Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Kom ut i dag — här finns de bästa skidspåren runt Stockholm

Runt Stockholm finns det tillräckligt med snö för skidåkning och gott om spår — i hela länet nästan 100 olika spåranläggningar.

— Det verkar som om spårdragarna har blivit höga. De drar nya spår överallt, säger Mikael Kjällbring som driver sajten skidspår.se.

Vasaloppsåkare som han är tyckte han att det var ett helsicke att hitta spår att träna på i Stockholmsområdet. För fyra år sedan tog han saken i egna händer och satsade pengar och fritid för att bygga sajten. Han gick igenom varenda svensk kommuns hemsida och skrev in alla anläggningar. 800 med över 2.000 spår fick han ihop för hela Sverige.

Nu är det snurr på sidan och den sköter sig själv med hjälp av alla åkare som lägger in senaste information om spår och deras status.

– Att informationen har stor effekt visade sig när någon lagt in ett spår i fel kommun. Det dröjde inte länge förr­än jag hade mejl från ett tjugotal åkare som kört i väg och förgäves letat efter spåret.

Sajten är framförallt motionärernas och Vasaloppsåkarnas spårbibel. Här kan man söka efter enskilda anläggningar och se vilka spår som finns och i vilket skick de är. Men det är dagsfärsk information eftersom många av skidspåren inte prepareras dagligen.

Kvaliteten på spåren varierar, bäst håller de på öppna fält. Här förstörs de inte lika lätt som i kuperad terräng där ovana åkare gärna saxar upp för småbackar eller åker ur spår i utförsbackarna.

– Golfbanor blir allt viktigare för skidåkningen. Här dras spåren oftast snabbare upp än i mer kuperad terräng. Den flacka terrängen passar dessutom bra för dem som tränar för Vasaloppet med all stakning.

För den som ser naturupplevelsen som det primära och inte ställer samma höga krav på spårperfektion är urvalet av spår ännu större.

Susanne Du Rietz på Friluftsfrämjandet menar att det inte behöver vara så stora skogar för att man ska kunna få en naturupplevelse.

– Om man bara stannar upp så kan man se det lilla i det stora. När solen skiner och kristallerna gnistrar i snön på träden som nu är det ju helt fantastiskt.

Hon lyfter bland annat fram Lida som en naturupplevelse där spåren går in i de stora skogarna.

– Och Ågesta – även om det är en golfbana så är det en ljuvlig natur runt omkring

Mikael Kjällbrings favorit är Runby skola i Upplands Väsby där han själv växt upp.

– Här är alltid bra skötta spår och man får en härlig naturkänsla särskilt om man åker ner mot Mälarvattnet.

DN:s egen favorit i genren naturupplevelse är kvälls- eller nattskidåkning utan elljus. Men då måste man ut på öppna fält eller sjöar.

Att nästan ensam ta sig fram i månskenet längs femkilometersspåret på Rönningesjön vid Skavlötens friluftsgård är fint. Kontrasten mellan stan, vars ljus anas på himlen, och den dämpade tystnaden som snön ger är slående.

Mer snö och vinter? Läs DN Resors Snöbilaga.

Största naturupplevelser och spårkvalitet

Bra spårområden för naturupplevelse
» Lida – spåren går in i de stora skogarna som ger naturkänsla.
» Ågesta – golfbana kan låta trist, men spåren går även in i skogen.
» Rudan – här går spåren upp och ner i skogen och ut över öppna ängar.
» Hellasgården – spåren går in i skogen, förbi sjöar och ut över myrar.
» Ursvik – här finns spår in i den kuperade skogen men också ett bra långspår (27 km) över Järvafältet (går till exempel att haka på från lätta 5 kilometern).
» Hemmesta – både 5 km och milen går upp och ner i skogen.
» Alby och Tyresta – Det går att komma in i Tyresta naturreservat från Alby.

Bästa spårkvalitet just nu
(enligt åkarrapporter i fredags på skidspar.se)
» Oxvreten
» Rösjö Ängar
» Täby – Jarlabanke
» Ågesta
» Täby IP
» Bisslinge
» Brantbrinks IP
» Nordrona
» Balingsta
» Rudan
» Tveta