Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

30 pärlor från Gotland

Fantastiska stränder, bästa solchanserna, en levande historia, massor att göra för barnen – och gulliga lamm. DN Resor har plockat pärlorna ur det som Gotland har att erbjuda. Detta är första delen av tre i sommarserien Svenska öar.

Bad

1. Kallbadhuset i Visby

Här festas det inte bara under Stockholmsveckan, trångt, socialt stadsbad, beach-club.

2. Kneippbyn

Äventyrsbad och Villa villekulla är en kombination som få barnfamiljer kan stå emot.

3. Tofta

Full rulle bland de fina sanddynerna, mycket folk, flera serveringar, mycket att göra för både barn och vuxna.

4. Holmhällar

Barnvänlig fin sandstrand, men se upp om ni vill vada över till Heligholmen, strömmen kan vara förrädiskt stark och personer har drunknat.

5. Ardre strand

Badet precis norr om stranden i Ljugarn är perfekt för den som vill bada utan kläder, det är även okej att ha badkläder.

6. Blå lagunen

Färgen på vattnet i det gamla kalkbrottet i Ar har gett namnet. Populärt, och varmare än havet. Är det för mycket folk här finns badplatsen i Bäste träsk på andra sidan vägen, där är det lugnare.

7. Sudersand

Barnvänlig 4 kilometer lång sandstrand på Fårö som ofta hamnar högt på svenskarnas lista över bästa bad.

8. Vitviken

Barnvänlig sandstrand strax söder om Slite. Lite lugnare än mer välkända stränder.

 

Upplevelser

9. Stora Karlsö

Att bo i fyren och blicka ut över havet är en upplevelse man minns länge. Boendet i de små husen i Hien, viken av klappersten med häckande tordmular på berget bredvid, är annorlunda men lika bra. Stämningen och naturen är magisk, man vill åka hit om och om igen. I månadsskiftet juni–juli kan man få vara med och ringmärka sillgrisslornas ungar. Går bra att åka hit över dagen och vara med på den guidade vandringen. Båt från Klintehamn.

storakarlso.se

10. Lojsta

Fin natur med insjöar där man kan paddla kanadensare eller bada. Ett uppbyggt järnåldershus skapar fina miljöer för medeltida lekar. Och så finns ju området där gotlandsrussen går lösa. Där kan man boka in sig på guidade turer. Sista måndagen i juli, i år den 30 juli, är det russ­premiering, då kommer russ från hela ön dit.

lojsta.se, lojstahedrussen.se

11. Furillen

Ön har varit kraftigt hajpad när kändisar radat upp sig för att vilja bygga hus här. Men strunt i det, titta på kalkhögarna där hotellet och restaurangen Fabriken ligger, ta en tur till sydspetsen och kolla in den snygga röda fyren på en av de små öarna som ligger utanför. Spana uppåt för här ser man ofta havsörn. Fortsätt bort längs östra kusten där en miniklint finns närmast havet. Man förstår att ön fascinerar.

 

 

Historia

12. Gotlands museum

Passa på att lära om öns historia, den är rik, dramatisk och levande. Kolla in världens största vikingatida silverskatt, Spillingsskatten, 67 kilo väger den. Så sent som i april hittades en ny stor silverskatt på ön. Kittlande, eller hur.

I Fenomenalen – Gotlands science center – kan man fingra på saker och prova uppfinningar.

gotlandsmuseum.se

13. Torsburgen

Sveriges största fornborg med en yta dubbelt så stor som Visby innerstad. Delar är daterade till tiden kring Jesu födelse och vittnar om östra Gotlands utsatta läge. Ta med picknick och vandra på stigarna uppe i borgen, beundra och begrunda de två kilometer långa murarna och de branta klintar som är anläggningens skydd.

14. Uggarde Rojr

Alla är inte intresserade av bronsåldersrösen men ska man se ett ska man se det här. Det är mäktigt, Gotlands högsta med sina åtta meter i höjd och en diameter på 45 meter. Det är omgivet av fler rösen och hela miljön är säregen. Här finns en kulturstig som ger bra information.

15. Bungemuseet

Byggnader från fyra århundraden, allt från enkla boningar till rikemansgårdar, finns uppbyggda på museets område vid infarten till Fårösund. Gotländska hus har lång historia och här kommer du att känna igen och lära dig lite om många av de hustyper du sett längs vägarna. Fiket ligger tvärs över vägen i ett bulhus, ett gotländskt timmerhus.

bungemuseet.se

 

För familjen

16. Bottarve

Har satsat på aktiviteter för barn. Förutom byggnader och föremål som visar hur en 1800-tals Gotlandsgård fungerar finns lekplats i gammaldags stil. Dessutom finns lamm, grisar och kaniner att mata. På sommaren spelas teater.bottarve.se

17. Etelhems krukmakeri

Prova på att dreja i detta historiska krukmakeri. Här har tillverkats bruksföremål sedan 1889. De gamla verkstäderna är museum. I den moderna delen pågår produktionen fortfarande, i år jobbar världsmästarinnan i drejning, Lisbeth Willer, här. krukmakerie.com

18. Ångtåg I Dalhem

Det är något med att åka tåg draget av ånglok som lockar många unga i alla åldrar. Tåget kommer om några år att gå ända till Roma, men fram till dess är sträckan kortare. Det går även att hyra dressin och trampa själv.

gotlandstaget.se

19 .Bläse kalkbruks­museum och tåg

Fint museum över den gotländska stenindustrin, inte minst utställningen över hemmiljöer från bland annat 50-talet är överraskande bra. Och så är det kul att åka gruvtåget. Loket har en spännande historia, det köptes från Norge och när de anlände till Slite hamn var det fullt av dynamit invändigt. Det skulle användas som bomb av motståndsrörelsen.

blasekalkbruksmuseum.se

20. Lummelundagrottan

Historien om tre killar som 1948 upptäcker och utforskar grottan och håller det hemligt i flera år är nästan mer fascinerande än själva grottorna. Men visst är de värda ett besök, dessutom finns här andra aktiviteter och naturstigar att sysselsätta sig med.

lummelundagrottan.se

 

Kultur

21. Bergmancenter och Fårö museum

I den före detta skolan nära kyrkan ryms utställningen om Fårös mest kända person Ingmar Bergman. Safari med buss till olika inspelningsplatser ordnas. Det går också att köpa en karta för att själv ta sig runt till olika ställen där regissören spelat in filmer. I lokalerna intill finns nyöppnade Fårö museum med utställning om den lilla öns historiska affärsliv.

bergmancenter.se

22. Lars Jonsson och Naturum

I Vamlingbo gamla prästgård visas den kände fågelmålaren Lars Jonssons verk upp, utställningen förändras efter säsong. Trädgården med kafeet är också värt ett besök liksom det Naturum som också ligger på området. Här finns även Forum Östersjön med bland annat akvarier med djur och växter från vattnet som omger ön.

vamlingboprastgard.com

23. Smaklösa museum

Gotlands minsta och mest smaklösa museum finns i en nedlagd liten blå bensinmack i Västergarn och innehåller memoralia från öns kultband Smaklösa.

 

Värt att prova

24. och 25. Fiskduellen

Sysne fiskbutik i södra spetsen av Östergarnlandet har öns bästa rökta fisk, hävdar många. Andra håller på rökeriet i Katthammarsvik, på norra sidan. Prova båda och skaffa dig en egen uppfattning, det är en utmärkt anledning att åka på småvägarna längs kusten och kolla in fiskelägen.

sysnefiskbutik.se

katthammarsviksrokeri.se

26. Sylvis döttrar

Kardemumma är min favorit, men kanel och vanilj går också bra. Bullarna som Sylvis döttrar, Lisa och Barbro, säljer är farligt goda och köerna ringlar långa under sommaren. Nu har de också surdegsbröd.

27. Sjövärnsgården

Vandrarhemmet nere på Hoburgen är inrymt i baracker med självhushåll i gemensamt kök. Enkelt, men läget nära stranden är fantastiskt. Vardagsrummet har panoramafönster mot havet. Rauken Hoburgsgubben på andra sidan udden är inte lika imponerande, men promenadstigen högt uppe på burgen med utsikt över land och hav är hänförande.

28. Pensionat Holmhällar

Det klassiska pensionatet är med rätta välkänt och hyllat. Här har många kända kulturpersoner och andra bott sedan starten 1949. Calle Hansén, vars pappa startade verksamheten, och hans fru Eva driver pensionatet i traditionell anda och med mycket värme. Middagen serveras kl 17 ”precis”. De har haft modet att behålla den historiska miljön även när de renoverat och byggt nytt. En tidsresa, här är lugnt och det är en lisa för själen att slippa aktiviteter och bara njuta. Finns vandrarhem, rum och stugor.

holmhallar.se

29. Körsbärsgården

En legendarisk trädgård som hyllats i flera böcker och nu har fått nytt liv efter en tids törnrosasömn efter skaparen Signe Enströms död. Här finns allt för en växtintresserad, bland annat kryddträdgård, perennträdgård, grönsaks- och fruktträdgård. Konsthall och café ryms också på området.

korsbarsgarden.se

30. Kutens bensin, Crêperie Tati och Slow train B&B

Kultställe som det skrivits många artiklar om liksom om innehavaren, Thomas, af Kutens som han kallar sig. Vad ska man kalla det? Gammal mack, prylställe, bilskrot, rockklubb, crêperi… Det är allt och det är just det som lockar – eller avskräcker. Tanka nostalgi, prova väldigt goda crêpes, häng på klubben, här uppträder artister av världsklass.

Tvärs över vägen finns Slow Train Bed and Breakfast, prisvärt boende med speciell stämnning.

kuten.se, slow-train.se

 

Värda en omväg

Gotland, och dess öar, är allra bäst och mest imponerande när landskapet i all enkelhet visar upp sin karga skönhet. Och då ska det avnjutas i stillhet, gärna på cykel så att man känner luften och doften av tall och backtimjan och får tid att frossa i allt det vackra. Kanske hitta en egen badplats och njuta av solnedgången.

Kustvägen Hoburgen

Vägen längs havet går genom ett stundtals pastoralt landskap med betande lamm. Kettelviks stenmuseum är värt ett stopp. Och om man tar sig tid kan man hitta små stränder gömda under klintkanten.

Närsholmen

Som en savann är landskapet och fyren snyggt röd och vit-randig. Vägen slingrar sig i en ögla runt fyren. Kanske spana in några snygga skärfläckor, de svartvita vadarna med lustigt uppåtböjda näbbar, som strosar i strandbrynet.

Stenkusten

Vägen böljar fram mellan tallskog och storslagna klapperstensvallar. Havet är ständigt närvarande och vid varje vägkrök väntar en ny synupplevelse.

Raukvägen på Fårö

Vägen från Lauters fiskeläge längs raukfältet till Langhammars höga solitära raukar är otroligt vacker. Man färdas mellan hav och himmel i ett evigt landskap.

www.gotland.info finns mer information om vad Gotland har att erbjuda.