Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Surfa skånskt året om

Känslan av att bemästra en våg överträffar allt. Reportern Agneta Borgström trotsar kallsupar och smärtan i kroppen när hon surfar i Kåseberga utanför Ystad.

Blekblå himmel blandas med rytande hav i det kända fiskeläget nedanför de gröna sluttningarna. De sydostliga vågorna väller rakt in i Kåsebergas hamn som får både något ogästvänligt och inbjudande över sig. Medan några ensamma tyska turister på parkeringen ryggar i sina kapuschonger håller surfare på att svida om till våtdräkter. Det är perfekt tajming för vågsurfning.

Surfinstruktören Arild Kristiansen ser belåtet ut över havet som ska bli dagens lekplats; här ska en tretimmarskurs hållas för några tjejer som vill lära sig surfa.

– Vi ska hoppa i här från den lilla sandstranden och sedan går vi ut en liten bit. Det räcker bra att börja träna på de innersta vågorna, säger Arild Kristiansen och pekar.

– Skånes ostkust är helt rätt för surfning när det är pålandsvindar och särskilt bra med alla dessa stränder för både nybörjare och vana surfare. Blåser det bara tillräckligt mycket, minst 12–14 sekundmeter, så går det att ta sig ut någonstans längs den skånska kusten, säger den erfarne instruktören.

Foto: Paul GunnarssonVic Madewick ­instruerar hur man ska ta sig upp på brädan. Foto: Paul Gunnarsson

Vindbyarna får surfskoldeltagarna Stella Brudin, Jennie von Rennenkampff och Beate Bergaplass att kasta några blickar ut mot våginfernot medan de drar på sig nödvändiga neoprendräkterna.

Tankarna snurrar hos tjejerna. Ska de våga hoppa i, eller inte? Två av dem har testat att surfa tidigare, den tredje är nybörjare.

Ute i vattnet vid stenpiren ligger redan tiotalet människor i svarta gummikläder, likt guppande sälar. De väntar. Ty att vara surfare är att ha tålamod och invänta rätt våg. Det första felet alla nybörjare gör enligt instruktörerna är att de försöker ta varenda våg, vilket snabbt gör dem utmattade.

Med varsin longboard under armen stegar gruppen i väg till sandremsan för några elementära grunder i surfning: Hur man häver sig upp på brädan, känner in balansen och, det avgörande, hur man kommer upp.

– Hur ska man då stå, med höger eller vänster fot fram, frågar Jennie von Rennenkampff.

– Det är en smaksak och det får man känna in själv. Många som är högerhänta står med vänster fot främst. Annars är du ”goofy”, det vill säga med höger fot längst fram, säger Arild Kristiansen.

Foto: Paul GunnarssonFoto: Paul Gunnarsson

Snart är surfgruppen ute i vattnet. Stella Brudin är först ut att lägga sig på brädan och paddlar med händerna. För att hon ska känna in brädrörelsen håller instruktören i brädan baktill och ”skjuter in” henne i samma ögonblick som när vågen kommer.

– Bara känn in brädan och vattnet. Så fort du tar ned en fot i vattnet kommer brädan att bromsa som om du har ett ankare. Känner du?

Det kommer inget svar. Vågen voltar runt henne snett åt sidan. Flera krumbukter och gapskratt senare i vattnet står Stella Brudin upp på brädan och glider triumferande in mot stranden. Jennie von Rennenkampff gör samma resa i vattnet, men lyckas komma upp redan efter en halvtimme.

– Allt handlar om tajming och att våga. Det är så sjukt kul, och man blir helt slut i varenda muskel, säger hon och tar en välbehövlig paus på stranden.

Havshimmelbruset sitter ihop till ett, men linjerna träder sakta fram igen när solen kastar ned sina strålar genom en lucka i himlen. Klinkande linor från master hörs från hamnen medan måsar försöker hålla styr i vindarna längs med åsen. Surfare far kors och tvärs i vattnet i någon slags tyst överenskommelse kring väjningsplikt.

– Det är viktigt att visa respekt för varandra i vågorna så att ingen skadar sig och att alla får vågor. Om man surfar där det är många andra, och man är nybörjare, är det bra att lägga sig en bit bort från de värsta vågorna där de mer rutinerade surfar för att inte bli påkörd, säger Arild Kristiansen.

Efter några timmars surfande står det klart att skånsk vågsurfning är förstklassig, åtminstone om man tolkar alla leenden från deltagarna. Surfning behöver därmed inte betyda tokdyra allt inklusiveresor till Costa Rica, Hawai eller Portugal när det går utmärkt att surfa längs hela den sandiga skånska kusten, i princip året om.

– Åtminstone kan det vara klokt att testa surfning på en kurs på hemmaplan innan utlandsresan bokas, menar Arild Kristiansen, som dock har en aning blå ton på läpparna efter kampen i vattnet.

Surfinstruktören Vic Madewick, som brukar surfa i Indonesien vintertid, sammanfattar de svenska förhållandena:

– Fantastiskt vackert här och mycket fin surfning, men det är annorlunda när vågorna kommer mer oregelbundet, inte i jämna dyningar som man ofta upplever i varmare vatten.

Foto: Paul Gunnarsson  Jag klarade det! Jennie von Rennenkampff på brädan. Foto: Paul Gunnarsson 

Ingen av de erfarna surfarna vill avslöja samtliga surfplatser i Skåne. Surfstränder är lite som hemliga svampställen.

– Den som letar kommer att hittar dem. Sedan håller man dem för sig själv så att man slipper trängas i vågorna. Det finns många ställen på Österlen att leta efter. Havet är stort.

Norskan Beate Bergaplass skrattar till lite och skakar på huvudet.

– Nej, Östersjön är inget hav. Välkommen till Nordnorge där man kan surfa … Där finns hav.

Kåseberga

Foto:

Sex steg för hur man tar sig upp på en bräda

 1. Foto: Paul GunnarssonGlöm inte din sele runt foten.
 2. Bekanta dig med brädan och se hur den beter sig i vattnet.
 3. När vågen kommer, res dig upp försiktigt med främre kroppen med hjälp av armarna.
 4. Hitta ditt sätt att stå på brädan. Om du är högerhänt brukar man vilja stå med vänster fot främst. Annars är du ”goofy”, dvs med höger fot längst fram.
 5. Flytta försiktigt fram ena foten.
 6. Ställ dig snabbt upp.

Foto: Paul Gunnarsson

Guide.Surfskolor och boende året runt på Österlen

Surfställen i Skåne

 • Kåseberga
 • Vik
 • Löderup
 • Gislövs hamnar
 • Mölle

Att tänka på som nybörjare

 1. Surfa aldrig ensam.
 2. Använd longboard.
 3. Kolla din sele som är din livlina.
 4. Vaxa brädan för bra grepp.
 5. Använd välisolerad våtdräkt (ofta kallt i vattnet även sommartid).
 6. Tänk på väjningsregeln i vågorna. Den som först står upp och surfar vågen har företräde att surfa vågen.

 

Att tänka på i vattnet vid mycket stark pålandsvind

Om du som surfare fastnar i ett utsug av vatten är det viktigt att inte kämpa emot och förlora kraft på det. Följ strömmen ut en bit, simma sedan längs med stranden för att ta dig in en bit bort.

 

Resa till Skåne och Österlen

Tåg till Malmö eller Simrishamn (från 600 kr från Stockholm) och sedan vidare med Pågatåget samt buss/hyrbil. Flyg till Sturup med BRA, Norwegian eller SAS från cirka 400 kr. Buss och hyrbil vidare mot destination.

 

Boende

 • STF vandrarhem. Ett litet mysigt vandrarhem i Kiviks gamla by, granne med havet. 580 kr per person/natt i dubbelrum. I Backåkra bor du trevligt för cirka 600 kr per person.
 • Mellby klockargård: Charmiga unikt inredda rum på gård med lummig trädgård omkring. Från 1 100 kr för dubbelrum och frukost. mellbyklockargard.se
 • Kafferosteriet hotell: I en renoverad skolbyggnad i Örum finns nu ett charmigt hotell, restaurang med egen kafferost. Tvåbäddsrum från 1  495 kr inkl frukost. kafferost.com
 • Karlaby kro och hotell: Fint bekvämt hotell och spa på vitkalkad skånegård. Dubbelrum från 2200 kr inkl frukostbuffé. karlabykro.se

 

Mat och energipåfyllning

 • Kåseberga Fisk: Stekt strömming på macka är en klassiker, men även rökt fisk i alla former säljs här.
 • Cafe & bistro i Kåseberga: Kaffe med hembakat, även luncher sommartid.
 • Byvägen 35, Sankt Olof: Fortfarande ”hemligt” eko-hembageri och kafé med vedugnsgräddat bröd, soppor och sallader.
 • Franskans creperie, Rörum: Klassiska crepes i skånsk-franska smaker, matiga och sötade, som gärna avnjutes med fransk cider till.
 • Karlaby kro: A la carte-meny, men också brunch med bellinis och kockens goda Eggs Benedicte.
 • Fridens gårdskrog, vedugnspizza, Kivik: I en gammal äppellund ligger krogen som serverar vedeldade pizzor.
 • Hörte brygga och jäskafé, Hörte: Vid en brygga i fiskehamnen Hörte serveras syrade, inlagda, rökta, långkokta skånska godsaker, oftast som plockmat att samlas kring.

 

Surfskolor

 • Surfskolan i Varberg driver kurser, camps och events. Nytt för våren 2016 är att Surfskolan kommer arrangera helgcamps på Österlen på fasta datum, fredag–söndag med boende och inriktning surf, SUP (stand up paddelboard) eller longboard/skateboard, anpassat efter vad vädret erbjuder just den helgen. Kostnad per person 2 500–3 000 kr inklusive boende. surfskolan.se
 • ZT Surfboards och skola i Billeberga erbjuder också kurser året runt för 1–10 pers. Pris för tretimmarskurs är 1 200 kr per person (1 pers) 750 kr per person (2 pers) och 600 kr per person (3 pers). ztsurf.com