Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Strandhugg – Mallorca från vattnet

Trots att Mallorca är fullt av små hemliga badvikar där restauranger klänger längs bergssidorna är det få turister som kastat loss för att upptäcka ön från havet. Men charterutbudet för de som vill upptäcka något nytt är stort.

Det är tidig morgon i Porto Sóller på Mallorcas västkust. Så tidig att turisterna ännu inte vaknat. Strandkaféerna vilar ännu i stillhet. Det är bara ljudet av städarnas kvastar som bryter tystnaden och det svaga smattret från skepparen Pete Lucas knallröda dinge som sakta glider in mellan de vitmålade klassiska mallorkinska fiskebåtarna, llaut, och lägger till vid kajen. Han och skeppshunden Maggi är här för att hämta oss för en båtresa längs Mallorcas västra kust. Det varma morgonljuset färgar hela bukten i guld. Kontrasten är total till hur vädret var bara två dagar tidigare då resan ställdes in på grund av storm.

Eftersom jag vet att Pete är en skeppare med stor förkärlek för träbåtar är det inte svårt att urskilja hans farkoster bland hamnens glassiga plastvidunder. På svaj i Sóllerbukten ligger segelskutan ”Morwenna” och den snart 70-åriga motordrivna skotska fiskebåten ”Bonnie Lass”, som gör skäl för namnet, vilket på skotska betyder vacker flicka. Båda är robusta skönheter som tampats med Nordsjöns brutala vindar, men som nu fraktar turister runt Mallorcas kust under lugnare förhållanden.

Vi tuffar i maklig takt från Port de Sóller norrut mot Cala Tuent och Sa Calobra, men hade lika gärna kunnat gå söderut mot Deia och Port Valldemossa. När jag ligger på fördäck och ser de skrovliga branta klipporna glida förbi till det monotona dunket från den gamla fiskeskutan är det Tom Waits raspiga röst som dyker upp i huvudet. Några sekvenser från filmen ”Down by law” flimrar hastigt förbi, där han med gitarr i hand sakta glider fram i båt. Vi är åtta personer ombord från Sverige, England, Taiwan och Frankrike och det dröjer inte länge förrän det känns som en enda stor familj.

Akter om oss har vi lämnat det hetsiga och stimmiga livet som råder under högsäsong på Mallorca. Havets inneboende rytm lyfter och sänker båten i regelbundna andetag. Farten följer vågornas rörelser. När det gäller skepparen ombord så har hela hans liv handlat om båtar och havet. Åtta gånger har han korsat Atlanten, seglat jorden runt med familj och små barn, tävlingsseglat i stora regattor som Whitbread Round the World Race. Erfaren, men med en behaglig och avspänd inställning till livet som smittar av sig på oss ombord.

– Det är känslan av att vara ett med naturen som jag och allt fler besökare på Mallorca söker, säger Pete. Att möta ön från vattnet, ankra upp i en vik som inte kan nås från land eller glida in i en liten hamn och närma sig små byar eller sätta sig på en liten restaurang som klänger på en bergsklippa, är en lisa både för mig och för dagens stressade människor. Det är sådana små äventyr som passagerarna inte glömmer i första taget.

Aptitretaren boquerones en vinagre, ett slags färska ansjovisfiléer marinerade i vinäger och kryddade med vitlök och persilja.
Aptitretaren boquerones en vinagre, ett slags färska ansjovisfiléer marinerade i vinäger och kryddade med vitlök och persilja. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Det är ett sådant strandhugg vi snart kommer att göra, men först låter besättningsmannen Edouard ankaret gå i en vik med lodrätta klippväggar och kristallklart blågrönt vatten där de mäktiga Tramuntanabergen möter havet.

– Ser ni örnboet där uppe, säger han och pekar på ett rede som sticker ut på en klippavsats.

I samma stund får vi syn på tre örnar som svävar över oss. Vi ser dem utnyttja termikvindarna i sina loopar mot högre höjder innan vi kastar oss i havet för en simtur.

En av passagerarna passar på att utöva en akrobatisk yoga hängande över vattnet från båtens bom i ett repliknande skynke.

– Detta har jag sett fram emot, säger Cloudy Yang. Att sväva fritt över vattnet i en vik på Mallorca är bland de bästa yogapassen jag utövat.

En dryg timme senare glider vi in i viken Cala Tuent norr om Sóller och lägger oss på svaj, tar dingen iland och klättrar upp för klippan till en platå där restaurangen Es Vergeret ruvar under pinjeträden. Det vankas pinfärska knivmusslor, babycalamares och så nyfångad fisk förstås, eller skaldjurspaella för de som önskar, innan resan fortsätter mot Sa Calobra.

När man rör sig längs Mallorcas kust utifrån ett havsperspektiv och ser bilar och cyklar röra sig högt ovanför klipporna får man ett helt annat perspektiv på ön och en större förståelse för hur brant kusten är och hur full den är av små vikar. Då är det lätt att förstå hur omöjligt det var att komma till rätta med den smuggling som var vida utbredd runt ön för hundra år sedan och som mallorkinerna knappt ansåg som något kriminellt. Smugglingen styrdes i mångt och mycket av Mallorcas store man, Joan March. Historierna om honom är otaliga. Joan March började tidigt hyra ut båtar som smugglade tobak från Algeriet. Bönderna väntade in skeppen i de otillgängliga vikarna runt ön och gömde tobakssäckarna i grottorna för att sedan sälja dem vidare till fastlandet. Båtarna seglade under engelsk flagg för att komma undan tullpolisen. March var både Francos bankir, smugglare, finansiär och Medelhavets sista pirat eller ”Världens mest mystiska man” som The New York Times beskrev honom. En man med två kända passioner: dominospel och cigarrer.

Porto Cristos hamn ligger i en smal kanal in mot centrum fylld av uteserveringar och en servicestation längst in. Här är ett bra tillfälle att besöka Drakgrottorna, Cuevas del Drach.
Porto Cristos hamn ligger i en smal kanal in mot centrum fylld av uteserveringar och en servicestation längst in. Här är ett bra tillfälle att besöka Drakgrottorna, Cuevas del Drach. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Mätta och nöjda efter restaurangbesöket i Cala Tuent sträcker vi ut oss på däck för att bara njuta av eftermiddagens ljumma vindar medan vi stävar hemåt mot Port Sóller igen.

Några dagar senare har vi tagit oss över till östra sidan av ön för en ny båttur från Porto Cristo. Landskapet innanför kusten är i motsats till västra sidan av ön kargt och platt och inte särskilt inbjudande, men kustlinjen är desto mer intressant. Här hittar du de finaste badvikarna med det klaraste vattnet. Insprängda mellan bergsskrevorna gömmer sig alltifrån stora bukter, som Alcudia och Pollença tätt kantade med turistanläggningar, till små sandstränder tillgängliga endast med båt eller till fots. De bästa ligger gömda mellan klippor eller sanddyner bara en timmes båtresa från Palma eller Porto Cristo.

Vår båttur med kapten Tomas Meca vid rodret går söderut efter ett besök i Drakgrottorna med sina imponerande underjordiska sjöar och salar med gigantiska droppstensformationer. Grottorna ligger i utkanten av Porto Cristo, men nås bara från landsidan. Vi styr mot vikar med turkosblått vatten, som klippbukterna El Mago och Parc Natural Mondragó, som är ett område med flera fina stränder; Es Màrmols, Cala Llombards, Cala S’Almunia och Cala Virgili. Dessa stränder nås bäst med båt.

Tomas är född i Porto Cristo och har seglat i hela sitt liv. I dag har han fyra båtar i olika storlekar i sin flotta, alltifrån stora motorseglare till den lilla mallorkinska segelbåten LLaut.

– Havet är min passion, det är livet och det är glädje för mig, en kärlek jag hoppas få dela med mig av till gästerna jag har ombord. Att möta Mallorca från vattnet slår det mesta när det gäller upplevelser på ön. Det är något genuint och rofyllt över en seglats till havs, säger Tomas när vi vid sjutiden på kvällen åter glider in i Porto Cristos hamn.

Efter några dagar på vattnet har vi i alla fall fått en liten försmak av vad ön har att erbjuda när det gäller strandhugg i klippvikar och små byar längs Mallorcas kuster. Mycket återstår dock att utforska.

Sjövägen till Mallorca
Lunchdags ombord på segelskutan ”Bonnie Lass”.

Lunchdags ombord på segelskutan ”Bonnie Lass”. Foto: Jörgen Ulvsgärd

HYRA BÅT

Det finns en rad olika charterbolag som hyr ut båtar eller erbjuder turer med skeppare, alltifrån en skymningstur på ett par timmar till dags- eller flerdagsseglingar med övernattning ombord. Våren och hösten passar de segelintresserade bäst. Vindarna är då lite starkare. Under lågsäsongen är priserna lägre men havet är fortfarande varmt.

Vi använde oss av dessa två charterbolag:

Bonnie Lass Charters

För träbåtsentusiaster är Bonnie Lass Charters ett bra val. Engelsmannen Pete Lucas har sina båtar på svaj i Sóllerbukten. Vi seglade upp längs Mallorcas västra kust under en hel dag med olika strandhugg och lunch i Cala Tuent och besök på klipprestaurangen Es Vergeret.

Port Sóller

www.bonnielasscharters.com

Llevant Charters

Företaget som ägs av Tomas Meca har fyra båtar till sitt förfogande i olika storleksklasser och drivs av Tomas Meca som är uppvuxen i Porto Cristo. Han kör turer längs Mallorcas östkust med utgångspunkt i Porto Cristo antingen norrut via Cala Canyamel, Cala Aguila, Cala Mesquida till Alcudia eller Pollençabukterna. Söderut går turerna via Porto Colon, Cala Figuera, Platja des Trenc till Palma.

Porto Cristo

www.chartersllevant.com

RESTAURANGER

Deia, C’an Patro March

I viken Cala Deia ligger min personliga favorit, som är bäst att nå med båt även om den går att nå till fots från landsidan. Restaurangen är en magisk plats, särskilt på kvällarna eftersom det inte finns något artificiellt ljus som stör stjärnhimlen. De spelar heller ingen hög musik. Det är bara ljudet av havet som hörs. Deras saltvattenfisk, serviola, är en höjdare, men först gärna en aptitretare, Boquerones en vinagre.

Carrer Sa Cala, 16, Deià, ligger nere i viken Cala Deia och nås till fots efter cirka 20 minuters promenad.

www.tramuntana.com/restaurants/ca-es-patro-march

Cala Tuent, Es Vergerer

Det är en upplevelse att nå denna restaurang sjövägen, ankra upp i viken och ta dingen in till land för att sedan bege sig till fots upp till den gamla finkan som ligger på en klippavsats. Det mesta går i havets tecken. Boka bord i förväg. Här är det alltid fullt.

Carretera Cala Tuent, ligger mitt i Calatuentbukten

www.esvergeret.com

Port Sóller, Vint

Om du vill uppleva en speciell kväll i Port Sóller före eller efter båtturen, så gå ut och på restaurang Vint. Restaurangen ligger i det gamla fiskarkvarteret med utsikt över hamnen.

Santa Catalina D’alexandria 20 Port de Sóller

www.vint.es

Sa Coma/Porto Cristo,

Es Molin den Bou

Köksmästaren Tomeu Caldentey blev den första på ön som fick en Michelinstjärna redan för tretton år sedan och som sedan dess lyckats behålla den. Här kan du äta två avsmakningsmenyer som innehåller mellan sju och elva rätter. Restaurangen har insyn i köket där du kan se hur kockarna arbetar. Calle Liles Sa Coma strax utanför Porto Cristo.

www.esmolidenbou.es

Palma, Restaurante Tomeu

Samma köksmästare som till restaurang Bou i Sa Coma har nu fått ge namn åt den nyöppnade restaurangen med eget namn som ligger i det nya boutiquehotellet Sant Jaume i Palma.

Carrer de Sant Jaume, 22

www.boutiquehotelsantjaume.com

BO

Ca N’Aí

Ca N’Aí är en plats att tillbringa några avkopplande dagar på, i naturen bland apelsin- och citronträd. Fem minuters promenad från gården kan du ta den smalspåriga järnvägen till Sóller eller Port de Sóller.

Camí Son Sales, 50, Sóller

www.canai.com

ES Port

En gammal finca med utsikt över hamnen Port de Sóller. En ekologisk trädgård förser restaurangen med färska kryddor och grönsaker.

Carrer d’Antoni Montis

www.hotelesport.com

Esplendido

Detta 50-talshotell som ligger mitt i Sóllerbukten har utsikt både mot havet och trädgården och är omgivet av Tramuntanaberget. Pris cirka 2.000 kronor natten.

Es Traves, 5, Soller

www.esplendidohotel.com

Hotel Miramar

Ett enkelt men vackert litet hotell nere i Sóllers hamn. Pris per natt från 900 kronor.

Carrer de la Marina, 12, 07108 Sóller

www.miramarsoller.com/en

Hotel Born

Hotellet ligger centralt i Palma i en 1600-talsbyggnad med en patio där också frukosten serveras. Pris per natt från 1 200 kronor.

Carrer de Sant Jaume, 3, 07012

www.hotelborn.com

Hotel THB Felip Class

Läget mitt i segelhamnen i Porto Cristo är suveränt. Pris cirka 1.000 kronor natten.

Carrer d’En Bordils, 41, Porto Cristo

www.thbhotels.com/hotel-felip-porto-cristo

RESA DIT

Till Mallorca flyger en rad olika flyg- och charterbolag. Direkt från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn flyger Norwegian och SAS till ett pris som varierar mellan 2.000 och 3.500 kronor. Ännu billigare flyger Ryan Air, men då från Skavsta eller Landvetter. Iberia, Lufthansa, Bravo Flyg och Primera Air, för att nämna några, trafikerar också Mallorca.