Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 05:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/spannande-vinbarer-i-kopenhamn/

Resor

Spännande vinbarer i Köpenhamn

Ett besök i Köpenhamn kan bli ett smakäventyr – från snabb röd pölse med torkad lök till en lång sittning på internationella stjärnkrogar som Noma. Eller ett glas utvalt vin på någon av stadens vinbarer.
Ett besök i Köpenhamn kan bli ett smakäventyr – från snabb röd pölse med torkad lök till en lång sittning på internationella stjärnkrogar som Noma. Eller ett glas utvalt vin på någon av stadens vinbarer. Foto: Shutterstock

Vår grannhuvudstad Köpenhamn har en stor och livlig mat- och dryckesscen. Journalisten och sommelieren Andreas Grube har varit på plats och kollat in de trendigaste och mest spännande vinbarerna just nu.

Rätta artikel

Med vegetarisk mat:

Manfreds

I dag kanske mer en restaurang än en vinbar, men fortfarande ett av Köpenhamns verkliga guldställen. Maten fokuserar på det vegetariska och vinlistan andas biodynamisk inriktning. Manfreds är ett ställe värt att besöka oavsett om man bara slinker förbi på ett glas eller ägnar det en helkväll.

Jægersborggade 40.

www.manfreds.dk

Baren utan meny – och det är en av grundidéerna på Ved Stranden 10. Utan vinlista så öppnar sig möjligheter till ett samtal om vad man vill smutta på.
Baren utan meny – och det är en av grundidéerna på Ved Stranden 10. Utan vinlista så öppnar sig möjligheter till ett samtal om vad man vill smutta på. Foto: Andreas Grube

Pratsam vinlista:

Ved stranden 10

Här finns 1.200–1.400 viner i källaren, alltifrån klassiska till modernare viner. Har dock ingen tryckt vinlista: ”Vi pratar med gästerna och kommer gemensamt fram till vad som ska hällas i glaset”, säger Christian Nedergaard på Ved Stranden 10.

Ved Stranden 10.

www.vedstranden10.dk 

Ungdomlig stil:

Falernum

Charmig restaurang och vinbar i ganska ung och modern stil. Vinlistan på Falernum drar mot det naturliga och är indelad efter druvor i stället för länder och regioner. Ambitiösa och goda smårätter som passar att nibbla på till vinerna.

Værnedamsvej 16.

www.falernum.dk

Livligt och lite trångt:

Pasteur

Hyfsat nyöppnat (2017) smultronställe som snabbt blivit en favorit för det köpenhamnska vinfolket. Pasteur är charmigt och ofta småtrångt och livligt.

Trianglen 7.

www.pasteur.dk

Nebbiolo är döpt efter den blå nebbiolo-druvan, som framför allt odlas i regionen Piemonte i nordvästra Italien.
Nebbiolo är döpt efter den blå nebbiolo-druvan, som framför allt odlas i regionen Piemonte i nordvästra Italien. Foto: Andreas Grube

Italien i centrum:

Nebbiolo Winebar

Namnet till trots inte bara fokus på den ädla nebbiolodruvan, utan allt som hör Italien till vad gäller vin. Är även en vinbutik, och det mesta som man hittar till försäljning går också att beställa i baren.

Store strandstræde 18.

www.nebbiolo-winebar.com

Naturviner i fokus:

Terroiristen

Kul och ambitiös bar med fokus på så kallade ”naturviner” från jordens alla hörn. Mycket vaken och kunnig personal som kan dra både det ena och det andra esset ur rockfickan på den listlösa vinmenyn. Är även en vinbutik.

Jægersborggade 52.

www.terroiristen.dk

De danska vinbarerna är ofta en kombination av vinbutik, bar och kanske också matservering.
De danska vinbarerna är ofta en kombination av vinbutik, bar och kanske också matservering. Foto: Shutterstock

Det mesta om cider:

Holm cider

Måste också få vara med på tipslistan, även om det inte är en regelrätt vinbar. Riktigt kul utbud av cider i alla former – alltifrån aperitif till dessert – och så klart också brett utbud av äppeldestillatet calvados. På Holm cider går det även att köpa med sig produkter hem.

Istedgade 44.

www.holmcider.dk 

Både bar och butik:

Mother wine

Filial till restaurang Mother, och en vinbar och shop med fokus på Italien. Missa inte: aperitivos på torsdagar, fredagar och lördagar klockan fem.

Høkerboderne 9–15.

www.mother.dk/motherwine 

På Juul’s vin og spiritus håller man även avsmakningskvällar med tema som till exempel champagne eller gin.
På Juul’s vin og spiritus håller man även avsmakningskvällar med tema som till exempel champagne eller gin. Foto: Visit Köpenhagen

Legendarisk butik:

Juul’s vin og spiritus

Klart bättre på sprit än på vin – men på den punkten slår Juuls också de flesta i stan på fingrarna. Legendarisk butik där man kan hitta ett brett utbud av whisky, konjak, gin och rom.

Værnedamsvej 15.

www.juuls.dk 

Läs fler resereportage här