Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Upplev fjällen med barnen

Det går långsammare när man fjällvandrar med barnen. Och en myra på vägen kan vara mycket intressantare än utsikten över en dalgång.

Även små barn uppskattar friheten i fjällen och med rätt attityd och utrustning kan en vecka i Saltoluokta bli sommarens bästa minne. Men lämna prestationsångesten hemma, slå dig ner i gröngräset och njut av lata sommardagar med barnen bara fem centimeter från marken.

Med tåget är det enkelt att ta sig till fjällvärlden. Kliva ombord i Stockholm och vakna dagen efter i Gällivare innan du fortsätter med buss mot Ritsem och avslutar resan med båt över sjön Langas. På Saltoluokta Fjällstation bor du mitt i fjällen, så nära vattnet att bastun vid strandkanten faktiskt är närmre än närmsta fjäll. Med helpension i matsalen och boende runt knuten är fjällvistelsen så nära perfekt som det bara går. Nu återstår bara utelivet.

– Pappa, kan du ta nallen? frågar Kalle fyra år och kommer springande längs stigen. Han är stark som en björn och nyfiken som en räv. På pappas mage sitter lillasyster Hilda, sex månader gammal, i en bärsele och kvittrar som en liten fågel. Vi har fortfarande bara gått någon kilometer och det är redan lunch, men bara vetskapen om att vi faktiskt är i fjällen är tillräckligt uppfriskande för att lunchpaketet ska kännas välbehövligt. Att vandra med barn är ingen större skillnad mot att vandra på egen hand. Enda skillnaden är att det mesta går mer långsamt och att en myra på stigen kan vara minst lika intressant som ett fantastiskt ljus i en dalgång. Barnen trivs när föräldrarna trivs, så enkelt är det.

Fördelen med Saltoluokta är bortsett från det sköna läget att matsalen ligger vägg i vägg med både sällskapsrum och sovrum. När barnen blir trötta kan du enkelt fortsätta diskussionen i sällskapsrummet – eller som vi – ta desserten efter det att minsta barnet somnat. Bara en kilometer från fjällstationen ligger samelägret där kyrkkåtan är en speciell attraktion för minstingarnas fantasi. Att gifta sig i fjällen, kan man verkligen göra det?

Längs stigen genom björkskogen växer blåbärsriset högt och Kalle faller genast på knä och reser sig inte förrän munnen fått samma färg som blåbären.

– Det är härligt att vara i sommarfjällen, tycker du inte det? säger Kalle helt spontant.

Utanför huvudbyggnaden finns egentligen bara fyra stigar att välja emellan. En söderut längs Kungsleden, en annan västerut mot Pietsjaure, den tredje österut till samelägret och den fjärde mot sjön Langas. Kalle springer genast norrut, med pappa på släptåg mot sjön Langas.

– Det är inte långt pappa, jag lovar.

Hilda sover i vagnen utanför rummet och mamma Kristina sitter nersjunken med en bra bok i solen mot husväggen. Kalle hukar när han smyger längs stigen. ”Pappa, du måste vara tyst”.

Ett böjt träd blir en häxa och bakom myrstacken bor Ronja Rövardotters kompisar ”Rumpnissarna”.

Vid Langas är utsikten mot Stora Sjöfallet och Norge unik och i solljusets magi leker Kalle hotell medan jag själv omväxlande äter mat i restaurangen och serveras hallonsaft på rummet.

Totalt sett är det inte antalet tillryggalagda kilometer som räknas när man fjällvandrar med barn. I stället är det minimala upplevelser på fjället och njutfulla stunder i bastun som sitter kvar som stensäkra minnen. Vedbastun vid Langas är tyvärr bara öppen ett par dagar i veckan och även om elbastun i grannhuset är minst lika varm, är det svårt att slå känslan av när man kastar av sig kläderna och springer naken ut i fjällsjön. Med rätt vind, solljus och en portion äkta tilltro är det svårt att få en bättre dag i livet. Så vackert är det.

Tips för en lyckad fjällvandring med barn

Fjällupplevelser: Svenska Turistföreningen driver ett tiotal fjällstationer från Abisko i norr till Grövelsjön i söder. Under sommarmånaderna bor barn under 15 år gratis tillsammans med betalande vuxen. Dessutom har en del fjällstationer barnpaket där barnen äter och bor utan kostnad under förutsättning att vi vuxna betalar för oss.

Även om det är charmigt att vandra långsamt är ensamma stunder på fjället att föredra. Som föräldrapar kan man enkelt turas om att ta hand om barnen medan den andra ger sig ut på egna, lite längre turer upp på fjällbranterna. Som till Siv och Acke Kuoljok som driver kafé och boende vid Pietsjaure Sijdda, bara en timmes vandring från fjällstationen.
På Saltoluokta Fjällstation arrangeras varje sommar specifika familjefjällveckor. Även Storulvån, Abisko och Grövelsjöns Fjällstationer är optimala platser för barn.
Ta dig dit: Med tåg till Gällivare, sedan buss till Kebnats och båt över sjön som drivs av Svenska Turistföreningen. www.sj.se
Boende på station: Du kan välja mellan att bo i dubbelrum, fyrbäddsrum eller flerbäddsrum med eller utan sänglinne och avresestädning. Tvåbäddsrum kostar från 990 kronor per rum, fyrbäddsrum för 1 560 kronor per rum och bädd från 265 kronor per person. Om du inte är medlem i Svenska Turistföreningen tillkommer 100 kronor per person (50 kr för barn).
Helpension: I paketet helpension (455 kronor/pers om förbokat annars 485 kr/pers) ingår frukostbuffé, lunchbuffé eller lunchpaket och trerättersmiddag på kvällen.
Ta med: Termos för kaffe eller varm choklad till lunchpaketen. Ryggsäck att packa ner lunchpaket och sittunderlag. Sittunderlag, regnkläder, varm tröja, kängor eller stövlar (väl ingångna) kåsa, karta och kompass. För barnens del behövs specialmat, blöjor och bärsele eller ryggsäck. Stavar är ett populärt inslag hos barnen eftersom de ger bättre balans över svåra partier.
Övrigt: Det finns en butik på stationen som säljer enkla baslivsmedel, glass och souvenirer.
Lämpliga utflykter med barn: Turer runt stationen, båttur med kort vandring till Stora Sjöfallets en gång så imponerande vattenfall. Siv och Acke Kuoljok kafé vid Pietsjaure Sijdda där du kan njuta av nygräddat bröd och rökt röding tillsammans med kokkaffe. Sirkasamernas sommarviste någon kilometer från stationen. Kalfjället söderut.
Tips: Ta gärna med mor- eller farföräldrar. Då kan ni turas om att vara barnvakt och kan uppleva fjällens minsta beståndsdelar extra noggrant.