Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Strandhugg på kändisön i Karibien

Västindiens vackraste övärld heter Grenadinerna. En seglats i dessa farvatten är varje seglares våta dröm. Här finns den charmiga ön Bequia som är så nära drömmen om det äkta Karibien man kan komma.

Det tropiska ljuset kommer snabbt och resolut. Jag krokar fast säkerhetsselen och styr rakt in i solen. Havets inneboende rytm lyfter och sänker båten i regelbundna andetag och den ljumma passadvinden fyller seglens buk. Långt föröver skymtar vi Saint. Vincents bergiga kustlinje i horisonten med vulkanen Soufrière som ögonmärke. De västindiska farvattnen är egentligen ganska lättseglade om man ser till grund och grynnor. De existerar knappast, men ofarligt är det inte. Drömmar föds i hamnen har någon sagt. Ute på havet kan de lätt krossas av ett oväntat väderomslag, inte minst i dessa orkanrika vatten.

Läs mer: Kors och tvärs i Karibien

Det var i dessa farvatten Christofer Columbus på karavellen Santa Maria frenetiskt försökte tyda vindarna och strandlinjerna i sökandet efter de färdbevis som skulle ge honom ära och rikedom. Att finna vägen västerut till Indien var hans uppdrag. Mitt är betydligt anspråkslösare. Denna seglats mellan öarna i Saint Vincent och Grenadinerna kan knappast kallas ärofull. Dåtidens sjöfarare var tuffa och orädda, eller fåfängt dåraktiga i sin jakt på nya horisonter och vita fläckar på kartan. Några vita fläckar finns inte längre, däremot oförstörda, obebodda öar och undanskymda vikar och laguner inte minst bland småöarna i Grenadinerna, Västindiens vackraste övärld.

Foto: Jörgen Ulvsgärd

Som silversmycken i motljus pilar flygfiskarna i vida bågar över vågtopparna. En och annan landar i sittbrunnen medan vi glider in ett kluster av öar omgärdade av artrika rev. Det grunda turkosblå vattnet runt Tobago Cays är alla seglares våta dröm och ett paradis för snorklare. Hit kommer man lättats med chartrad båt från öarna Saint Vincent eller Bequia. Havet glittrar i den sjunkande solens strålar. Vi lägger oss på svaj för en middag ombord och tar en simtur i det kristallklara vattnet för att se clownfiskar eller någon grönskimrande havssköldpadda.

Västindien är inte bara kritvita stränder och frasiga palmblad. Det är främst musik. Musiken är språket, själva livsnerven i tillvaron. Rytmen går hela vägen tillbaka till de afrikanska rötterna, något jag omedelbart blir påmind om när jag landar i huvudstaden Kingstown på Saint Vincent efter kort flygtur från Barbados. Överallt längs de trånga gatorna väller musiken fram som strömvirvlar av toner från alla håll, inte minst från steelbandstrummorna. Taxichauffören hinner avhandla en hel del om kärleken till den långsamma lyriska calypson, den snabbare socan och reggaen innan han släpper av mig på Grand View Hotel som ligger vackert på en udde vid Villa Beach.

– Hela övärlden runt Saint Vincent motsvarar drömmen om Karibien, säger hotellägaren Tony Sardine. Det är ett dyk- och semesterparadis som fortfarande är oexploaterat och äkta.

Foto: Jörgen Ulvsgärd

Hotellet Grand View har anor sedan sekelskiftet och är ett av Saint Vincents charmigaste ställe att bo på, inte bara för ägaren Tonys skull, en John Cleese-look-a-like med glimten i ögat och en stor påse kunskap om ön innanför pannbenet. Han är själv född i det som i dag är hotellet.

– De flesta turister kommer aldrig längre än till Barbados, men om de bara visste en bråkdel av vad denna ö kan erbjuda skulle de inte tveka att ta första flyget hit. Här är luften ren, allt är grönt, vi har höga berg, regnskog, vattenfall och inte minst världens vackraste skärgård Grenadinerna. Vilken annan ö i Karibien kan erbjuda det? säger Tony Sardine.

Foto: Jörgen Ulvsgärd

Samtidigt skräder han inte orden om hur dålig regeringen är på att marknadsföra ön.

– De lever fortfarande kvar i banan- och bomullsplantagens tidevarv. Nu är turismen vår största potential men det har de svårt att förstå.

Efter Tobago Cay och Saint Vincent fortsätter vi några distansminuter till ön Bequia, den näst största ön i Grenadinerna, och ankrar upp i Admiralty Bay. För några år sedan seglade jag också i dessa farvatten, tog jollen in till stranden och styrde stegen upp till Frangipani bar i Port Elisabeth. När jag beställde min öl upptäckte jag att det var David Bowie som lämnade över barstolen till mig. Kanske inte så konstigt med tanke på att han ägde hus på grannön Mustique. (Där finns för övrigt baren Basils, ett riktigt kändishak.)

Nu tar jag in på samma ställe, kliver upp på samma barstol som Bowie lämnade och beställer in en rum punch, Karibiens mest klassiska drink som görs på fruktjuice och rom.

– Det har passerat många kändisar här genom åren, säger Sabrina Michell i baren. Att det var Opera Winfrey som satt här senast upptäckte jag först när hon var på väg härifrån för att ta sig ut till sin yacht. Så är det på Bequia. Vi är inga starstrucks och här lurar inga paparazzis i buskarna. Livet är enkelt och vi behandlar alla likadant.

Just detta faktum är den stora charmen med Bequia, och som gör att alla som kommer hit oavsett om det är Mick Jagger, Tiger Woods eller en vanlig turist. Här kan alla vara sig själva och alla får vara ifred. Bob Dylan blev så förtjust i ön efter en seglats med skonaren Friendship Rose, att han vid hemkomsten beställde en kopia av den som han döpte till Water Pearl. Det var också bland annat här på Bequia som ”Pirates of the Caribbean” med Johnny Depp spelades in.

Ön Bequia har genom åren också blivit en hemlig tillflyktsort för många svenskar. Hit kom Falubon Gert Ludicke för 25 år sedan och slog sig ned för gott. Han driver i dag en av de mest populära restaurangerna och barerna i Port Elisabeth, Papas, som ligger vackert med utsikt över Admiralty Bay. Innan han tog över restaurangen var han manager för Friendship Bay Hotel som drevs av svenskparet Lars och Margit Abrahamson som under alla sina år på ön hann göra den känd bland svenska artister och krögare som ofta gästspelade där.

– Antigen älskar man Bequia och återkommer ofta eller inte alls, säger Gert Ludicke. Efter en svacka på några år börjar allt fler svenskar att hitta hit igen, men någon massturism blir det aldrig frågan om. Många drar sig för flygresan. Gert driver restaurangen tillsammans med sin fru 365 dagar om året och stänger aldrig baren förrän sista gästen gått. Han är också hockeynörd och missar inte en match av sina favoritlag Leksand och Detroit Red Wings, trots att han befinner sig i tropikerna.

– Det är väl det närmaste jag kommer den svenska vintern och kylan. På något konstigt sätt känner jag den i kroppen under en match här i baren, säger han och torkar svetten ur pannan.

Märkligt nog så har Sankt Vincent och Grenadinerna haft svenskkoppling ända sedan slutet av 1960-talet, då den svenske arkitekten Arne Hasselquist började bygga villor på ön Mustique. Han började med villan ”Les Jolies Eaux” till prinsessan Margaret, därefter ritade han de flesta villorna, bland andra Mick Jaggers Stargrove och Tommy Hilfigers palatsliknande villa. En av Hasselquists egna villor, Shogun, köptes av David Bowie.Vi har nått slutmålet av seglingen genom den södra delen av Antillerna. Det är fullmåne över Admiralty Bay när jag kryper in under moskitnätet på Frangipani och somnar till rytmerna från någon av barerna inne i Port Elisabeth. Den gamle Calypsokungen Mighty Sparrow är fortfarande närvarande denna tropiska natt och hans ”Sailor man” sätter punkt för min västindiska odyssé.

Läs mer: Bortom orkanbältet

Segling och strandlivÅka hitBästa

Segling och strandliv

Åka hit

Bästa sättet att ta sig till Saint Vincent och Grenadinerna är att ta sig till Frankfurt och därefter flyga med till Barbados och sedan med SVG direkt till Bequia eller med Liat till Saint Vincent och färjan över till Bequia. Ett annat aleternativ är att ta sig till London och flyga med Norwegian Saint Luca eller Barbados med SVG eller Liat. Priserna varierar kraftigt, men ligger runt 8 000–10 000 kr t/r och en restid på cirka 14–15 timmar. Flyg Barbados–Bequia tar cirka 40 minuter och kostar 1 500–2 200 kronor tur och retur. Färjan mellan Saint Vincent och Bequia kostar bara cirka 80 kronor.

Andra öar i Grenadinerna är Union Island, en populär viloplats för seglare i Grenadinerna. Hit kan man också flyga från Saint Vincent. Canouan ligger söder om Mustique och är känd för sina exotiska stränder och kristallklara snorkelvatten. Mayreau ligger söder om Canouan och är den minsta ön i Grenadinerna. Tobago Cays är ett kluster av obebodda öar och holmar sydöst om Canouan och den mest exotiska platsen, inte minst för seglare, att besöka.

Saint Vincent

Saint Vincent och Grenadinerna är navet för seglingsaktiviteter, snorkling och dykning i den södra delen av Antillerna. Några utmärkta och lättillgängliga stränder på väst och sydkusten av Saint Vincent är Indian Bay, Young Island och Villa.

Bo

Grand View Beach Hotel Hotellet är ett gammalt plantagehus i en tropisk lummig omgivning med utsikt över Indian Bay på södra delen av ön inte långt från huvudstaden Kingstown och nära flygplatsen. Ett charmigt ställe i kolonial stil med pool och Grillrestaurang nere på stranden. Pris: 900–1 500 kronor för dubbelrum beroende på typ av rum och säsong. Adress: Indian Bay Villa Point www.grandviewhotel.com

Bequia

Port Elizabeth är den enda staden på Bequia. Liten och charmig ort med Admiralty Bay som naturlig hamn, samlingsplatsen för seglare från hela världen. Bästa stränderna är Princess Margaret Beach och Lower Beach. Bästa guidningen runt ön sköter taxibolaget Gideon Taxi Service. Rundturer med buss existerar inte. Bo och äta

Bequia Beach Hotel Restaurangerna håller alla hög klass, med fokus på lokalproducerad mat. Samma ägare driver också Jacks Bar i Princess Margrets Bay ett par kilometer därifrån. Pris från 2 200 kronor natten Adress: Freindship bay www.bequiabeach.com

Papas Restaurang & Bar Den utan tvekan populäraste baren och restaurangen på ön som drivs av Falubon Gert Ludicke. Den ligger på sluttningen i Port Elisabeth med bedårande utsikt över Admiralty Bay från verandan. Adress: Port Elisabeth, Bequia www.atasteofbequia.com

Plantation House Vacker kolonial plantagebyggnad från den tid Saint Vincent och Grenadinerna exporterade de bästa bananerna och den bästa bomullen i världen. Pris cirka 2000 per natt. Adress: Belmont Walkway, Belmont, Bequia, Saint Vincent och Grenadinerna www.bequiaplantationhotel.com

The Gingerbread Patriciervilla med endast nio rum. Pris: cirka 1 000 kronor för ett dubbelrum beroende på läge, typ av rum och säsong. Adress: Port Elisabeth. Bequia www.gingerbreadhotel.com

Frangipani Detta hotell, bar och restaurang är en klassiker på Bequia. Ett enkelt men trevligt och charmigt litet hotell med bra restaurang och bästa läget i Admiralty Bay. För seglare är det bara en kort bit från båten in till stranden. Pris: 500-1 500 kronor beroende på säsong, typ av rum och läge. Adress: Port Elisabeth www.frangipanibequia.com

Mustique

Mustique är inte lättillgänglig för turisterna. De flesta villorna är privatägda men många av den går att hyra om man har råd förstås. Villa Shogun med nio rum kostar cirka 300 000 för en vecka inklusive personal. Allt är förstås all inclusive. Men det går att bo billigare som till exempel på Cotton House Villa som har två sovrum för den nätta summan av 50 000 kronor i veckan. Basil Bar är vida berömd utanför Saint Vincents och Grenadinernas gränser. Kändisfaktorn kan vara hög, om du har tur.

Segelcharter

Flera båtcharterföretag arrangerar båtturer i Saint Vincent och Grenadinerna med utgångspunkt på Saint Vincent eller Bequia. Priserna varierar, men ligger på cirka 1 500 för en endagars segling och cirka 2 500–3 000 för en tvådagars seglats med övernattning inklusive måltider ombord till Tobago Cay. Se här under några exempel:

kalamunda.org

www.horizonyachtcharters.com

www.friendshiprose.com

www.sailheron.com

www.trade-winds.com/st-vincent-grenadines-sailing

Dykning & Snorkling

Dive Bequia och Dive Adventure är ett par arrangörer som tar dig ut till de bästa dyk och snorkelställena i Grenadinerna som tex. Devil Table och Moonhole. www.divebequia.com, www.bequiadiveadventures.com