Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 12:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/staden-dar-katten-blir-konst/

Resor

Staden där katten blir konst

Bild 1 av 2 Museishopen säljer mängder med katt-memorabilia. De levande katterna är dock inte till salu.
Foto: Katten Kabinet
Bild 2 av 2 Bottenplanet i den tjusiga patriciervillan från 1600-talet är omgjort till kattmuseum.
Foto: Katten Kabinet

Kattvänner har alltid hävdat att katten har en given plats i konsten och kulturen. Att detta stämmer bevisas på kattmuseet i Amsterdam där hundratals föremål med anknytning till katter visas upp. Och ett par levande exemplar också.

När en älskad fyrfota vän lämnar jordelivet kan det utlösa olika sorters reaktioner hos ägaren – förtvivlan, sorg, saknad. Och i vissa fall en vilja att hedra sin ”pälskling”.

Katten Kabinet i Amsterdam kom till efter att Bob Meijers röda och egensinniga katt John Pierpont Morgan gick ur tiden 1983, 16 år fyllda. Meijer lät göra om bottenvåningen i patriciervillan från 1600-talet där han och hans familj bodde och fyllde den med målningar, skulpturer, fotografier, litografier, böcker och teckningar som visar kattens roll i konsten och kulturen genom århundradena.

Patriciervillan från 1600-talet är till brädden fylld av konst med anknytning till katter.
Patriciervillan från 1600-talet är till brädden fylld av konst med anknytning till katter. Foto: Katten Kabinet

Och självklart finns det även några levande katter som släntrar genom rummen, på katters självklara och stoiska vis. Man hittar dem sovande på böcker eller lojt tvättande sig själva i någon antik fåtölj.

Museet samarbetar periodvis med andra museer med hög svansföring, som Van Gogh-museet. Och självklart har man, likt andra seriösa museer, gett ut en katt-alog över sina samlade verk.

I den lilla museishopen kan man förstås köpa kattprylar som magneter, affischer och T-shirtar. Ibland får man dock lyfta på en katt för att komma åt det man vill ha.

Entrén till museet Katten Kabinet i Amsterdam.
Entrén till museet Katten Kabinet i Amsterdam. Foto: Katten Kabinet

 

Läs mer: Möt våren i Amsterdam 

Läs mer om resor här