Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Stjärnskådning på Teneriffa en existentiell upplevelse

Teneriffas observatorium är världsberömt bland astronomer. DN:s Kristofer Ahlström reste dit och fann ett meditativt lugn.

Foto:

Här står vi på tvåtusen meters höjd, ett par fotsteg ovanför molnen, och tittar upp i förfluten tid.

Det är midnatt och helt nedsläckt, ett fåtal plusgrader i luften och planeten Mars är på väg att rotera ut ur blickfånget. Vi är nio personer som har samlats uppe i bergen den här kylslagna natten för att komma så nära himlen och vårt ursprung som möjligt.

Det sistnämnda gör man genom att titta på stjärnorna. Att titta på stjärnor är på sätt och vis som att färdas bakåt i tiden, åtminstone i betydelsen att det ljus vi ser från himlakropparna färdats så många ljusår att det redan är förhistoriskt när det når våra ögon.

Och högt däruppe, som ett fjärran kosmiskt snigelspår, gnistrar Vintergatan. Den är trettio tusen ljusår bort, vilket betyder att ljuset vi ser är trettio tusen år gammalt.

Skulle vi med blotta ögat kunna se förbi den, berättar vår guide, om vi kunde se hela vägen ut till universums ytterkanter, vore det som att se tidens början. Eftersom universum expanderar hela tiden är dess utkanter nu det som en gång i tiden var dess mitt, innan Big Bang, vid tidens själva födelse.

Inte undra på att man då drabbas av poesi i själen, av svindel inuti.

Att vi står just här, i naturreservatet Teide beläget mitt på Teneriffa, har också sin förklaring. Kanarieöarna är exemplariska för att betrakta galaxer – öarna ligger så isolerade i Atlanten att inga utsläppstäcken, ljusföroreningar eller andra störande inslag av civilisation skymmer sikten. Dessutom är vädret så torrt att det sällan bildas dimma. Och som sagt, utkiksplatsen över naturreservatet där vi nu står samlade och huttrar kring de motordrivna 25 mm-teleskopen ligger ovanför molnen. Sikten är alltså oftast klar.

Foto: Lotta Svensson
Överallt i naturreservatet kan man skåda berget Teide, den 3 718 meter höga vulkanen. Foto: Lotta Svensson.

Javier heter vår ciceron, en satt herre med munskägg och senapsgul täckjacka. Han pekar ut den blåskimrande dvärgstjärnan Sirius, som är mycket het (9 900 kelvin), och den röda superjätten Betelgeuse som är svalare (bara 3 500 kelvin) och han drar en välrepeterad vits: ”Se, rörmokarna har lurat oss alla! I själva verket är naturen ordnad så att blått innebär hetta, och rött innebär att det är svalare – till skillnad från vad vattenkranens blandare visar.”

Han pekar sedan ut Jupiter, Mars och Venus. Vi får titta i teleskopet på Orionnebulosan (1 300 ljusår bort) och Cigarrgalaxen, som ligger på nära tolv miljoner ljusårs avstånd. Den existentiella svindeln drabbar, som sagt.

Även kylan kryper tätt inpå. Trots mössa och vantar och ett extra hölje av tröjor, och trots de pappmuggar med kaffe vi bjuds på. Efter en timme går det inte längre att stå stilla, ens i vördnad inför en så magnifik himmel där sfären har rivits upp och blottat hela vävnaden av stjärnor och kvasarer och nebulosor.

Foto:
DN:s reporter Kristofer Ahlström tittar upp mot vintergatan. Foto: Lotta Svensson.

Men redan nästa dag återvänder vi. Det tar fyrtiofem minuter med bil, man kör på klassiska kanariska slingervägar utmed stup, genom pisksnärtande tvära kurvor. Till slut skalas tallarna bort en efter en och ett vulkanlandskap uppenbarar sig; karga klippor, dammigt grus.

Detta är den plats på jorden som mest av alla påminner om månens yta. Det är inte jag som säger det – orden är Neil Armstrongs, och han är en av få personer som faktiskt kan göra jämförelsen, eftersom han varit på båda ställena.

Men även om Kanarieöarna är världsberömt i astronomkretsar – här finns ett kosmosmuseum i staden La Laguna, och på ön arrangeras bland annat festivalen Starmus där digniteter som just Armstrong, men även Buzz Aldrin, Stephen Hawking och Richard Dawkins alla har deltagit – och även om stjärnskådandet börjat etablera sig som en parallell turistindustri jämte grisfest- och strandresenärer, så är det inte många som känner till det vetenskapliga, astronomiska arbete som utförs här.

För alldeles vid naturreservatets gräns, uppe på en höjd bortom de allmänna vägarna, avtecknar sig nu en samling byggnader; vissa sfäriska, andra pyramidformade. Observatorio del Teide ligger här, ett av världens största observatorier, på en samlad yta av 50 hektar. Det byggdes 1964 och består av fyra solteleskop, tre radioteleskop och åtta natteleskop samt ett hostel för övernattande astronomer.

Att alla byggnader är kritvita beror inte bara på att det ger en sådan fantastiskt futuristisk ”2001”-estetik, utan för att reflektera solljuset så att anläggningarna inte upptar någon värme och därmed skapar störningar för mätinstrumenten.

Så känslig är apparaturen att ingen får vistas i rummen nattetid eftersom enbart den lilla värme som människokroppar avger kan skapa fluktueringar i resultaten.

Foto:

Vad mäter man då? Marja Seidel, en tysk kvinna i röd, floralbroderad fleecekappa och gymnastikskor med galaxmönster på leder oss på branta trappor på berget mellan observatorierna och pekar och berättar.

Man mäter ekot efter Big bang och de svallvågor av strålning som ännu avges från universums ytterkanter, för att mäta hur gammalt världsalltet är. Man mäter stjärnors ljuskurvor för att upptäcka exoplaneter utanför vår egen galax. Man håller uppsikt över den kyrkogård av döda satelliter som befinner sig i omloppsbana runt jorden, allt det rymdskrot som hela tiden ökar i omfång och blivit ett allt större problem för rymdfararna.

I den pyramidliknande byggnaden mäter man solens störningar sedan 60-talet, och i en rad filterförsedda teleskop kan man titta på solen i extrem närbild. Det är en märklig känsla att se källan till så mycket liv på vår planet; detta klarröda eldklot, komplett med protuberanser som dansar kring omkretsen, när man i vanliga fall aldrig skymtat det som annat än ett ljussken att kisa mot, och som man sedan barnsben fått lära sig att aldrig titta rakt in i. Det finns något Ikaroskt i det, att högmodigt närma sig det gudomligt förbjudna.

Därför blir det en antiklimax att faktiskt gå in i observatorierna. Här ser allt ut som på tidigt 90-tal, datorerna är bulkiga grå kolosser i hårdplast, där tjockskärmar surrar plågat och hårddiskarna rasslar fram gammal Windows-mjukvara. Man tittar i grå fönster på skärmen vad teleskopet ser, och styr det via en joystickspak. Men det är bara ungefär tio nätter om året man faktiskt observerar – resten av tiden, berättar Marja, används till att behandla data. För den som förknippat astronomiskt arbete med stressvettiga Nasa-ingenjörer som tårmilt glädjetjutande high-fivear varandra får sig fantasin alltså en liten törn.

Foto: Kristofer Ahlström
Kontrollrum tillhörande teleskopet IAC-80. Foto: Kristofer Ahlström.

Det brukar ju sägas att kunskap dödar fantasin. Att något förlorar sin magi ju mer man lär sig om det. I många fall stämmer det, men inte när det handlar om själva universum. Stjärnorna snarare förenar den krassa vetenskapen och den fantasieggande religionen: de gamla grekerna navigerade efter stjärnorna, men döpte konstellationerna efter sin egen mytologi. Inom kristendomen blev Lucifer också Morgonstjärnan, inom vetenskapen kallas den Venus – döpt efter en annan mytologisk varelse.

När vi nästa natt står och skådar upp i bråddjupen igen vet jag lite mer om dem än natten innan, men blir åter lika andligt salig av att känna min litenhet i närheten av det ogripbara, jag förstår plötsligt varför människor brukade önska sig saker av stjärnan i det blå.

Alla borde utsättas för dessa insikter. Tanken på att vara så obetydlig ur ett kosmiskt perspektiv fyller mig med ett obrutet meditativt lugn.

Det blir som ett rofyllt mantra: om ingenting jag gör i det långa loppet spelar någon större roll finns heller inga skäl att hysa ångest för vad jag gjort, eller inte gjort, och så vidare. Att stå här och se den knappt mätbara tomheten mellan solarna på natthimlen inger ett orubbligt saktmod.

Kanske är stjärnskådning en aktivitet som borde inkludera ”terapi” i verksamhetsbeskrivningen. Då är naturreservatet Teide en kurort jag kan rekommendera.

Foto i texten: Kristofer Ahlström.

Fakta. Teneriffa
Los Gigantes bjuder på ett bra utbud av mat och fina gamla hus – plus en fantastisk havsutsikt förstås.

Resa hit
Kanarieöarna är ett av de mest populära turistmålen och Teneriffa är den största och mest befolkade av öarna. Det är med andra ord inga svårigheter att hitta resa – så gott som alla charter- och flygbolag reser hit. Med Norwegian flyger du till Teneriffa för en dryg tusenlapp.

Stjärnskådning
Utflykt med stjärnskådning arrangeras av flera olika grupper på olika delar av Teneriffa. Kontrollera alltid om det förekommer hämtning och lämning – vissa platser är ganska svårtillgängliga med snårig färdväg helt utan belysning. Betalning sker kontant på plats och försäkra dig alltid om att det kommer att ske skådning kvällen innan ni åker ut, det kan föreligga minimal risk för molnighet.

Astro Amigos
För grupper upp till tolv människor. Samlas högst upp i naturreservatet Teide för att skåda. Beroende på tid i månaden kan man välja mellan att skåda stjärnhimlen eller utvalda detaljer av månen.
www.astroamigos.com/en

El Cardon
En aktivitetsarrangör med ett väldigt specifikt skådningsobjekt: en gång om året åker man ut för att titta på meteorregnet Perseiderna när det passerar i omloppsbana, vanligtvis i mitten av augusti. Vid förfrågningar kan de dock göra ”vanlig” stjärnskådning.
www.elcardon.com

Volcanos y estrellas
Som namnet antyder har denna Teidebaserade grupp två specialiteter: vulkaner och stjärnor, och på Teneriffa finns god tillgång till att utforska bådadera.
www.teideastro.com

Museo de la Ciencia y el Cosmos, La Laguna
1993 byggdes denna kombination av vetenskapsmuseum och nöjespark. Vetenskaps- och rymdmuseet, i folkmun kallat MCC, innehåller både permanenta och tillfälliga utställningar och lärorika avdelningar om allt från solsystemet till solförmörkelser och isvärldar på andra planeter.

Att tänka på
Även om temperaturen dagtid är över tjugo plusgrader sjunker den snabbt när man kommer upp i bergen – och än mer så nattetid. En så stillsam aktivitet som att observera stjärnor kräver stort tålamod och rejält med underhudsfett, eller flera lager varma kläder. Mössa och vantar är ett måste, gradtalet ligger bara strax ovan nollstrecket.

Bo

Ritz-Carlton
Fantastiskt femstjärnigt hotellkomplex byggt enligt den arkitektoniska tanken om en maorisk by, komplett med egen sandstrand. Två av restaurangerna på hotellet har belönats med Michelinstjärnor. Området är så stort att det trafikeras av ett eget tåg. Från 2 500 kr.
www.ritzcarlton.com/en/Properties/Abama

Regency country club

På södra sidan av ön ligger detta mysiga hotell designat efter miljöer på Bali: handsnidade statyer flankerar marmorgolv och Atlanten breder ut sig längs hela horisonten. Från 1 300 kr.
www.regencycountryclub.com

Parador de cañadas del Teide

För den som vill leva nära naturen finns både hotell och restaurang inne i Teides naturreservat. Hotellkedjan Parador specialiserar sig på den här typen av frilufts-hotell. Hotellet ligger dessutom alldeles intill berget Teide och linbanestationen som tar en upp till toppen. Från 940 kr.
www.parador.es

Äta

El Rincon de Juan Carlos, Los Gigantes
Denna gemytliga restaurang ligger på en smågata bakom kyrktorget i hamnstaden Los Gigantes. Inredning är i det närmaste skandinavisk i sin minimalistiskt eleganta stil, och matlagningen följer samma mönster med delikat sammansatta avsmakningsmenyer.
Adress: Pasaje de Jacaranda 2

La Cabana, Playa de San Juan
Låt inte den blygsamma exteriören avskräcka, här serveras kanarisk kyckling av bästa sort.
Adress: Calle Mar en Calma 30

La Bourmet, La Laguna
Vill man inmundiga hamburgare – av den vegetariska eller köttbaserade varianten – rekommenderas detta etablissemang på en stillsam gågata. Menyerna uppvisar stor uppfinningsrikedom.
Adress: Calle San Agustin 42