Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Andas djupt på Mallorca

Följ med uppför en åsnestig på Mallorca. Där kan du gå yogakurs i himmelsk miljö.

Högt uppe på ett berg på Mallorca, inbäddad i olivlundar och citronträd, ligger den gamla olivgården Cas Bernats, från någon gång mellan 1300- och 1500-talet.

Två gånger om året, en gång på våren och en på hösten, åker yogaläraren Viveka Blom Nygren hit för att undervisa i yoga och meditation.

– Första gången jag kom hit fick jag dåndimpen för att det är så vackert, säger hon.

Man kan enkelt flyga med Ryanair till Palma och därifrån ta en taxi. Men den sista biten upp på berget är en åsne­stig, så ta med en vägbeskrivning. Inte ens chaufförerna från den näraliggande byn Sóller hittar alltid hit.

Avskildheten skapar en känsla av frid, som att sitta mitt i naturen. Under träden går får med bjällror runt halsen, ett avlägset ljud som bidrar till den lantliga atmosfären.

Svenskan Kerstin Unger-Salén köpte gården för 25 år sedan och hyr ut den till sällskap med hälso- och yogaprofil. Femtonhundra oliv- och citrusträd, som alltid utgjort den bärande näringen, står fortfarande kvar, även om gården i dag bara framställer olja för familjebehov.

För att öka medvetenheten om det mallorcanska jordbruket har Kerstin Unger-Salén startat rörelsen Mallorca goes green.

– För 25 år sedan fanns det 125 000 jordbrukare som levde av sitt lantbruk på Mallorca. I dag är det bara 3 000 kvar. Problemet är att de inte lyckas i konkurrensen med länder som till exempel Marocko, som exporterar stora mängder apelsiner och olivolja, säger hon.

Ändå finns det inget som tyder på att det utpräglade jordbruksland­skapet kommer att förändras nämnvärt på väldigt länge. Byggnormerna är så stränga att det sett likadant ut i hundratals år, menar Kerstin Unger-Salén.

Mötet mellan berg, hav och sol ger en särskild magnetism som är svår att sätta fingret på. Men den passar bra ihop med yoga.

Dagen startar med ashtangayoga på morgonen. En dynamisk och fysiskt utmanande yogametod. Rörelserna görs i en enda följd, helst utan avbrott, ibland ända upp till två timmar.

Efteråt ligger man blick stilla på yoga­mattan och låter kroppens endorfiner strömma genom kroppen.

Därefter serveras grötfrukost och fruktsallad på den stora terrassen. Härifrån överblickar man hela dalen med fiskebyn Porto Sóller och det föränderliga havet.

Maten serveras av kockarna Anne Torjussen och Cecilia Davidsson som lagar mat från grunden. Halvfabrikat kommer inte på fråga, och de använder så mycket närproducerade och ekologiska grönsaker som möjligt.

Maten är vegetarisk eftersom vi befinner oss på en yogaretreat. Men ägg, yoghurt och ost serveras.

En grundläggande princip de utgår från är att vi ska få i oss så mycket näringsämnen som möjligt i förhållande till antalet kalorier. Därför blir det en hel del frukt och grönt på tallriken. Socker och mjöl är bannlyst.

Den som prompt vill äta fisk tar en tur ned till Porto Sóller och slå sig ned på någon av restaurangerna längs marinan. Den som vill ha en kopp kaffe tar sig med fördel till något av kaféerna på torget i Sóller som kryllar av aktivitet.

Arkitekturen bär tydliga spår av den mallorcanska storhetstiden när det fanns textilfabriker och en välmående medelklass byggde hus med inslag av jugend. I de trånga gränderna hittar man flera små arkitektoniska juveler.

Tiden före och efter lunch tillbringas annars mestadels i en solstol vid poolen, inväntande eftermiddagens lektion i yogateknik och historia.

Yogan är svår att datera historiskt eftersom den har så gamla rötter. Men det finns åtta grundprinciper som nedtecknades för omkring 2 000 år sedan på sanskrit.

Tekniken i yoga handlar mycket om andning, därför står just andningsteknik på schemat. Många upplever att övningarna gör dem klarare i huvudet och att de rensar bort stress.

Själv var Viveka Blom Nygren ensamstående mamma och marknadschef på ett IT-finansbolag när hon för tio år sedan testade yoga.

– Jag var utbränd utan att veta om det, hade alltid treo i handväskan. En gång i månaden åt jag en penicillinkur mot bihåleinflammation. Sedan jag började med yoga har jag inte ätit ­penicil­lin en enda gång, säger hon.

Dagen på Cas Bernats avslutas med yinyoga, en lugnare metod med ett större inslag av meditation. Man sitter helt enkelt längre i varje position och koncentrerar sig på andningen.

Sedan sover man som ett barn i ­väntan på nästa morgons ashtangapass.

Resfakta Sóller

Se & göra

Sóller är en slumrande by som fick ett uppsving när det byggdes en tunnel genom berget från Palma. Nu  flanerar Palmabor och turister i de vindlande gränderna.

Missa inte den Gaudí-inspirerade kyrkan Sant Bartomeu. Eller tågstationen med permanenta Miró- och Picassoutställningar.

Carrer de sa Lluna är en bra ­shoppinggata med porslin, tyg, oliv­skärbrädor, vin, marmelad, olivolja.

Finca Gourmet är en vinaffär på Carrer de sa Lluna. Säljer även ost och andra lokala specialiteter som mandlar och havssalt. Lägg märke till den mallorcans­ka arkitekturen med rundade fönsterbågar. Här kan man också boka tid för att smaka på ost och vin i källaren.

La Villa är ett bra hotell i Sóller. Huset är över hundra år gammalt och omsorgsfullt renoverat. I maj kostar ett rum för två 108 euro.

 

Två utflyktsmål

Porto Sóller är en flanörvänlig hamnby där restaurangerna får fisken direkt från fiskebåtarna. Grillade sardiner ätes med fördel till lunch, då de kommit direkt från havet på morgonen.

Fornalutx är en liten gullig by med många pittoreska detaljer att upptäcka.

Resa hit

Tur och retur från Skavsta till Palma Mallorca med Ryanair kostar runt 790 kronor. Tåg eller taxi från Palma till Sóller tar runt 30 minuter och en taxi kostar 50 euro. I Sóller hämtas man av någon i yogastaben.

Mer information från yogastudion som arrangerar programmet hittar du på http://www.atmajyoti.se/.