Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Stränder, tekultur och kurbad på ostfrisiska öarna

Till bilfria ön Langeoog tar man sig med färja från fastlandet. Här promenerar man gärna på den 14 kilometer långa sandstranden.
Till bilfria ön Langeoog tar man sig med färja från fastlandet. Här promenerar man gärna på den 14 kilometer långa sandstranden. Foto: Hélène Lundgren

Längs den tyska Nordsjökusten ligger ett pärlband av öar, okända för de flesta svenskar. De unika ostfrisiska öarna tillhör ett av våra världsarv. Flera av öarna är bilfria med långa sandstränder, randiga strandkorgstolar, cykelvägar, thalassobehandlingar och en traditionell tekultur.

Langeoog

Langeoog är en bilfri ö med 14 kilometer finkornig vit sandstrand. Mitt i byn finns gott om butiker, restauranger och caféer. Alla cyklar här och det finns olika sorts cyklar att hyra. Öns sportteam arrangerar alltifrån bootcamp, zumba, beachvolleyboll till aquacykling. På morgonen är det gratis yoga på stranden, och ön har bra förhållande för windsurfing.

På kvällen är det allsång vid sanddynerna nära det gamla vattentornet. Flera hundra människor sjunger tyska visor och kända gamla slagdängor, ackompanjerade av dragspel och gitarr. Längst ut på en udde finns en fågelstation; tio miljoner flyttfåglar passerar öarna.

Langeoog betyder ”långa ön” på frisiska.
Langeoog betyder ”långa ön” på frisiska. Foto: Hélène Lundgren

Ta sig hit: Färjan från Bensersiel på fastlandet tar en halvtimme. På sommaren kan man göra dagsturer med båt till en sälkoloni eller till öarna Spiekeroog, Baltrum, Norderney och Wangerooge.

Boende: Stranddeck ligger nära stranden, har en pool och serverar god frukost. Den populära restaurangen Seekrug tillhör hotellet. Kavalierpad 2. www.biohotel-strandeck.de

Mer info: www.langeoog.de

Saft av havtornssaft säljs på Borkum.
Saft av havtornssaft säljs på Borkum. Foto: Hélène Lundgren

Borkum

Borkum är en familjevänlig ö, och den största av de ostfrisiska öarna. Ända sedan år 1830 har badgästerna kommit hit. Mitt i byn står en över 65 meter ståtlig fyr i tegel, och det är värt att klättra upp de 308 stegen till toppen för att få en strålande utsikt över staden och stranden. Längs havet går en lång strandpromenad där människor sitter på rad på caféernas solstolar och njuter av solens sista strålar i solnedgången.

På den breda sandstranden som sträcker sig 26 kilometer längs kusten är det fullt av randiga korgstolar. I juli arrangeras det stora strandfester för ungdomar vid Nordbad, och i augusti är det en stor drakfestival som lockar tusentals besökare.

Ta sig hit: Färja går från Emden och tar 1 timme och 30 minuter, katamaran tar 1 timme. Det går även färjor från Eemshaven i Holland. www.ag-ems.de

Boende: Sporthotel Bloemfontein ligger halvvägs mellan hamnen och staden. Ett hotell med tennisbana, sporthall och beachvolleyboll.

Reederstrasse 73 www.hotel.bloemfontein.de

Mer info: www.borkum.de

Från flera orter på fastlandet går det färjor till de ostfrisiska öarna.
Från flera orter på fastlandet går det färjor till de ostfrisiska öarna. Foto: Hélène Lundgren

Spiekeroog

Spiekeroog är en mil lång, och den lugnaste av de ostfrisiska öarna. Ön är bilfri och från färjan går det att promenera till den lilla byn med sina rödbruna tegelhus. Det går inte att hyra cyklar, tanken är att besökarna ska ta det lugnt, dricka te, läsa böcker och göra långa strandpromenader. Endast byborna cyklar, men det går att åka häst och vagn, och barnen körs runt i kärror som man kan hyra.

Ön har formats av ebb och flod och har över 15 kilometer vita sandstränder. Spiekeroog har den högsta sanddyn i Ostfriesland i ett dunlandskap av mjuka toner. Flera gånger i veckan samlas människor bland sanddynerna för att sjunga.

Ta sig hit: Färjan går från fiskebyn Neuharlingersiel på fastlandet och tar 45 minuter. Tidtabellen ändras efter ebb och flod.

Boende: Hotel Spiekeroog ligger nära hamnen och har olika bastur och ett spa. Pollerdiek 4. www.hotelspiekeroog.de

Mer info: www.spiekeroog.de

På ön Norderney sitter man bekvämt i solstolar på stranden.
På ön Norderney sitter man bekvämt i solstolar på stranden. Foto: Hélène Lundgren

Norderney

Från hamnen går en strandpromenad in till staden. Mitt på torget ligger gamla byggnader som hyser badhus, turistbyrå, bibliotek och ett kafé. En lång strandpromenad går mellan Nordbad och Westbad, och på stranden finns blåvita strandkorgstolar. Många hyr cykel för att göra en utflykt till restaurangen Weisse Düne. Här kan man äta en bit mat eller ta en drink bland sanddynerna. Från stranden leder små stigar vidare till den 53 meter höga fyren. På stranden FKK Oase finns en strandbastu med ett stort panoramafönster ut mot havet.

Ta sig dit: Färjan tar 1 timme och går från Norddeich. www.reederei-frisia.de

Boende: Hotell Haus am Meer ligger precis vid stranden och rummen har balkong mot havet. Damenpfad 35. www.hotel-haus-am-meer.de

Mer info: www.norderney.de

Tekulturen är stark på de ostfrisiska öarna.
Tekulturen är stark på de ostfrisiska öarna. Foto: Hélène Lundgren
Tekultur

Ända sedan 1600-talet har Ostfriesland en stark tekultur och lokalborna dricker många koppar varje dag. Traditionellt gör man en blandning av tio svarta teer, bröstsocker och opastöriserad grädde. Grädden hälls försiktigt i med en särskild gräddsked så att ett moln bildas, och när sockerbitarna börjar krackelera är teet färdigt.

På Borkum ligger ett 40 år gammalt tehus som heter Oma’s Teestübchen där man kan välja mellan 200 olika tesorter. På ön Spiekeroog serveras eftermiddagste i ett historiskt 1700-talshus, Altes Inselhaus. Nära hamnen på Langeoog ligger ett kafé som serverar traditionellt te och hembakade tårtor med havtorn.

Kaféer: Oma’s Borkumer Teestübchen på Borkum, https://omas-teestuebchen.de

Altes Inselhaus på Spiekeroog. www.altes-inselhaus.de

Teestube am Hafen på Langeoog. http://teestube-langeoog.business.site

På Langeoog är det gratis yoga på stranden på morgonen.
På Langeoog är det gratis yoga på stranden på morgonen. Foto: Hélène Lundgren
Thalassoterapi

De ostfrisiska öarna är kända för thalassoterapi med salta bad, alger, lera, havsluft och friska strandpromenader. Tyskarna har genom det tyska sjukvårdssystemet möjlighet att få tre veckors friskvård på öarna. På Spiekeroog träffar vi ett tyskt par med hudproblem som har kommit hit för behandlingar.

På Borkum ligger badet Gezeitenland med olika saltvattenspooler, surfsimulator, bastur och just thalassoterapi. Med ständiga havsvindar, hög jodhalt, lite luftföroreningar och pollenfri luft är Borkum den första allergivänliga ön i Europa. Norderney kallas Thalasso island och har ett badhus med saltvattenpooler, lerinpackningar och behandlingar.

Mer info: www.gezeitenland.de, www.badehaus-norderney.de och www.norderney.de

Guidade vandringar på havsbotten på Spiekeroog.
Guidade vandringar på havsbotten på Spiekeroog. Foto: Hélène Lundgren
Guidade vandringar på havsbottnen

På Spiekeroog finns utställningar över nationalparken som tillhör ett av våra världsarv och på öarna är det populärt att göra en guidad vandring på havsbottnen. Vid ebb går vi på en sådan tillsammans med en klass bestående av tyska tolvåringar på skolresa.

Guiden Karen Hohn visar oss alla små krabbor, musslor, snäckor och maskar som gömmer sig på havsbotten. Här växer också den illgröna havssalladen som är en delikatess i Japan. Vi vandrar över en spegelblank havsbotten med små rännilar, och det är lätt att fastna med stövlarna i leran. Från flera av öarna går det även att promenera över till fastlandet tillsammans med en guide.

Mer info: www.nationalpark-wattenmeer.de, www.wattwanderzentrum-ostfriesland, www.wittbuelten.de, www.nationalparkschiff-borkum.de och www.waddensea-secretariat.org

Resfakta.Ostfrisiska öarna

Ta sig hit: Tåg från Stockholm till Norddeich (Norden) på tyska fastlandet, cirka 20 timmar. Fem byten, bland annat i Köpenhamn, Hamburg och Bremen. Tåg från Köpenhamn fem timmar kortare.

Flyg till Bremen och hyr en bil för att ta sig till färjorna som ligger i olika mindre samhällen. De flesta lämnar bilen på fastlandet, det finns gott om parkeringsmöjligheter vid färjorna.

Båtturer: Från Langeoog kan man göra dagsturer till Spiekeroog, Wangerooge, Norderney och Baltrum. Från Norderney kan man göra dagsturer till öarna Baltrum, Juist och Langeoog. www.reederei-frisia.de och www.cassen-tours.de

Transporter: Tåginformation www.bahn.com, bussinformation www.en.vbn.de och information om färjorna, www.die-nordsee.de

Mer info: Mycket av informationen och broschyrerna om öarna är på tyska. Se till exempel www.semesterlandet-niedersachsen.se, www.niedersachsen-tourism.com och www.ostfriesland-tourism.com