Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Bekväm camping med kristallkrona

Det lyxiga tältet passar dem som inte vill skava på luftmadrass.
Det lyxiga tältet passar dem som inte vill skava på luftmadrass. Foto: Eva Hjortsberg

Glamping är en liten men glimrande trend i semesterboendet. Det handlar om lyxiga övernattningar i stora möblerade tält, glamorös camping alltså.

De som tycker att tältsemester är alldeles för primitivt har inte hängt med. Noppiga träningsoveraller är ett par decennier bort. Standarden på landets campingplatser och kraven från deras gäster har stadigt höjts, nu kan det handla om ren lyx.

Bekväm dubbelsäng och middag under kristallkrona, så kan man ha det om man följer senaste trenden och bokar in sig på Glamping, glamour-camping.

– Det är roligt och lite retro, eller filmiskt. Nästan som i Afrika med stora kanvastält, vackert inredda med kandelabrar och snygga möbler, säger Lars Isacson, vd på Sveriges camping- och stugföretagare, SCR.

Enligt honom är målgruppen inte främst de vana camparna, snarare är det ett sätt att locka nya gäster.

– Man kanske vill pröva något nytt och sedan berättar man det för sina vänner och kanske lockar det nya grupper, säger Lars Isacson.

I övriga Europa har glamping funnits ett tag och i dag finns ett antal lyxiga tältläger, Sverige är än så länge bara i startgroparna. Bödasand på Öland satte upp ett glamping­tält förra sommaren.

– Det var mer en rolig grej. Som att blicka in i framtiden och ge gästerna en chans att se hur campingen kan se ut då. Men det blev väldigt populärt och väldigt uthyrt, säger Anna Barkevall, vd på Bödasand.

Tältet var uppställt där många passerade och väckte stort intresse, både hos gästerna som bodde på campingen och hos dagsbesökare.

– De som var mest lockade var familjer där barnen vill tälta och föräldrarna bo i stuga. Här fanns det bästa av båda: lyxiga sängar, fina lampor och samtidigt får man äventyrskänsla av att bo i tält, säger Anna.

När glampingtältet i höstas dök upp i tv i dokusåpan ”Böda camping” ringde många och ville boka, så till i sommar är tältet så gott som fullbokat. Lakan, handdukar och städning ingår så klart, sådant kan inte den glamoröse camparen ägna sig åt. Den som vill kan dessutom beställa frukost, och självklart kan extratjänster som champagne, badrock och tofflor ordnas.

Men det kostar, på Böda får man hala fram 990 kronor för två personer en natt, vanlig camping ligger runt 300 kronor för fyra personer.

Än så länge är det ingen bred trend, av cirka 14,5 miljoner gästnätter på landets campingplatser är en bråkdel glamorösa.

– Glampingen är kanske framför allt ett sätt att sätta ett utropstecken på anläggningen, säger Lars Isacson.

Det är lite oklart vad man kan räkna som glamping, Bödastrands fasta tält räknas definitivt dit men nya komfortabla stugor, uppställda husbilar och spa-anläggningar kan också räknas in. Och sådant finns på många anläggningar i landet. Anna Barkevall tror att glampingen är här för att stanna.

– I Holland och Tyskland har man sedan tjugo år hyrt ut uppställda tält, även om de varit enklare. Så uppställda tält tror jag på, man har inte tid att ta med eller slå upp eget, och så har vi också miljöaspekten att inte behöva ha bil och husvagn, säger Anna.

I Holland är det så stort att det finns ett magasin som enbart skriver om och även heter Glamping.