Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Resa på räls barnvänligt och billigt

Ottilia och hennes bror Teodor älskar att åka tåg. Gärna långt så att de hinner både rita och spela spel.
Ottilia och hennes bror Teodor älskar att åka tåg. Gärna långt så att de hinner både rita och spela spel. Foto: Hans Arbman

Att resa med barn behöver inte kosta skjortan – om man tar tåget. På SJ, Veolia, Blå Tåget och Inlandsbanan reser barn till och med 15 år gratis i vuxens sällskap. I sommar kan vuxna dessutom resa rabatterat i barns sällskap.

Att hamna i tågets lekvagn kan vara en påfrestande upplevelse, särskilt om man själv inte har barn. Barnskriken blir än gällare och dofterna av välling och bajs än mer påträngande.

När jag själv blev pappa ändrades perspektivet. Då kom jag att älska lekvagnarna. Det var en fröjd att släppa in barnen i lekavdelningen för att rasa av sig. Sedan somnade de gott. I alla fall en stund.

Detta var något annat än att sitta instängd i en långfärdsbuss. Eller att spänna fast barnen i en bil.

Nu är lekvagnarna borta. Men inte för evigt. Efter ombyggnad ska de åter sättas i trafik nästa år, uppger SJ.

Nu när barnen blivit något större duger det bra med en vanlig vagn. Vi brukar boka plats med bord. Då sitter familjen samlad för spel, samtal och fika.

Det gäller bara att tågresan inte är för kort. Det är mycket som ska hinnas med. Spela kort, läsa tidningar, prata, sova, göra läxor, besöka restaurangvagnen, sova, prata, läsa böcker, titta ut på det svenska landskapet.

Ska vi resa riktigt långt är nattåget en barnfavorit. Då kliver vi ombord på tåget i Stockholm sent på kvällen och vaknar i Jämtlandsfjällen morgonen därpå. Om man ska ända upp till Lappland går tåget tidigare på kvällen. Då hinner man med både middag och ett spel innan det är läggdags. Och har man tur kan man nästa morgon få se en ren utanför när man drar upp rullgardinen.

Trevlig och lättsamt, javisst, men framför allt är det hyfsat billigt att åka tåg med barn.

Samtliga tågbolag som kör fjärrtåg i sommar tycks värna om barnfamiljerna. Alla barn till och med 15 år reser gratis i vuxens sällskap. Varje vuxen får ta med sig två barn. Två vuxna kan alltså resa med fyra barn utan att betala för barnen, förutom för platsbiljett eller bokningsavgift i vissa fall. (Läs mer i faktarutan här intill.)

Och den som reser på sommaren slipper i bästa fall de problem med förseningar, sönderfrusna toaletter och inställda tåg som järnvägs­trafiken brukar dras med vintertid.

Så kör bolagen i sommar

SJ

I sommar har SJ rabatter för vuxna som reser med barn. De som samtidigt med resan köper inträde till Gröna Lund i Stockholm, Liseberg i Göteborg eller Tivoli i Köpenhamn hos SJ betalar endast 149 kr för en enkel tågresa oavsett sträcka. I samarbete med Scandic Hotels har SJ också boende i de tre städerna till sommarpris. Barn under 13 år bor gratis.

Priset 149 kronor gäller även för den som reser med barnen till Åre och samtidigt bokar boende i Åre by. Erbjudandet gäller den 22 juni–15 augusti.

Den 14 maj släpper SJ 200 000 biljetter för 145 kr i andra klass och 295 kr i första klass. Först till kvarn gäller.

Veolia Transport

Veolia kör fjärrtåg mellan Malmö och Stockholm. I sommar två dagliga turer i vardera riktningen, förutom tisdag och onsdag då det går en tur i vardera riktningen. Veolia har samma barnbiljettsregler som SJ men inga särskilda vuxenrabatter. Biljetterna finns i tre klasser: Snålis, Mellis och Dyris. Till exempel kostar en Snålisbiljett Stockholm-Malmö 299 kr/vuxen enkel resa.

Blå Tåget

Nystartade Blå Tåget trafikerar sedan i vintras sträckan Göteborg–Stockholm–Uppsala i renoverade förstaklassvagnar från 60-talet med fritt Internet. Tågbolaget har en restaurangvagn med kök där kockar lagar mat på plats. Man har också en pianobar. Även här reser barn till och med 15 år gratis i vuxens sällskap.

Blå Tåget har siktat in sig på helgtrafik torsdag–söndag från Göteborg till Stockholm/Uppsala. Man säljer också weekendpaket i Stockholm med boende på Hotel Stureplan.

Inlandsbanan

Inlandsbanan kör som vanligt sin sommartrafik mellan Kristinehamn och Gällivare (buss vissa sträckor). Två barn till och med 15 år reser gratis i vuxens sällskap. Längs Inlandsbanan finns många barnaktiviteter. Vuxna kan köpa enstaka biljetter längs sträckan för 1,33 kr/km eller Inlandsbanekortet, som gäller för obegränsat resande på Inlandsbanan i 14 dagar. Pris: 1 595 kr.