Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Surfa och shoppa i en avslappnad ­metropol

Ljussken över Opera­huset under Vivid Sydney Festival of Lights.
Ljussken över Opera­huset under Vivid Sydney Festival of Lights. Other: Peter Hanneberg

Sydney har en levande hamn, ikoniska byggnadsverk, parker, milslånga stränder­ och en dramatisk historia. Journalisten och författaren Peter Hanneberg och ­Sydneybon Sandy Eime guidar i den mångfasetterade storstaden.

Vi står vid hamnen Circular Quay, mitt emot Sydneys operahus, en kväll under den årliga ljusfestivalen Vivid Sydney. Ett färgspel som berättar en historia projiceras över de välvda taken, som är täckta av en miljon svenska kakelplattor från Höganäs. De vita jättesnäckorna har fått liv av de ringlande, svepande färgerna och figurerna, som om varelser från en annan planet hade fastnat i kaklet och försöker bryta sig ut till friheten igen.

I höstas röstade resenärer fram Operahuset som vinnare bland Australiens landmärken, följt av Harbour Bridge. Dessa två grannar i Sydneys hamn, Port Jackson, är ikoner för både Sydney och Australien.

När vi ser dem är det lätt att glömma stadens tuffa historia. Allt startade precis här, på stranden av Sydney Cove där dagens Circular Quay ligger, när kapten Arthur Phillip hissade den brittiska flaggan den 26 januari 1788.

Intill, på udden Bennelong Point, reser sig det 67 meter höga Operahuset. Skapat av danske arkitekten Jørn Utzon. Här på operateatern ser vi ”Così Fan Tutte”, Mozarts bedårande såpa från 1790.

Operetten handlar om passion och svek. Ingredienser som för tanken till arkitektens passion under skapandet av sitt livsverk, men också till sveket från oseriösa politiker. Byggnadsministern Davis Hughes, som fick sparken efter lögner om sin akademiska grad, stoppade finansieringen av bygget 1966 för att det ”gick för långsamt”.

Det tas många sefies när ett färgspel projiceras över de välvda taken på Opera­huset under Vivid Sydney.
Det tas många sefies när ett färgspel projiceras över de välvda taken på Opera­huset under Vivid Sydney. Foto: Peter Hanneberg

Sådant tålde inte Utzon. Arkitektens svar var tyst men tydligt, han packade in sin familj i ett plan till Honolulu och lämnade Australien – för alltid. Apropå ”långsamt” tog det sju år att spika ihop resten, mest beroende på att Utzon inte var med.

1973 invigdes mästerverket av drottning Elizabeth II, som jämställde det med Egyptens pyramider. Utzon hann också uppleva hur det 2007 av FN-organet Unesco blev klassat som kulturvärldsarv. 36 år efter invigningen, i mars 2009, hedrades den då nyligen bortgångne Utzon en hel dag i Sydney. Trots flera tidigare inbjudningar återvände han aldrig. Premiärminister Nathan Rees bad officiellt om ursäkt: ”Vi står för evigt i skuld till Utzon.”

Missa inte en föreställning inne i det danska mästerverket, under det svenska kaklet, annars har du inte riktigt varit i Sydney.

Historiska konflikter och grymheter sopas gärna under mattan för att ge plats åt sydneybons livsbejakande inställning. Här tänker man hellre på barbecue och surfing. Därför är det också lätt och positivt att vara turist här.

Vidunderlig utsikt över Darling Harbour från takbaren på hotell Hyatt Regency.Vyn visar Darling Harbour med Pyrmont Bridge och cockle Bay.
Vidunderlig utsikt över Darling Harbour från takbaren på hotell Hyatt Regency.Vyn visar Darling Harbour med Pyrmont Bridge och cockle Bay. Foto: Peter Hanneberg

Men just det historiska har så mycket att tillföra för oss besökare. Visst är det kontrasten mellan i dag och igår som skapar en mer varaktig upplevelse av resmålet? De positiva mötena med en så cool, modern storstad står i bjärt kontrast till kunskapen om den slitsamma nybyggar­epoken.

Sydney hör till jordens stiligaste städer, med dess ständiga närhet till vatten. Här strosar man, glömmer vardagsbekymren, fångas av den kosmopolitiska atmosfären. Staden utvecklar hela tiden nya produkter. En ovanlig sådan är Cockatoo Island. Det tar oss tjugo minuter att komma ut med färjan från Darling Harbour. Ön är Port Jacksons största och ligger långt in där Parramatta­floden mynnar från inlandet.

Australien var en råbarkad engelsk avkrok i mer än hundra år efter kolonisationen. Phillip hade med sig 850 straffångar för att bygga kolonin. Inom fyra år hade ytterligare uppåt 4 300 fångar transporterats över haven. Många fängelser byggdes och när Norfolk Island blev överfull tog Cockatoo Island över som ny fängelseö från 1839 och sjuttio år framåt.

Under 2:a världskriget fick 250 fartyg hjälp i Cockatoos skeppsvarv. Fyra av USA:s legendariska hangarfartyg reparerades här efter japanska attacker. Lyxkryssare som Queen Mary och Queen Elizabeth byggdes om här för att transportera soldater.

Cockatoo Island är full av renoverade industribyggnader, tunnlar, torrdockor, lastkranar och fängelseruiner, som gett den status som industrivärldsarv av Unesco.

Ön har blivit ett populärt mål för en weekend­utflykt. Man tältar eller hyr lägenheter med självhushåll. Miljön är både lugn och spännande, mest spännande kring halloween med nattliga spökturer. Nyårsafton ges en god utblick mot staden och fyrverkerierna över Harbour Bridge fyra kilometer bort.

Längs Darling Harbour strövar vi för att uppleva folklivet, restaurangerna och sevärdheterna runt Cockle Bay. Några måsten är Maritima museets fartyg, Sea Life-akvariets dugonger och näbbdjur, och Wild Life Zoo med broar i lövverken bland koalorna och en av världens största saltvattenskrokodiler.

I Darling Harbour ska man helst bo nära vattnet. Vi bor några dygn på Hyatt Regency bakom hamnpromenaden King Street Wharf. Hotellet vetter mot väster med solnedgångsvyer från rummet och från takbaren Zephyr.

Från entrén är vi genast nere på promenaden vid Cargo Bar, ett av inneställena där både kostymer och fritidsflanörer flockas. Välsmakande, trendiga restauranger vid vattnet lockar. Till lunch prövar vi Cargos lokala klippostron med ett glas bubbel. Kobe Jones skapar en carpaccio på rå pilgrimsmussla och havsabborre. På italienska Casa di Nico testar vi en kolgrillad hel fisk.

Den berömda Bondi Beach lockar surfare från hela världen – både nybörjare och proffs söker den perfekta vågen här.
Den berömda Bondi Beach lockar surfare från hela världen – både nybörjare och proffs söker den perfekta vågen här. Foto: Peter Hanneberg

Vi åker taxi en mil ut till kusten och berömda Bondi Beach, söder om inloppet till Port Jackson. Där blåser det i dag och stranden är tom på turister. Men vinden skapar vågor som gillas av surfarna. Som ett vitputsat örnnäste tronar restaurangen Bondi Icebergs uppe på klipporna med utblick som från en naturlig läktare. Till Icebergs hör två swimmingpooler på klippkanten med vy över viken.

Dagens cocktail är Iceberg Sunset, hoprörd av rysk vodka, cointreau, aperol, röd grapefruktjuice, blandat med fluffig citronsorbet. Ostron på isbädd och bräserad tonfisk serveras medan dagens sista surfare ger upp där ute. Här är fint att bada, men varning, turister har drunknat i förrädiska underströmmar.

Berömd är också Manly Beach halvannan mil nordost från city. En halvtimme tar det med färjan från Circular Quay till Manly Wharf. Kajen ligger norr om och på insidan av inloppet. Man angör alltså Manly inifrån Port Jackson, väl skyddad mot havets väder av den halvö som Manly ligger på.

Fyrahundra meter senare längs Manlys huvudgata The Corso har vi korsat halvöns midja, och står plötsligt inför Sydneys eget Copaca­bana. Manly Beach är sedan 1800-talet populärast bland Stor-Sydneys otaliga sandstränder och fritidsområden.

Världens första VM i surfing hölls 1964 på Manly Beach – Sydneys eget Copacabana.
Världens första VM i surfing hölls 1964 på Manly Beach – Sydneys eget Copacabana. Foto: Peter Hanneberg

Här har man en två kilometer lång strand att njuta av, men också en hel livsstil som är både avslappnad och full av action, inte minst surfing. Världens första VM i surfing hölls här 1964. Bara att ströva eller motionera längs strandpromenaden är en frihetskänsla av rang, liksom att sitta vid något av de många kaféerna eller restaurangerna och titta ut över havet och människorna.

Sydney är strändernas metropol. Den ligger dels nära havet, dels uppsplittrad av Port Jackson, världens största naturliga hamn, i mängder av vikar, öar och halvöar. Denna geografi har gett upphov till uppemot hundra baddugliga stränder, från några meter till flera kilometer långa.

Redan kolonisatören Arthur Phillip fascinerades av Port Jackson och beskrev viken Sydney Cove som ”en av de finaste hamnarna i världen”. Här far de lokala färjorna in och ut och runt hamnen hittar vi andra stadsdelar. På östra sidan ståtar det moderna Operahuset och det anrika gotisk-viktorianska Government House på en halvö, som också hyser den Botaniska trädgården. På västra sidan om Sydney Cove klättrar The Rocks, stadens äldsta kvarter, ända till brofästet av Harbour Bridge. Högt uppe på brospannet ser vi grupper av små människor ägna sig åt brobestigning med utsikt.

Söder om hamnen trängs högresta byggnader i stadens affärscentrum, CBD, Central Business District. När The Rocks blev fullt spred sig byggandet söderut från hamnen, vilket blev dagens innerstad – CBD. Aortan är George Street, som går tre kilometer från The Rocks till Central­stationen. Många av de gamla anrika byggnaderna står kvar i dag.

Vi testar under två dygn en sådan historisk byggnad. Ett 160 år gammalt tidningshus är nämligen ombyggt till Blu Plaza Hotel. Husets tre våningar byggdes 1856 för stadens äldsta tidning Sydney Morning Herald. Efter tidning och tryckeri i hundra år tog en bank över 1956 i drygt fyrtio år, innan det blev hotell.

I affärshjärtat CBD hittar man flera väldiga ­varuhus. Missa inte Queen Victoria Building från 1898, i folkmun ”QVB”. Drottningen sitter stadig bronsstaty utanför norra entrén i byggnaden som fyller ett helt kvarter. Det är byggt i ny­romansk stil med valv, kolonner och kupoler, som var inne från mitten av 1800-talet.

Men det är insidan man häpnar över. NK kan slänga sig i väggen. I denna Australiens mest grandiosa viktorianska shoppingarkad trängs tempelmånglarna i tvåhundra butiker. Från lyxklockor till smycken av inhemsk opal. Fem våningar skor, presenter, antikviteter, aboriginsk konst, juvelerare, kaféer, restauranger.

Surfa eller shoppa? Oavsett intressen finns det fler skäl att återvända till Sydney.

Surfarnas och badälskarnas paradis

Bo

Lyx:

Radisson Blu Plaza Hotel

Lyx i spatiösa rum i historiskt före detta tidningshus från 1856, nu renoverat. Populär lobbybar för smårätter. Sydneys enda Vegan High Tea. Ligger bra till för strövtåg i Downtown Sydney. Nära Operahuset, Circular Quay, Botaniska trädgården. Dubbelrum från 1 600 kr.

27 O’Connell Street.

www.radissonblu.com/en/plazahotel-sydney

 

Hyatt Regency

Vyn över Darling Harbour är vid från detta Sydneys största lyxhotell. Designat med nautiska förtecken intill King’s Wharf med dess många restauranger. Passar både turister och affärsresande. Takbaren Zephyr är ett måste i solnedgången. Dubbelrum från ca 1 200 kr.

161 Sussex Street.

www.sydney.regency.hyatt.com

 

Mellan:

Australian Heritage Hotel

100-årig Bed & Breakfast i The Rocks i byggnad från 1913. Både hotell och pub. Takterrass med utsikt mot Operahuset. Små men bekväma rum med delade badrum. Check-in i puben. Känd för sina känguru- och krokodilpizzor. Från 950 kr för dubbelrum. Trestjärnigt.

100 Cumberland Street, The Rocks.

www.australianheritagehotel.com

Budget:

Ibis Budget – St Peters

Enkelt men rent en halvmil söder om Sydneys centrum. Från 570 kronor för dubbelrum med frukost. Tvåstjärnigt.

178 Princes Highway, St Peters.

www.ibis.com

Äta och dricka

Bentley Restaurant & Bar

I samma historiska byggnad som Radisson Blu Plaza, mitt i CBD, ligger denna finkrog som serverar alltifrån anka och seafood till välhängt wagyukött. Ingång från gatan eller hotellets lobbybar.

27 O’Connell Street.

www.thebentley.com.au

Kingsleys Australian Steakhouse

I ett historiskt trevåningshus av sandsten i CBD serveras kött i tjugo olika styckningar, inklusive känguru. Diger vinlista specialkomponerad för australiskt kött.

29a King Street.

www.kingsleysauststeak.com.au

Pony Dining

Moderna australiska rätter The Rocks, med öppet kök, vedeldad argentinsk grill och elegant bar, allt mellan historiska tegelväggar under timrade tak.

Kendall Lane/Argyle Street.

www.ponydining.com.au

Sydney Tower Dining

Högt, 240 meter, ovan Pitt Street ligger Sydney Tower Buffet, med sin familjevänliga buffé med fyrtio fräscha rätter och vid utsikt. Australiskt, vietnamesiskt, japanskt och italienskt kröns med en omtalad dessertbar. I samma torn finns gourmet­restaurangen 360 Bar & Dining.

Sydney Westfield Centre (hiss plan 4), Pitt Street

www.sydneytowerbuffet.com.au

Shopping

Några tips bland Sydneys många centrala shoppingcentra är Westfield, Strand Arcade, Pitt Street Mall, Central Park, The Galleries, Broadway, Harbourside.

QVB, Queen Victoria Building

Även om man inte shoppar måste QVB besökas för att vandra runt i och begapa detta historiska månglarnas tempel. Toppmärken av kläder, skor och opaljuveler. Mitt i Central Business District.

455 George Street. T-bana Town Hall.

www.qvb.com.au

The Rocks Markets

Den berömda marknaden i Sydneys äldsta kvarter säljer alltifrån lokal konst och husgeråd till mode och handgjorda smycken. Intressant folkliv. Nära hamnen.

Jack Mundey Plac.

www.therocks.com

Aboriginal Art Galleries

Traditionell konst av 140 konstnärer, inklusive föremål som didgeridoos. Intill Operahuset och i QVB.

Opera Quays, 2 East Circular Quay. T-bana Circular Quay.

QVB, Shop 47, Level 2.

www.aboriginalartgalleries.com.au

 

Bad och sol

Bondi Beach

Bad året om. Många kaféer och matställen. Här ordnas till exempel drakflygningsfestival och marknad varje söndag. Två fina vandringar på knappt 3 km söderut längs kusten.

www.bondivillage.com

Manly Beach

Bad året om. Surfarnas paradis, plus många andra aktiviteter. Vandringen längs strandpromenaden är bra motion. Tvärs över landtungan genom staden Manly tar du dig till båtkajen där färjan går till Sydney på 30 minuter. Runt hamnen häckar den lilla pingvinen i hålor.

www.hellomanly.com.au