Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Harry Potter får eget museum

DN Resor har lämnat mugglarnas fyrkantiga vardagsvärld och begett oss in i miljöerna ur Harry Potter-filmerna. Warner Brothers filmstudio i Leavesden utanför London har öppnats för allmänheten.

Några dagar före den officiella öppningen fick vi, 15-åriga Harry Potter-experten Ellen och jag, tillsammans med en skara Harry Potterbeundrare från hela världen, en förhandstitt på den 50 000 kvadratmeter stora studion där alla de åtta Harry Potter-filmerna spelades in mellan 2001 och 2011.

För stora grupper av barn och ungdomar i den generation som vuxit upp med J K Rowlings berättelser om den unge trollkarlen är Harry Potter, hans vänner Ron och Hermoine, och alla de andra karaktärerna i allra högsta grad levande. Runt om i världen finns massor av Harry Potter-sällskap, det ordnas mästerskap i trollkarlssporten quidditch och unga musiker spelar wizard rock, det vill säga musik med magiskt tema. Sveriges nätcommunity Mugglarportalen (i Harry Potter-berättelserna är mugglare människor utan trolldomsförmåga) har över 12 000 medlemmar, många av dem mycket aktiva.

En av dem är Ellen och när hon kommer in i studions trollkarlsvärld, blir intrycken så starka att hon hyperventilerar.

– Oooh…Nej jag kan inte tro det! Är det sant, är jag verkligen här?

Så småningom hämtar hon sig och inser att hon faktiskt står mitt i Hogwarts stora sal, där elever och lärare intar sina måltider och firar högtider. Det ser ut precis som i filmerna, med olika bord för elevhemmen Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw och Slytherin. På borden har barnskådespelarna ristat in graffiti, något som scenograferna uppmuntrade, eftersom det är vad som skulle hänt i många vanliga skolor.

Det enda som inte är sig likt är det förtrollade taket. I stället för fritt svävande levande ljus hänger där studiolampor. Och så saknas förstås eleverna och lärarna, som den lömske professor Snipe, stränga Minerva Mc Gonagall och rektorn Albus Dumbledore som blir föräldralöse Harrys mentor.

Hogwarts stora sal användes inte bara i filmscenerna. Daniel Radcliffe som spelade Harry Potter, Rupert Grint, som spelade Ron, och Emma Watson som spelade Hermonie, ägnade det mesta av sin sena barndom och sin tonårstid åt filminspelning, och de brukade ha sina privata födelsedagskalas just i den här salen.

I den enorma Leavesdenstudion finns de flitigast använda scenografierna kvar. Det är framför all olika rum i Hogwarts, som i böckerna och filmerna är inrymt i ett slott med tinnar och torn, hemliga gångar, rörliga trappor, spöken och talande porträtt. Vandrar man runt i studion avslöjas många hemligheter och en hel del nödlösningar.

Vi kommer till pojkarnas runda sovsal i elevhemmet Gryffindor och kikar in i Harrys hörna. Strax intill står Rons säng med en pläd virkad av häxmamman Molly. Sängarna är påfallande korta.

– Den här scenografin skapades för den första filmen. Ingen väntade sig att den skulle bli en sådan succé, och det var inte meningen att de följande böckerna skulle filmatiseras. Därför byggdes små sängar som passade barnskådespelarna som då var mellan 10 och 12 år. Men det blev ju fler filmer och sovsalen användes i dem alla. Så småningom blev några av pojkarna, som exempelvis Matthew Lewis som spelade Neville Longbottom, riktigt långa. Därför står han och de andra långa skådespelarna alltid upp i scenerna i sovsalen. Filmfotograferna avskydde just den här miljön, den är byggd för att ge ett trångt intryck och därför var det speciellt svårt att hitta bra vinklar där det inte syntes hur stora skådespelarna egentligen var, berättar Briony Scott från Warner Brothers.

Under ett besök i Studion i Leavesden vandrar man runt på egen hand, så länge man vill. Vid olika miljöer väntar guider redo att avslöja hemligheter från filminspelningarna, och är man intresserad av hur det går till att åstadkomma alla de specialeffekter som Harry Potter-filmerna innehåller, så kan man lära sig mycket. Men om man i stället vill behålla maximal magisk känsla, och låta hemligheterna förbli hemliga, så säger man bara till och slipper få veta mer än man vill.

Vi kikar in i Dumbledors kontor och i lektionssalen för trolldryckskonst. Utanför familjen Weasleys kök får vi sällskap av en kvinna som är klädd exakt som Fleur Delacour, en av tävlingsdeltagarna i den magiska trekampen i den fjärde boken/filmen.

Vi gissar att hon hör till attraktionerna, men det visar sig att hon heter Josee Leblanc, bor i Kanada och jobbar som översättare. Men den här dagen representerar hon Mugglenet.com, en av världens största fandrivna Harry Potter-hemsidor.

– Jag lät en skräddare sy upp en likadan dräkt som Fleur Delacour har i filmen, speciellt för det här besöket. Jag har alltid identifierat mig med karaktären Fleur, inte bara för att hon är modig, utan också för att hon är fransyska och jag själv har franska som modermål.

Vi går förbi trolldomsministeriet och kommer ut i det fria. Intill huset på 4 Privet Drive, där Harry bodde i skrymslet under trappan hos sina elaka släktingar, står den lila nattbussen från ”Harry Potter och fången från Azkaban” parkerad. Intill finns ett kafé som serverar (alkoholfri) honungsöl, trollkarlarnas favoritdryck.

Sedan tar vi en promenad genom Diagongränden, där man handlar trollstavar hos Ollivanders och tar hand om sina affärer i Gringotts magiska bank.

Men minst lika intressanta som miljöerna är den rekvisita som skapades för filmerna, allt från monster till dagstidningen The Daily Prophet. Tittar man noga på den så upptäcker man att den innehåller riktiga, fiktiva artiklar.

– De som arbetade med rekvisitan var angelägna om att allt skulle kännas verkligt. De prov eleverna får i klassrummen har verkliga frågor och deras magiska skolböcker kan läsas. När man tittar på filmerna så upptäcker man inte dessa små detaljer, men de är viktiga när man arbetar med barnskådespelare och hjälper dem att leva sig in i det som ska gestaltas. Många gånger konsulterade rekvisitörerna och scenograferna författaren J K Rowling och hon skapade historier kring filmernas föremål. Det är historier som inte berättas i böckerna, men de bidrar till att göra allt mer trovärdigt, säger Briony Scott.

Till skillnad från Harry Potters värld i Orlando, Florida, är studion i Leavesden inte någon nöjespark, även om Warner Brothers från början hade planer på en sådan. Författaren J K Rowlings satte dock stopp för det och i stället blev det en utställning om hur filmerna kommit till och om det hantverk som ligger bakom dem, allt från make up till specialeffekter.

Det enda som påminner om en åkattraktion är att man kan pröva på att flyga på kvast, som Hogwartseleverna gör när de spelar quidditch, och samtidigt få veta hur det gick till när de scenerna spelades in.

Med hjälp av chroma key-teknik flyger Ellen över London och sedan tillbaka till Hogwarts. Och där skulle hon egentligen vilja stanna, trots att hon råkat bli född som mugglare.

Fakta: The making of Harry Potter

Inträde kostar: cirka 310 kronor för vuxna och 230 kronor för barn. Familjebiljett 2 vuxna och 2 barn 925 kronor.

Mer information: wbstudiotour.co.uk

Ta sig dit: Pendeltåg från Euston Station i centrala London till Watford Junction. Flera avgångar varje timme. Resan tar ungefär en halvtimme. Billigast är att använda sig av Oysterkortet som gäller för hela Stor-Londons kollektivtrafik. Från Watford Junction går bussar till Studion i Leavesden, tidtabeller på mullanysbuses.com

Det går också att köpa en kombinationsbiljett som inkluderar inträde och resa till Leavesden. Tre dagliga avgångar från Victoria station. goldentours.com/partner/wbsstudiotour/

Leavesden ligger i en före detta Rolls-Roycefabrik i Watford, tre mil utanför centrala London.

Förutom Harry Potter-filmerna har studion även använts vid inspelning av James Bondfilmen ”Golden Eyes”, ”Star Wars episode 1” och ”Sherlock Holmes”.