Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 02:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/sverige/salta-stadsbad-sockrar-sommarsemestern/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Salta stadsbad sockrar sommarsemestern

Längs Skånes 15 mil långa västkust kan alla få sig ett perfekt dopp. I söder breder den kritvita sanden ut sig. I norr finns klippor att dyka ifrån och kallbadhusen står högt i kurs när städer som Malmö och Helsingborg storsatsar på att bli riktiga badorter.

Den skånska badkulturen har repat sig. Baden har blivit något man skryter med igen när kommunerna i den expanderande Öresunds­regionen nu putsar på sina varumärken. Det rustas upp, och byggs nytt.

Västra hamnen i Malmö får absolut inte missas. När arkitekturutställningen Bo 01 stod klar här för drygt tio år sedan var det ingen som räknade med att detta skulle bli hela stadens mötes­plats. Kritikerna såg i stället ett ”gated community” med burgna Malmöbor som vände ryggen mot resten av staden och som ostört skulle få glo ut över den blinkande Öresundsbron genom sina akvarieliknande vardagsrum.

Men murarna sprängdes av folkets längtan till havet. Terrasserna som generöst sluttar ned mot havet längs Sundspromenaden blev snabbt proppfulla. Hit kör man sin BMW i sjuttio genom hela stan, cyklar eller helt enkelt tar bussen för att sola, visa upp sig själv och titta på and­ra. Det finns mycket att förundras över, som tatueringar från olika decennier och små hundar som vilar i armvecken under voluminösa biceps.

Från Scaniabadet, runt hörnet, dyker man ned i sundet.

Badandet i städerna hänger förstås ihop med trenden att bygga nytt nära havet. I många av världens städer växer numera de nya prestigeprojekten upp i gamla bortglömda hamnar.

Helsingborg satsar hårt på sitt, som det heter, fönster mot havet. Ett säkert sommartecken är den lilla pick-upen som transporterar ned palmerna till Tropical Beach vid hamnpiren. Här skulle solbadarna sippa drinkar i solstolar med Danmarksfärjorna som glider fram och tillbaka mitt framför näsan. Några vintrar har stormen slukat strandremsan och stinkande tång invanderat. Den här säsongen satsar kommunen stort igen med fem tusen ton ny sand som pråmas in från havet. Samtidigt invigs det nybyggda Norra Kallbadhuset, och kanske får helsingborgarna senare i sommar ytterligare ett helt nytt bad i den gamla Oceanhamnen där Oslofärjan brukade lägga till. Att stadsbaden förökar sig hänger förstås ihop med trenden att bygga bostäder vid havet. Här planeras ett nytt bostadsområde.

Och så har vi Helsingsborgs smycke, Pålsjöbaden. Kallbadhuset med sina 34 ljust gula badhytter längst ut på bryggan. I höst ska det rekonstrueras med stor omsorg.

Att kallbadhusen ligger tätt längs sundet beror dels på klimatet, men även på influenser från kallbadarnas Tyskland. Malmö har sitt mintgröna Kallis från 1898, som tronar utanför Ribersborg och som är ett av de bäst bevarade i Norden. Flera av de gamla träpalatsen har rasat ihop, rivits eller brunnit upp.

Länge såg det dystert ut för gamla fallfärdiga badhus på ruttnande pålar. De sörjande var en handfull vindpinade, men alltid lika kanelbruna pensionärer som skrev insändare och mindes storhetstiden då den skånska västkusten hade flera berömda badorter.

Kanske var det Bjärredbornas envetna kamp för att bygga ett nytt kallbadhus, som gjorde att fler sedan apade efter. Med en smal liten strandremsa och en halv kilometers promenad ut i vattnet innan det gick att doppa sig var det inte konstigt att de saknade sitt gamla berömda Saltsjöbad. Bryggan ut till det nya kallbadhuset sägs vara Sveriges längsta. Men låt inte det avskräcka. Restaurangen långt härute är bra, och solterrasserna magnifika.

Det bästa med kallbadhusen är att vädret inte behöver spela så stor roll. Att sitta i en bastu med fönster och titta ut över ett fuktigt Öresund, och sedan dyka i havet som värmts upp av regnet är faktiskt inte det sämsta en sommardag.

Den som bangar för det kan alltid ta sig till Båstads nya kallbadhus. Här är det alltid 38 grader i utomhuspoolen på bryggan.

Sedan har vi förstås de vita stränderna i Falsterbo, tre mil söder om Malmö. Här är sanden så finkornig att det sjunger under hålfoten när man går barfota. I Falsterbos mörka historia fanns en berömd badvakt, ett stängsel och ett lokalt ”badförbud” fram till mitten på 1960-talet som stoppade besökare från strandremsorna nedanför sommarvillorna.

Falsterbo har fortfarande rykte om sig att vara lite snobbigt. Det stämmer inte längre. Och finns det någon högfärd kvar så är det dags att sätta sig över den. Den stora allmänheten är fortfarande hänvisad till en parkeringsplats i början av samhället, men sedan är det fritt fram att promenera kilometer efter kilometer ända ut till sälarnas egen ö, Måkläppen.

Salta tips till tretton orter:

1. Falsterbo

Oändlig vit strand. Långgrunt med vågformad sandbotten. Ofta kristall­klart vatten, kan vara kallt.

Stor parkering med restaurang. Medtag picknick. Inga osande grillkiosker på stranden. Glass säljs från piratbåt som lägger till.

Mycket barnvänligt.

2. Skanör

Stränder på båda sidor av hamnen, som har flera fiskrestauranger. Färgglada badhytter och doftande vresros. Beachvolley, men även vackra vyer över fyren och Köpenhamn på andra sidan sundet. Längst ut ett nudistbad.

Mycket barnvänligt.

3. Ljunghusen

Lång fin sandstrand. Vita badhytter med runda tak i dynorna. Vid kanalen finns klassisk badkiosk med mjukglass och minigolf. Anläggning för rullstolsburna eller personer med andra funktionshinder. En badrullstol kan köras ned i vattnet på en ramp. Badet är obemannat.

Barnvänligt.

4. Malmö

Ribersborg. 2,5 kilometer lång strand en kvarts promenad från centrum. Här finns allt: lekande småbarn och raggande tonåringar. Gott om kiosker.

Kallbadhuset. Mintgrön klassiker från 1898. Renoverad 2009. En damsida och en herrsida. Nakenbad. Flera bastubad. Restaurang.

Scaniabadet. Ett 75 meter långt och 20 meter brett soldäck i Västra hamnen, i skuggan av Turning Torso. Utsikten mot Öresundsbron och Köpenhamn är bländande. Trappor och bryggor ned i sundet. För simkunniga. Vattnet är djupt med strömmar.

5. Bjärred

I början av seklet var Bjärred en av Skånes flottaste badorter. Hit tog Lundaborna tåget. På 1950-talet brann kallbadhuset ned. Sedan 2004 ståtar en gigantisk plattform 500 meter ut i Öresund med ett kallbadhus ritat av Oliver Lühr. Restaurang. Solterasser. Bastu.

6. Helsingborg

På båda sidor av stan ligger flera stränder.

Norra Kallis, nybyggt kallbadhus som öppnar i sommar. Restaurang. En herr- och dambastu. Långa trädäck. För den som inte nakenbadar finns äventyrsgolf, streetbasket, utegym, handikappramp. Bad från bryggor. Ganska barnvänligt.

Pålsjöbaden. Kallbadhus från 1909. Öppet i sommar trots vinterstormarnas framfart. I höst börjar en rekonstruktion där den rostiga stommen ska bytas ut och de 36 badhytterna ute på bryggan ska byggas upp igen. Ljusgula, med svart papptak, och stående panel. Precis som förr.

Tropical Beach. Varje vår körs palmerna ut till strandremsan vid hamnpiren Parapeten. Danmarksfärjor och lastbåtar framför näsan. Vintern har slitit bort stranden många gånger. I år transporteras 5 000 ton sand hit sjövägen. Solstolar.

Folkets hamn. Härifrån avgick förr färjan mot Oslo. Nu planeras ett nytt vattennära bostadsområde. Redan i slutet av sommaren kan ett nytt stadsbad vara klart i den gamla Oceanhamnen. Planer på kajakpaddling.

7. Mölle/Ransvik

Med ett Grand hotel från 1909 som fortfarande är i full sving är Mölle den mest klassiska badorten. Längs Italienska vägen går man 400 meter bort till de branta trapporna som leder ned till Ransvik, den första platsen i Sverige där män och kvinnor badade i havet tillsammans. Dyk och hopp från klippor och pir. Berömt kafé för den som behöver vila. Inget för icke simkunniga.

8. Arild

Ligger mellan två olika naturreservat, Kullaberg i nordväst och ”Nabben” i sydost. Dykarkurser. Fiskebyns speciella sommarljus påminde om Skagens, tyckte de målare som bildade koloni för över hundra år sedan.

9. Ängelholm

Längst in i Skälderviken med Kullen till vänster och Bjärehalvön till höger ligger en flera kilometer lång guldbrun sandstrand. Vid det gamla havsbadet ligger badhotellet Klitterhus med havutsikt och restaurang. I bukten avlöser badplatserna varandra: Magnarp, Vejbystrand och Segeltorpsstrand.

Barnvänligt.

10. Torekov

Mest känt för morgonbryggan där mången direktör plåtats i badrock med en påse frukostfrallor i handen. Liten sandstrand, och klippbad. Nedanför klipporna ligger Torekovs varmbadhus med tångbehandlingar. Tjugo minuter med båt ut från hamnen badar man i glasklart vatten från klippor och sandstränder på naturreservatet Hallands Väderö.

11. Kattvik

Här nakenbadade Richard Gere tillsammans med sin svenska flickvän. Pixlade bilder gjorde den lilla stenstranden världsberömd. Vackra klippor och utsikt över Kattegatt. Doft av krabba, och goda chanser att själv få fångst. Någon kilometer bort, vid Hovs Hallar, spelade Max von Sydow schack mot Döden i ”Sjunde inseglet”.

12. Båstad

Mitt i Båstad, rakt nedanför tennisbanorna, ligger Skansenbadet, med sandstrand och en badbrygga. Det är den främsta partystranden med beachvolley, matserveringar, glasskiosker, kaféer. Från hotell Skansen leder en 60 meter lång brygga ut till ett exklusivt kallbadhus som stod klart 2009. Barnvänligt.

13. Hemmeslöv

Där Båstad slutar börjar Sveriges längsta strand som sträcker sig upp till Halmstad. Långgrunt och bred strand.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt