Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Snart går det snabbare genom säkerhetskontrollen på Arlanda

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Om några månader kommer det att bli enklare att ta sig genom säkerhetskontrollen på Arlanda. Då finns nya säkerhetsskannrar på plats. Inom två år kan det gå ännu snabbare med ny teknik för handbagaget.

Redan i dag, måndag, börjar Amsterdams flygplats Schiphol testa ny teknik som kan syna handbagaget utan att resenärerna behöver plocka upp vare sig dator eller påsen med krämer och smink. Det är en ny röntgenutrustning som kan ta tredimensionella bilder av innehållet i väskorna som ska testas i Schiphols terminal tre.

– Det går att se innehållet från olika vinklar och problemet med att datorerna döljer saker försvinner, berättar Mats Paulsson, säkerhetsansvarig på Swedavia.

Om Schiphols försök faller väl ut kan de nya kamerorna finnas på svenska flygplatser inom två år, enligt Mats Paulsson.

Men redan inom några månader kommer tiden att minska genom säkerhetskontrollen då Arlanda installerar nya kroppsskannrar, eller säkerhetsskannrar som de också kallas.

– Ja, vi börjar upphandlingen nu, så de ska finnas på plats på Arlanda och några andra flygplatser före mars månads utgång, säger Mats Paulsson.

Teknikbytet betyder att resenärerna slipper att någon känner över kroppen. Men de kommer fortfarande att vara tvungna att ta av sig jackor och bälten. Swedavia har anställt personer som ska effektivisera processerna i säkerhetskontrollerna för att se över hur resenärerna ska röra sig och hur personalen ska stå i förhållandena till utrustningen för att det ska gå snabbare.

– Vårt nya nationella testcentrum kommer att ta ett mer strukturerat grepp på alla flygplatser i Sverige för att se hur tekniken samverkar med människan, berättar Mats Paulsson.