Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Med Miró på Mallorca

Trendiga Palma lockar en delvis annan publik än de stora charterbadorterna. Här finns heta hotell, barer och matställen – men också spännande konst.

Få städer med 400 000 invånare kan visa upp så många konstmuseer och så mycket bra modern offentlig konst som Palma de Mallorca – håll ögonen öppna, det står nya verk lite varstans, och de traditionella makthavarstatyerna är behagligt få.

Och det är bara Barcelona som har fler byggnader i moderniststil – den naturinspirerade arkitekturgren som i Sverige kallas för jugend, men som i Katalonien och på Mallorca tog ut svängarna långt mer än vad man gjorde i svala Norden.

Antoni Gaudí är den i dag mest berömda av modernisterna. Hans unika katedral La Sagrada Família i Barcelona känner de flesta till. Vad färre vet är att Gaudí arbetade från och till i tio år med en omgörning av interiören av den mäktiga katedralen i Palma. Hans baldakin över katedralens högaltare symboliserar en törnekrona.

Den då mycket kontroversiella utsmyckningen skulle ha tillverkats i smidesjärn, men är i stället en kombo av kork, papp och brokad, en fullskalemodell då Gaudí aldrig hann göra klart – han blev ju överkörd av en spårvagn 1926.

Men även nu har kyrkan haft modet att satsa på utsmyckning som sticker ut: Miguel Barcélos 300 kvadratmeter stora muralkonstverk i keramik från 2007 i Sankt Peterskapellet (längst fram till höger i katedralen) hämtar inspiration från historien om hur Jesus delade ut bröd och fisk till tusentals människor och är en storslagen upplevelse, där man klart ser kopplingen till just Gaudí, samtidigt som verket väl klarar av att stå på egna ben.

Men om någon berömd konstnär förknippas mer med Mallorca än de övriga så är det Joan Miró. Hans verk dyker upp lite varstans i stan – som kakelmålning på p-huset mellan katedralen och havet, bronsskulpturen med titthålet som turisterna inte kan motstå vid Placa de la Reina och på en rad museer.

Krångligast att ta sig till är Fundació Pilar i Joan Miró i den västra utkanten av Palma. Dit är det för långt att gå, men buss 3 och 6 stannar i närheten.

Museet ritades av Rafael Moneo, som också ritade de nya delarna av Moderna museet i Stockholm, och det invigdes 1992. Men Miró själv verkade i decennier i sin studio på samma tomt, en Corbusierinspirerad byggnad uppförd 1956.

Miró avled på Mallorca 1983 men som stafflier och arbetsredskap i studion är arrangerade kan man riktigt kan känna hur Miró arbetar där än.

modern konst i palma

Fundació Pilar i Joan Miró. Stor samling Miróskulpturer, målningar och grafiska blad – allt från verk i storformat till enkla skisser. Dessutom är Mirós studio öppen och vyn över havet fin. Fast Mirómuseet i Barcelona är snäppet bättre. miro.palmademallorca.es

Palau March. Joan March var en extremt framgångsrik ­entreprenör med minst sagt tveksamt rykte. Men de två konstmuseer som en del av hans pengar betalat är båda sevärda. I Palau March, strax intill katedralen är det framför allt skulptursamlingen på gården som är sevärd, allt från en bronsbyst av Rodin och ett par Henry Moore i sten till Corbrero Xaviers ”Orgue del mar”, vars delar i plast nu måste akutrenoveras.
fundacionbmarch.es

Museu Fundación Joan March. Ännu ett museum bekostat av samme man. Här bjuds det (gratis inträde) på modern spansk konst för hela slanten – världskändisar och mindre berömda, en utmärkt översikt över spanskt konstliv sedan 1960-talet. march.es

Es Baluard. I Sant Perebastionen, en del av den mäktiga ringmuren runt Palmas stadskärna som fortfarande finns kvar mot havet, invigdes 2004 det här moderna konstmuseet, där byggnaden är en lika stor del av upplevelsen som konsten som visas där inne och ute på terassen mot havet. Att ha modet att inkorporera den här betong-, glas- och träskapelsen i den anrika miljön är ungefär som om man skulle bygga ett hypermodernt konstmuseum innanför Borgholms slottsruins murar. Museet har bland annat ett helt rum vigt för Miró, ett för landskapsmålningar från ön, en rad Picassoverk och alltid ­någon tillfällig utställning. esbaluard.org

Caixa Forum. Bankägd konst­hall i den allra första modernistiska byggnaden Palma – Gran Hotel. Redan i entrén möts man av en stor svart klädnypa med en typisk Mirófigur på toppen. Här visas ofta intressanta tillfälliga utställningar. Kolla på hemsidan vad som är aktuellt! obrasocial.lacaixa.es

Museu de Mallorca. Här finns allt från arkeologiska fynd och en fin samling av de så kallade mallorcinska primitivisterna, verksamma på me-deltiden, till en våning med 1800- och 1900-talskonst och modernistmöbler. Museet är dock stängt för tillfället och öppnar ”kanske om två år”. museudemallorca.es

RESA HIT
Alla de stora charterbolagen har resor till Mallorca. Solresor tar från 3 995 kronor för en vecka på 3-stjärniga Hotel Costa Portals i Portals Nous, strax väster om Palma. SAS flyger från bland annat Arlanda för knappt 3000 kronor tor, men det finns flera andra alternativ.