Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Sverige utsett till världens fjärde bästa resmål

Sverige är världens fjärde bästa resmål 2014. Det har reseguideförlaget Lonely Planet kommit fram till i en rankning som toppas av Brasilien.

Medan brassarna har fotbolls-vm att luta sig emot nästa år, ett evenemang som förstås väger mycket tungt, så kan Sverige erbjuda kultur på längden och tvären i Umeå, Europas kulturhuvudstad 2014, skriver Lonely Planet. Som sedan serverar Sverigetipset som sannerligen smakar: Det svenska köket, och då inte minst kökskonsten i Stockholm.

”Huvudstaden har under lång tid varit ett stilsäkert och högklassigt mål för den verkliga finsmakaren och kockar som inte räds att experimentera. På sistone har svensk matkulturs goda rykte och inflytande dessutom nått ut utanför landets gränser”, heter det i motiveringen.

Varpå man lyfter fram styrkan som ligger i det svenska kökets användande av närproducerade råvaror, ”vare sig det handlar om skaldjur, vilt, bär, örter eller lokalt framtagen ost”.

Vad gäller Brasilien pekar Lonely Planet, förutom fotbolls-VM, på mångfalden av fantastiska scenerier i det latinamerikanska jättelandet, som vindpinade sanddyner i nationalparken Lençóis Maranhenses och guldglänsande kyrkor från den koloniala tiden där tiden tycks stå stilla.

Lonely Planets näst bästa resmål kan tyckas något nischat: Antarktis. Inte direkt platsen dit man tar sin familj, av flera skäl – ekonomiska såväl som klimatologiska. Må vara att vi under 2014 förväntas se tillbaka på britten Ernest H Schackletons tragiskt misslyckade expedition till det is- och snötäckta området, inledd 1914.

Skottland är tredjerankat på listan, av skäl som enligt Lonely Planet innefattar en rad lockande evenemang under 2014, den alltid lika mäktiga naturen och i dessa dagar en spännande politisk utveckling med – kanske – frigörelse från Storbritannien som möjlighet, alternativt fara.