Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 21:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/storbritannien/birmingham-lockar-med-guld-och-glod/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Birmingham lockar med guld och glöd

Det var i Birmingham som industrialismen tog fart. Och ännu pågår produktionen i stadens traditionella juvelerarkvarter. Under en vandring här kan man känna historiens vingslag - och köpa med sig lite smycken hem.

En äldre herre med grå överrock slinker in genom på "The Assay ­of­fice" på Newhall street - en röd tegel­byggnad där alla smycken i ädelmetall tillverkade i Birmingham kontrolleras och stämplas med ett ankare. Här testas 40.000-80.000 guld-, silver- och platinaföremål om dagen, hälften av allt som säljs i Storbritannien plus export.

Ofta transporteras glittret in­nan­för västen på oansenliga extraknäckande pensionärer.

- Juvelerarna räknar kallt med att ingen tjuv ska ana vad gamlingarna bär på, säger Andy Munro, som arbetar med stadsförnyelse i Birminghams "jewellery quarter", ett litet område tio minuters promenad nordväst om city.

Det unika med juvelerarkvarteren är att tillverkningen fortfarande är organiserad som för 250 år sedan och att den till största delen sker i samma viktorianska hus som på 1800-talet. Över 200 har kulturskyddats och här arbetar nu 6.000 personer med smycketillverkning.

Före ångkraften, kolet och stålet var Birmingham bara en liten by i en fattig landsända. Men industrialismen fick staden att växa till Storbritanniens näst största. Nu har den tunga industrin försvunnit och ersatts av kontor och medelklass. Det är snart bara kanalerna och juvelerarkvarteren som minner om det som en gång var.

Juvelerarbranschen i staden utvecklades ur en omfattande pryltillverkning under 1700-talet - allt från knappar i plåt till snusdosor i silver. Fortfarande tillverkas här boxarnas mästarbälten och polisernas och fotbollsdomarnas visselpipor.

Från början bodde juvelerna mesta­dels i samma kåk som de jobbade i. De var oftast egenföre­tagare och specialiserade på en liten bit av tillverkningen. Halvfabrikat bars av budpojkar över gatan och någon annan fortsatte med sin del. Därför var det viktigt med korta avstånd, så alla samlades i några få kvarter. Det syns tydligt än i dag när man går längs exempelvis Vyse street.

Elektroplätering utvecklades i Birmingham på 1840-talet och öppnade för billiga smycken, täckta av ett tunt lager guld, och juvelerar­industrin växte så det knakade från
6.500 arbetare år 1850 till nästan
70.000 strax före första världs­kriget.

Genom effektiviseringar gör i dag en tiondel så många juvelerare ändå fler smycken och plätering och 9 karats guld har ersatts med högre kvaliteter. Numera kan man köpa smycken i otaliga affärer.

Specialiseringen och de små enheterna har dock levt kvar - ofta trängs flera företagare i samma hus, med tillverkning på övervåningen och försäljning en trappa ner.

- Du kan få ett smycke gjort här enligt eget önskemål på 2-3 dagar. Dessutom till 25-35 procent lägre pris, säger Andy Munro och tipsar att informationskiosken på West street gärna hjälper besökare att hitta bra juvelerare.

Ett annat ställe att leta smycken på är på Royal Birmingham Society of Artists, vid St. Paulskyrkan, där unga guld- och silversmeder ställer ut.

Kyrkan skadades svårt av tyska bomber under blitzen, liksom mycket annat i juvelerarkvarteren, där man bland annat gjorde ammunition och delar till Spitfireplan.

- Bombningarna var en blandning av skräck och äventyr. Varje kväll drog 700 flyganfallssirener i gång och vi sov i skyddsrummet på vår bakgård. Mer än en gång trycktes rutorna i vårt hus ut av tryckvågorna, det var läskigt. Men på vägen till skolan nästa morgon tävlade vi om att hitta bombsplitter, berättar Bev Bevins, som var åtta år 1941.

Han är numera pensionär och guidar mig runt i området, bland annat till pennmuseet, där den fascinerande historien om hur man pressade priset på stålpennor med 99,9 procent berättas. Stan stod för nästan hela världsproduktionen av pennor fram till kulspetspennans genombrott på 60-talet.

Men områdets vassaste museum är det som till 1981 var juvelerarfirman Smith & Pepper, där tiden stannade på 30-talet och där man en fredag helt enkelt stängde för att aldrig mer återvända. Så blev allt stående i många år innan museet katalogiserade och ställde tillbaka allt igen - från fimparna i askkopparna till fläktsystemet som fångade upp gulddammet.

Under en rundvandring vaknar allt till liv igen - anekdoter blandas med handfasta beskrivningar av arbetets gång och vi får följa en av firmans storsäljare - ett bambumönstrat armband - från guldplåt till färdigt smycke. En process som pågår dagligdags i Birminghams
"jewellery quarter".

Resa dit: SAS flyger Stockholm

Resa dit: SAS flyger Stockholm -
Birmingham från 595 kr enkel tur.
Logi: Billigt boende hittas på www.cheap-uk-hotels.co.uk. På turist­byrån och i ställ på stan finns bra gratisguide till "jewellery quarter.
Äta: Nyligen fick stan två Michelinkrogar - Jessicas och Simpsons. Den senare har utsökt mat, avslappnad stämning och menyer från 500 kr. I den berömda balti-triangeln finns 50 billiga pakistansk-kashmiriska restauranger. Här lagas maten i en flatbottnad wok - en balti. Oftast serveras inte alkohol. Skaffa gratisguiden "The Balti Triangle".

Bild

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt