Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/svindlande-vyer-pa-la-gomera/

Resor

Svindlande vyer på La Gomera

Höjdskillnaderna är ofta dramatiska på La Gomera, som här ovanför byn Agulo.
Höjdskillnaderna är ofta dramatiska på La Gomera, som här ovanför byn Agulo. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Bara en timmes båtfärd från turisttäta Los Cristianos på Teneriffa väntar svindlande vyer, grönskande dalar och genuina småbyar. Följ med till natursköna La Gomera som kan locka med vackra vandringar, valskådning och trolsk urskog. Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén skildrar den spanska ön i text och bilder.

Det sprudlar av grönska på La Gomera. I terrassodlingar, i skogar och som kryddväxter vid vita små hus. Längs slingrande vägar växer suckulenter frodigt på varandra och i dalarna trängs palmer och träd med avokado, bananer och citrusfrukter. Så kallas också de västra kanarieöarna (La Gomera, La Palma och El Hierro) för Islas Verdes – de gröna öarna. I mitten av cirkelrunda La Gomera gömmer sig öns verkliga hjärta, den unika urskogen Garajonay. Skogen får växa som den vill och trädstammarna slingrar sig mossklädda kors och tvärs, nästan som en sagoskog.

Urskogen har fått sitt namn efter den Romeo och Julia-liknande historien om kärleksparet Gara och Jonay. Gara var prinsessan från La Gomera, förlovad med prinsen Jonay från Teneriffa. När förlovningen tillkännagavs fick vulkanen Teide på Teneriffa ett våldsamt utbrott, vilket sågs som ett mycket dåligt tecken. Förlovningen bröts omedelbart och ­Jonay tvingades återvända till Teneriffa, bara för att en mörk natt simma tillbaka till sin älskade. Jagade av sina fäder blev Gara och Jonay snart inträngda i bergen och beslutade där att ta sina liv.

Urskogen Garajonay.
Urskogen Garajonay. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Vattnet är centralt på La Gomera och på flera ställen i skogen finns källor där lokala hämtar sitt dricksvatten. Vi gör detsamma och fyller flaskan en bit in i skogen, vid källan Chorros de Epina där prinsessan Gara enligt sägnen ska ha speglat sig. Vattnet är mjukt och friskt, långt från kranvattnets hårt klorerade variant, och läskar behagligt under den efterföljande skogsvandringen.

För det är till fots du bäst njuter av allt det ­natursköna. De många lederna går kors och tvärs över ön och vandringsturismen är väl ­utvecklad med bra kartor och tydliga skyltar. Trots detta känns det aldrig trångt – här är det naturen som dominerar.

Makalös utsikt över Teide från Mirador de Abrante.
Makalös utsikt över Teide från Mirador de Abrante. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Vill du inte utforska ön till fots går det att uppleva mycket också genom att bila runt. Vägarna är makalöst vackra där de slingrar sig fram längs berg och dalar. Ibland är det smalt vid möten, så välj med fördel en liten hyrbil och tuta i skymda kurvor precis som de bofasta gör. De så kallade ­miradorerna (utsiktspunkt på spanska) är många. Du hittar dem längs vägarna vid speciellt vackra vyer och det finns oftast en ­liten parkering bredvid för att man lätt ska kunna stanna till.

Området Valle Gran Rey är en utmärkt ­utgångspunkt för att upptäcka ön. Här är byggnaderna låga och känslan småskaligt avslappnad.

Den mest spektakulära av alla är Mirador de Abrante. 2014 öppnades här en terrass och restaurang på en spektakulär glasbrygga rakt ut över ett stup. Långt nedanför syns gulliga byn Agulo omgiven av enorma klippor och rakt fram bortom havets blå band tronar toppen på vulkanen Teide. Det är lätt att förstå varför ­gomerianerna ser berget lika mycket som sitt som Teneriffabornas och faktum är att det är på La Gomera du bäst njuter av dess branta former och snöklädda spets. Man måste inte äta i den helt inglasade restaurangen för att besöka utsiktspunkten, men maten är god så vi gör det gärna. Dessutom bjuder dess servitörer ibland på en underhållande uppvisning av visselspråket silbo, traditionellt använt för att kommunicera mellan dalarna.

Valle Gran Rey är en utmärkt bas för att upptäcka La Gomera.
Valle Gran Rey är en utmärkt bas för att upptäcka La Gomera. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Så, var bor man bäst för att njuta av allt ­naturskönt? Området Valle Gran Rey är en utmärkt ­utgångspunkt för att upptäcka ön. Här är byggnaderna låga och känslan småskaligt avslappnad. Under hippie-erans storhetstid på 70-talet vallfärdade batikfolket till Valle Gran Rey och förde med sig såväl haremsbyxor som traditionen att dansa eller trumma vid stranden till solens sista strålar.

Här bor vi bekvämt på ett av de få hotellen, Hotel Gran Rey. Det ligger nära stranden och i de rum som har havsutsikt somnar du till ljudet av Atlantens vågor. Rummen mot baksidan är minst lika mysiga. Nedanför breder hotellets trädgårdsodling ut sig med tropiska frukter och grönsaker vilka alla kan avnjutas i hotellets restaurang. Är du sugen på lite mer klassisk solsemester kan man också skryta med en fin takpool med utsikt över både hav, berg och odlingar.

Dagens fångst i Valle Gran Reys fiskehamn.
Dagens fångst i Valle Gran Reys fiskehamn. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Valle Gran Rey består egentligen av flera små samhällen. I den del som heter Vueltas finns en liten fiskehamn med flera bra fiskrestauranger. Efter ett bad på den skyddade och fina hamnstranden strax intill snubblar vi också över ett undangömt ställe där vi genast känner oss som hemma. Uppför en smal trappa och bakom två stora fikusar hittar vi Valle Gran Reys, ja kanske hela La Gomeras bästa glasshak. Här gör fransmannen Sylvan sin egen glass med exotiska smaker som cashewnötter och ingefära/apelsin men också mer bekanta varianter som tiramisù och hasselnötsglass. Och det är krämiga fylliga aromer, inget fusk med ingredienserna.

Men det slutar inte där. I kylen står mikrobryggd öl från La Palma vid sidan om belgisk duvel och tysk weissbier, allt för en billig penning. Juicen är färskpressad på lokalodlade apelsiner, kaffet är utmärkt, ja till och med musiken är bra (och inte för hög). Och trots det undangömda läget bjuds utsikt över både strand och klippor.

Mellan La Gomera och Teneriffa trivs både delfiner och valar.
Mellan La Gomera och Teneriffa trivs både delfiner och valar. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

La Gomera är också en av de bästa öarna för valskådning och i hamnen i Valle Gran Rey har flera utflyktsbåtar sin bas. När vi gör turen följer vi med 24 meter långa yachten Tina som med sina klassiskt eleganta linjer får oss att tänka på Humphrey Bogart. Färden går rätt ut till havs och vi hjälps åt att spana efter fenor och skvallrande utblås. Det tar sin lilla tid men till sist siktar vi valar. Skepparen sänker farten och glider närmare. Det visar sig vara en relativt stor flock med kortfenade grindvalar. Valarna verkar nyfikna och simmar upp så tätt intill båten att det blir svårt för oss fotografer att få med hela kroppen. De ligger nästan helt stilla och tycks titta lika mycket på oss som vi på dem. Speciellt den lilla valkalven som är där med sin mamma.

Här måste du vara extremt försiktig om du ska bada, men stranden är perfekt för romantik eller kvällsyoga i solnedgången.

Som om inte det var nog möter vi sedan en grupp delfiner som glatt börjar leka och trängas i bogsvallet. Som mest ser vi sju delfiner precis framför båten, alla simmandes i tät formation som hela tiden ändrar form när delfinerna byter plats med varandra. Turen avslutas med en god lunch ombord, bad från båten för oss som är vattendjur och en lugn seglats tillbaka längs kusten och de pampiga klippväggarna.

Rofylld stund när solen går ned vid Playa del Inglés.
Rofylld stund när solen går ned vid Playa del Inglés. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

På kvällen går vi bort mot naturstranden Playa del Inglés nordväst om Valle Gran Rey. Efter en kort promenad slutar byn tvärt. Fågelkvitter ersätter mopedknatter och efter att ha rundat en liten udde öppnar stranden sig. Omgärdad av höga klippväggar och vild natur slår vågorna in mot stranden som är känd för sin skönhet men också för sitt förrädiska baksug. Här måste du vara extremt försiktig om du ska bada, men stranden är perfekt för romantik eller kvällsyoga i solnedgången.

Solen rör sig ner i havet och färgar himlen orange samtidigt som vi äter från vår medhavda picknick med fötterna i sanden. Vilket underbart sätt att avsluta dagen på!

● ● ●

11 tips till La Gomera

1. Vandra i sagoskogen Garajonay

Cañada de Jorge

Den trolska urskogen har funnits sedan före inlandsisen, en vandring här är som en grön mjuk omfamning.

GM-2, nära korsningen GM-1

Friluftsområde Laguna Grande

2. Möt valar och delfiner

Puerto de Vueltas

Mellan La Gomera och Teneriffa ser du ofta både valar och delfiner från båt, en fin utflykt för både stor och liten!

Av. Marítima el Puerto de Vueltas, Valle Gran Rey

www.excursiones-tina.com

3. Mäktig vy och läcker mat

Mirador Abrante

Glasade Mirador Abrante har både en makalös utsikt och en bra restaurang, perfekt för lunchutflykt.

Calle de La Palmita, Agulo

Källan i skogen, Los Chorros de Epina.
Källan i skogen, Los Chorros de Epina. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

4. Drick direkt från källan

Los Chorros de Epina

Källan i skogen, Los Chorros de Epina, ­anses ge både hälsa och kärlek till den som dricker vattnet. Oavsett smakar det friskt och gott.

Parkera vid GM-1, promenera ner i skogen till källan.

5. Slappna av på skön strandbar

Bar Terraza La Chalana

Skönaste strandbaren ligger vid en strand med vackert runda stenar, serverar tapas hela eftermiddagen och bjuder på kubansk musik.

Av. del Almirante Colón, Playa Santiago

www.facebook.com/La-Chalana -150341959073/

6. Häng med bofasta

Los Camioneros, Carraca

Det är krusidullfritt och rejält på Javis tapasbar Los Camioneros och den prisvinnande gofion (en sorts dipp gjord på majs) smakar utmärkt. Bra lokal mat hittar du också på mysiga Carraca i Vallehermoso.

Calle Iglesia mellan torget och kyrkan, Vallehermoso

Playa ­Alojera, vita byn.
Playa ­Alojera, vita byn. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

7. Besök den vilda delen av kusten

Playa de Alojera, Playa de Vallehermoso

På norra och västra kusten är klipporna brantare och vågorna vildare. Ta ett dopp (var försiktig) eller sitt bara ner och njut av havet.

Playa Vallehermoso

Följ väg TF-712 norrut från byn Vallehermoso.

Längst västerut på väg CV-16

8. Bästa glassen hos Yanini

El Sueño de Yanini

Finfin glass, utmärkt kaffe och mikroöl hittar du ovanför lugna lilla hamnstranden i Vueltas.

Calle Italia 1, Valle Gran Rey

Badorten Valle Gran Rey har småskalig och avslappnad känsla.
Badorten Valle Gran Rey har småskalig och avslappnad känsla. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

9. Ät nyfångad fisk

Vueltas

Vid hamnen i Vueltas finns flera bra fis­krestauranger, bara ett stenkast från där båtarna kommer in.

Calle El Carmen och Plaza del ­Carmen, Valle Gran Rey

10. Se solen gå ner

Playa del Inglés

Playa del Inglés ligger i ett naturreservat omgiven av branta klippor.

Följ Carr. Playa del Inglés norrut tills vägen tar slut.

11. Bo bekvämt och vackert

Hotel Gran Rey

Bo bekvämt på Hotel Gran Rey.

Med bananodlingar på ena sidan och Atlanten på den andra bor du både vackert och bekvämt i bra läge. Missa inte takpoolen!

Avda. Marítima 1, Valle Gran Rey

www.hotelgranrey.es

Playa de la Calera.
Playa de la Calera. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

 

 

Passionsfrukt och citron.
Passionsfrukt och citron. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Läs mer:

Skön mix i Las Palmas heta kvarter

Teneriffa lite vid sidan om 

Åtta favoritbad på Gran Canaria

15 guldkorn på Gran Canaria

Läs fler resereportage här