in slipper tänka på alla problem med mellanlandningar och förslutna plastpåsar. Men då gäller det att emballera väl. Om flaskorna går sönder och vätskan rinner ut och skadar annat bagage är man nämligen ersättningsskyldig.

Mer information på Luftfartsstyrelsens hemsida www.luftfartsstyrelsen.se

Paris-Arlanda (direkt): Flaskor

Paris-Arlanda (direkt): Flaskor köpta efter säkerhetskontrollen kan tas i handbagaget.
Paris-Arlanda-Luleå: Flaskor köpta efter säkerhetkontollen kan tas i handbagaget om påsen är regelrätt försluten.
Bangkok-Arlanda: Flaskor köpta före eller efter säkerhetskontrollen kan tas med i handbagaget.
Bangkok-Köpenhamn-Arlanda: Flaskor köpta i avreselandet får ej tas med i handbagaget.
Arlanda-Paris eller Arlanda-Bangkok: Flaskor köpta efter säkerhetskontrollen kan tas med i handbagaget.
Arlanda-Köpenhamn-Madrid: Flaskor köpta efter säkerhetskontrollen kan tas i handbagaget om påsen är regelrätt försluten.
Arlanda-Chicago-Seattle: Flaskor köpta på taxfree i Sverige får ej tas i handbagaget vid fortsatt resa i USA.
Arlanda-Frankfurt-USA: Taxfree bör handlas på sista flygplatsen före resan till USA.