Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

10 tips för barnsemestern

Foto: Ellika Henrikson/Bosse Lind

1. Hör T-rex ryta till i Göteborg

Levande dinosaurier? Nja, inte riktigt men de låter och rör på sig och bor på taket av Universeum, upplevelsecentret i Göteborg som är granne med Liseberg. På takterrassen finns under sommaren sju olika dinosaurier i naturlig storlek, däribland en rytande T-rex. Dessutom får man prova på att jobba som paleontolog och gräva fram dinosauriefossil.

universeum.se

2. Spana efter tumlare

Vid Kullaberg anordnas i sommar båtturer för att spana efter den lilla svenska delfinen – tumlaren. Den är en av våra mest hotade djurarter men just vid Kulla­berg finns en stationär grupp. I sommar går turer dagligen med ribbåt. Arrangörerna har förbundit sig att följa internationella valkommissionens riktlinjer för valskådning, som bland annat innebär att man anpassar kurs och fart efter tumlarna, och inte jagar dem.

kullabergsguiderna.se

3. Fjällvandra i Grövelsjön

Under en julivecka, 15–22 juli, kan hela familjen, med hjälp av erfarna ledare, lära sig mer om friluftsteknik, växter, djur och mycket annat på Grövelsjöns fjällstation. Man vandrar och gör kanotturer, övernattar i tält samt på fjäll­stationen. Pris 1 950 kronor för vuxna och från 500 kronor för barn. Åldersgräns 5 år.

svenskaturistforeningen.se/grovelsjon

4. Se en riktig skitutställning …

Framtidsmuseet i Borlänge har bland annat en skitutställning där man kan lära sig hur viktigt det är med bajs. Annat man kan göra är att prova på att producera egen energi för att kunna titta på bio, ge sig ut på rymdäventyr i Kosmorama Planetariet eller göra smycken.

framtidsmuseet.se

5. Rid på kameler på Öland

I Äleklinta på Öland kan man ägna sig åt en somrig form av puckelpist. På Ormöga kamelranch går det att gulla med och rida på öknens skepp, kameler. Om man, mot förmodan, tröttnar på att titta djupt in i kamelernas stora ögon, kan man gosa med lamor, kaniner, marsvin, getter och kossor. Dessutom finns butik, loppis, kafé och lekplats. Är vädret dåligt kan akti­viteterna ställas in, så kolla innan ni åker dit.

kamelranch.se

6. Klappa kräftor i Havets hus

I centrala Lysekil kan man torrskodd se och lära sig det mesta om livet i Västerhavet. Här finns fyrtio akvarier där det största rymmer 140 000 liter vatten och det minsta 70 liter, och över hundra arter – från haj till snäckor. I tunnel­akvariet är man omgiven av vatten där det simmar pigghaj och ål. Man kan se dykare mata fiskarna och i speciella klappakvarier kan den som vill känna på sjöstjärnor och eremitkräftor.

havetshus.lysekil.se

7. Tuffa fram med ångans hjälp

I Dalhem, 20 km öster om Visby, bjuder ångloksdraget tåg på en tidsresa i k-märkt miljö. Förutom tåget finns museum, butik och kafé. Dressin går att köra de dagar som inte tåget går.

gotlandstaget.se

8. Sov med vargar

På Järvzoo kan man boka övernattning i rum med stora panoramafönster mot hägnet där vargarna strosar runt. Djurparken har specialiserat sig på djur­arter från Norden. På en tre kilometer lång trätrottoar genom Järvsös skogs­miljö promenerar man och ser förutom varg även björn, älg, lo, järv och mycket annat. Alldeles intill ligger rovdjurscentret de 5 stora, med utställningar om våra rovdjur.

jarvzoo.se

de5stora.com

9. Klappa djur i Botkyrka

I Botkyrka utanför Stockholm finns Hågelbyparken som man lätt når med kollektivtrafik. Här finns en 4H-gård med djur att klappa, en nyrenoverad lekpark med rutschkana och hästar. I parken ordnas många aktiviteter och föreställningar under sommaren. Strax utanför parken finns järnåldersbyn Hogslaby där det också anordnas aktiviteter.

hagelby.se

10. Kolla kroppar på Tom Tits

Den 20 juli öppnar den omtvistade ”Body worlds”, utställningen där 200 flådda och plastbehandlade kroppar och organ visas upp på Tom Tits i Södertälje. ”Osmakligt och etiskt fel”, säger kritikerna. ”Fascinerande och lärorikt”, säger andra. Utställningen kommer att ha 12-årsgräns. Yngre kan se den i vuxens sällskap. Under sommaren är det även öppet i utomhusdelen av Södertäljes sciencecenter. Här är fullt av interaktiva experiment, man kan bland annat vaska guld, cykla på lina och försöka stå upprätt i stormvindar.

tomtit.se