Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Stora fjällupplevelser för små ben

Foto: Bosse Lind

De svenska fjällen kan vara en utmaning men behöver inte bli en ­strapats för barnen. Det gäller att satsa på lagom ansträngande äventyr. DN Resor har botaniserat i utbudet av arrangemang.

Att ta med sig barnen till sommarfjällen ger inte bara naturupplevelser utan i lika hög grad tillfällen att verkligen umgås, fjärran från alla de aktiviteter som fyller vardagsfritiden hemma. Under vandringstimmarna och om kvällarna vid brasan inne i matsalen har vi verkligen tid att prata.

Men det gäller att satsa på lagom ansträngande äventyr. Att bo i tält kan visserligen vara spännande, men kanske inte när det ösregnar. Då känns en våningssäng inne på fjällstationen som ett bättre alternativ. Har man en fast utgångspunkt och gör dagsturer, slipper man också alla krav på att man måste nå ett visst mål varje dag, utan kan improvisera utifrån vad barnen vill och orkar.

De flesta fjällstationer kan tipsa om lämpliga dagsutflykter för olika åldrar, och på Svenska Turistföreningens hemsida finner man en hel del förslag.

Det finns också fjällstationer som arrangerar speciella familjeveckor, då man tänker extra mycket på de yngsta besökarna. Om man vill varva naturupplevelser med aktiviteter och evenemang i fjällen, så finns också många möjligheter.

 

Fem fjälltips för familjer

1 Fjällkurs vid Grövelsjöns fjällstation

Under en julivecka kan man, med hjälp av erfarna ledare, lära sig mer om friluftsteknik, växter, djur och mycket annat. Man vandrar och paddlar kanot, övernattar i tält samt på fjällstationen. Pris 1 950 kronor för vuxna och från 500 för barn. Nedre åldersgräns 5 år. 15–22 juli. Under sommaren arrangerar Grövelsjöns fjällstation flera barnvänliga veckor, bland annat ”Singel med barn” och ”Mamma/barn”.

Mer information: svenskaturistforeningen.se/grovelsjon

Resa dit: Tåg till Mora och där­efter buss till fjällstationen.

2 Folkmusikfestival i Saltoluokta

I juni samlas musiker och musikälskare kring 100-årsjubilerande Saltoloukta fjällstation för tre dagar fyllda av konserter vid sjön Langas. Logi i fjällstationen och i tältkåtor. Paketpris för alla konserter, logi samt frukost och middag varje dag 2 910 kronor. 27–30 juni.

Mer information: svenskaturistforeningen.se/saltoluokta

Resa dit: Tåg eller flyg till Gällivare, vidare med buss till Saltoloukta/Kebnats.

3 Fjällfest i Hemavan/ Tärnaby

Vill man kombinera fjällvandring med aktiviteter för alla åldrar, så kan man passa på att besöka Hemavan/Tärnaby 18–29 juli då det firas fjällfest med scenuppträdanden, dans, cirkusskola, fisketävlingar och notdragning. Sångläger för ungdomar är också en del av festivalen, liksom gränshandelsmarknaden 20–22 juli.

Mer information: hemavantarnaby.se

Resa dit: Flyg till Hemavan Tärnaby Airport, eller tåg till Östersund, Vännäs eller Umeå, därifrån med buss.

4 Bunnerbarn & sommarlov på Storulvåns fjällstation

Under tre sommarveckor är barn extra välkomna till Storulvåns fjällstation, där det erbjuds aktiviteter som snickeri, klättring och fiske. Då och då kommer trollet Plupp på besök. För tonåringar arrangeras lite mer äventyrliga aktiviteter. Barn- och ungdomsprogrammet är gratis och man väljer själv hur mycket man vill delta. Pågår till och med den 15 juli.

Den som vill ha en mer organiserad familjevistelse kan satsa på ViltLiv 2–6 juli, då ledare tar hand om både stora och små. Paktet som inkluderar logi, helpension och fasta aktiviteter kostar från 3 995 för vuxna och från 1 995 för barn. Åldersgräns 4 år.

Mer information: svenskaturistforeningen.se/storulvan

Resa dit: Tåg till Åre eller Enafors, därefter buss.

5 Upplev fjällnaturen från sadeln

Det finns gott om möjlighet till ridning, ofta på islandshästar, i de svenska fjällen. Vill man inte satsa på ett helt ridläger, så kan man boka in enstaka ridturer. En förteckning över var man hittar ridupplevelser i fjällvärlden finns på visitfjallen.se

Medlemskap i STF kan löna sig

För fjällsugna barnfamiljer kan det löna sig att teckna familjemedlemskap i Svenska turistföreningen. Pris 450 kronor per år för två vuxna och obegränsat antal barn. Som medlemmar bor barn 6–15 år gratis på en lång rad fjällstationer, bland annat Grövelsjön, Storulvån, Saltoluokta, Kebnekaise, Abisko, Helags och Sylarna under sommaren. Erbjudandet gäller även i alla STF:s fjällstugor, ett barn per vuxen medlem. Barn under 6 år bor alltid gratis.

Information om fler evenemang och barnaktiviteter på STF:s fjällstationer finns på svenskaturistforeningen.se