Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 04:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/ta-taget-till-arosa-och-lenzerheide-i-alperna/

Resor

Ta tåget till Arosa och Lenzerheide i Alperna

Det kan nästan vara svårt att koncentrera sig på skidåkningen i Arosa med fonden av snövita bergstoppar ständigt i blickfånget. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Schweiziska tvillingorterna Arosa och Lenzerheide bjuder på hänförande berg, läcker mat i mysig miljö, suveräna längd­åkningsspår, preparerade vandringsleder – och gudomlig skidåkning. Den vackra tågresan hit är bara den värd en resa i sig, skriver Jörgen Ulvsgärd.

Det har snöat ymnigt i Alperna veckan innan jag anländer, vilket ställer till det både för snöröjare och skidåkare, inte minst på grund av lavinrisken.

Från järnvägsknuten Chur, ett par timmar från Zürich, klättrar tåget långsamt upp mot 1. 800 meter, men är inte en minut försenat trots de ansenliga snömängderna. Tågresan mellan Chur och Arosa är en upplevelse i sig. Molnen strör sina vita flor runt bergstopparna. De röda tågvagnarna slår nästan knut på sig själva i de skarpa kurvorna, pressar sig genom smala tunnlar och över hisnande broar under den timslånga färden.

Utmed bergssluttningarna kan man skönja hela årstidregistret från grönskande ängar längst ner till isiga, snöhöljda bergstoppar på över 4. 000 meter. Eftersom skidorten Arosa saknar genomfartsled, till skillnad från systerorten Lenzerheide på andra sidan berget, är det knappast några dagsturister som hittar hit, trots att det ligger nära Zürich. Detta faktum gör Arosa-Lenzerheide till en åtråvärd juvel bland de schweiziska skidorterna.

Redan första dagen är jag förälskad i dessa två charmigt sammanlänkade schweiziska skidorter. Arosa gömmer sig vid vägs ände i slutet av Schanfiggdalen och den lite mer lättillgängliga skidorten Lenzerheide i dalgången intill. De omgivande bergen, Erzhorn, Rothorn, Weisshorn och Scalottas är så hänförande vackra att jag i vissa stunder glömmer bort själva skidåkningen. De små timrade restaurangerna i backarna är dessutom så mysiga och maten så god att man blir sittande alldeles för länge framför brasan eller på solterrassen. Pisterna är ett enda långt utdraget ”halleluja-moment”, vilken du än väljer av dem. Här finns skidåkning för hela familjen, samt en mängd evenemang och festivaler under hela vintern.

– Växer du upp i Arosa eller Lenzerheide blir du skidåkare vare sig du vill eller inte, säger guiden Christian Thaller under ett lunchstopp i den över hundra år gamla restaurangen Marola ­Hütte strax nedanför berget Piz Scalotta.

– Skidåkningen sitter i våra gener. Bergen är vårt fritidsnöje vinter som sommar, så är det bara.

Arosa är en lite undangömd charmig stad i de schweiziska Alperna, ett par timmars tågresa från Zürich. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Det som gör Arosa så speciellt är att skidorten ligger i en gryta omgiven av berg på tre ­sidor, vilket skyddar från vinden. Höjden mellan 1. 800 och 2. 800 meter gör skidåkningen mycket snö- och solsäker. Alla pister är ett skolexempel på hur en pist ska vara preparerad. En gondollift sammanbinder de två skidorterna Arosa och Lenzerheide, ett faktum som gynnar dem båda.

I både Arosa och Lenzerheide finns backar för alla smaker. Breda pister för carvingåkarna, tuffa branta och smala svartpister för alla skibums, samt fina nedfarter för de som älskar pudersnö. Med gondolen har skidåkarna på ömse sidor om berget tillgång till 225 kilometer pist, vilket gör skidområdet till ett av de största i Schweiz.

– De flesta som kommer hit är familjer eller de som söker en mer avspänd skidsemester i en vacker miljö, säger Anina Flüeler på Arosa Tourismus. Vi satsar mycket på all inclusive, vilket gör skidåkningen mer tilltalande för familjer. Här finns både längdskidåkning och en björnpark där vi tar hand om djurparksbjörnar genom att anpassa dem till en vildare miljö som ligger närmre deras natur.

Bild 1 av 2 Skidskolorna i Arosa ingår för barn under 17 år i samband med något av alla de all inclusive-erbjudanden som finns för barnfamiljer.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 2 av 2 Byn Arosa.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Arosa är en av landets äldsta städer, ett bergsparadis med ett förflutet som hälsocenter. Här finns ett hundra år gammalt sanatorium som nu förvandlats till ett av de finaste fyrstjärniga hotellen i Schweiz, Waldhotel, beläget vid foten av berget Weisshorn och med direkt access till liftarna. Hotellet har en bra restaurang, stora härliga rum och ett lyxigt spa, vilket förhöjer upplevelsen. För de som gärna kostar på sig lite extra lyx under skidsemestern finns femstjärniga hotellet Tschuggen med egen privat lift upp till pisten.

De flesta av mina vänner återvänder hit förr eller senare. Det är bergens dragningskraft som är omöjlig att motstå.

Nästa dag tar vi gondolen Urdenbahn över till grannorten Lenzerheide. Solen skiner lika intensivt som dagen före. Innan dess har vi gjort ett sista stopp vid den lilla timrade baren och restaurangen Burestübi där Christian Thaller bjuder på en klassiker, munggapfupf, en likörinspirerad drink med grädde på toppen. I gondolen berättar han att han efter studier på andra håll i Schweiz efter fem år åter landat i sina hemtrakter, som mountainbike- och bergsguide på sommaren och som skidguide på vintern.

– De flesta av mina vänner återvänder hit förr eller senare. Det är bergens dragningskraft som är omöjlig att motstå, berättar han.

Bild 1 av 2 Skateline är den första isbelagda vandringsleden i Schweiz och går längs floden Albula i skidorten Lenzerheide. Åkturen är tre kilometer lång.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Bild 2 av 2 Den som vill prova på skidskytte kan göra det på Lenzerheides skidskyttestadion.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

För de som inte åker så mycket utför finns här mycket annat att göra. Fantastiskt vackra vandringsleder på vintern, vilket är unikt för oss nordbor, längdåkningsspår lika omsorgsfullt preparerade som landets järnvägar, en rodel­bana för barn och vuxna och en skridskobana som går längs en skogsstig, och som på vintern förvandlas till isväg. Att åka skridskor på den tre kilometer långa leden som går längs floden Albula är en mäkta populär aktivitet, inte minst bland barnen, liksom slädfärder där slädarna dras av nordsvenska hästar.

Den som vill prova på skidskytte kan göra det på Lenzerheides skidskyttestadion. Här får jag för första gången pröva på hur det känns att för en stund bildlikt talat kliva in i Björn Ferrys, Magdalena Forsbergs och Hanna Öbergs kläder. Att efter fem kilometers skidåkning komma in på skidskyttestadion och testa ett stående skytte gör en ödmjuk inför deras prestationer. Gevärspipan fladdrar betänkligt när jag försöker pricka tavlan. Det blir inte en enda träff men bättre lycka har jag i det liggande skyttet. Denna upplevelse kan alla göra som har lust och jag rekommenderar den varmt.

Lite lugnare skidåkning blir det bort mot byn Valbella, där jag passerar Roger Federers magnifika chalet (hus i alphyddestil). Så fort han har ledigt mellan turneringarna kommer han hit, här får den schweiziske tennisspelaren vara i fred, berättar en av grannarna jag möter i spåret.

Byn Lenzerheide är mer lättillgänglig för resenärer från Zürich och har därför många weekendbesökare jämfört med Arosa på andra sidan dalen. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Tyvärr lyckades jag inte pricka in fullmånenätterna under skidbesöket i Arosa-Lenzerheide. Då hade det varit möjligt att från Rothorn i Lenzerheide eller från Weisshorn i Arosa, ta liften upp till toppen för att sedan glida utför i månskenet.

Tillbaka i Arosa vaknar jag på morgonen på Waldhotel och ser solen träffa de snötäckta topparna på Weisshorn. Efter nattens snöfall står gran och tall insvepta i vit snö som spunnet socker. Det är lätt att förstå att orten valdes som kurhotell runt sekelskiftet. En hälsosammare brygd är svårt att hitta tänker jag under min sista skiddag i Arosa, då jag återigen för några korta ögonblick söker skidåkningens själ, ett tillstånd och ett flyt där man inte behöver tänka. När jag sedan sitter på tåget mot Zürich på väg hem kommer ett starkt sug efter att få återvända. Bergen, byarna, den avspända stämningen och suveräna skidåkningen är en magnet med stor dragningskraft.

● ● ●

Guide. 16 tips till tvillingorterna Arosa och Lenzerheide

BO

1. Waldhotel National Arosa

Hotellet är ett tidigare sanatorium byggt 1830 med trevligt renoverade, stora rum och vacker utsikt mot bergen runt Arosa. Det är ett av de bästa fyrstjärniga hotellen i Schweiz med ett starkt fokus på familjer. Här ryms bra restauranger, en sportaffär, ett fint spa och mycket mer. Waldhotel ligger med direkt anslutning till backarna.

Adress: Prätschlistrasse 38 Arosa.

www.waldhotel.ch

2. Tschuggen Grand Hotel

Detta är Arosas lyxigaste hotell som inte ser så charmigt ut från utsidan, men är desto häftigare invändigt. Hotellet har egen lift upp till backarna.

Adress: Tschuggentorweg 1, Arosa.

https://tschuggen.ch/en 

3. Boutique Hotel Rütihof

Hotellet ligger lite utanför Arosa i byn Litzirüti och är från början ett klassiskt schweiziskt gästgiveri som nu uppgraderats. Detta gamla timrade hus ligger vackert på en bergssluttning med utsikt över dalen och bergen runt omkring.

Adress: Arosa Strasse 110, Litzirüti.

https://ruetihof.ch/ 

4. Hotel Lenzerhorn

Fyrstjärningt hotell mitt i byn Lenzerheide med spa och god mat. Dessutom en mycket bra à la carte-restaurang. Pris cirka 2.000 kronor natten.

Adress: Voa Principala 41 Lenzerheide.

www.hotel-lenzerhorn.ch 

Restaurang Güterschuppen i Arosa är en snyggt renoverad och modern restaurang med en speciell atmosfär belägen i den tidigare tåghallen. Foto: Jörgen Ulvsgärd

ÄTA

5. Restaurang Güterschuppen

En nyetablerad snyggt renoverad och modern restaurang med speciell atmosfär belägen i den tidigare tåghallen i Arosa. Maten är av hög kvalitet med i huvudsak råvaror från trakterna runt omkring.

Adress: Bahnhofstrasse, Arosa.

www.gueterschuppen-arosa.ch 

6. Hörnlihütte

En mysig och charmig 100 år gammal trähütte, ägd av den lokala skidklubben. Restaurangen drivs av en lokal gastronom och serverar god traditionell och enkel mat i backen. Terrassen utanför är både vindskyddad och solig med vidunderlig utsikt. Grillen är utomhus.

7. Alpenblick

Traditionell alpstuga med en modern känsla och en solterrass med utsikt över byn. Ett bra stopp för kaffe eller lunch.

Adress: IFängiweg 9, Arosa.

www.alpenblick-arosa.ch 

8. Weisshorn panorama restaurang

Restaurang med 360 graders panorama från det högsta berget i skidområdet. Restaurangen ligger på 2.653 meters höjd över havet. Härifrån kan du se runt 400 bergstoppar.

http://weisshorngipfel.ch

9. Sattelhütte

Detta är en genuin och mysig timrad alprestaurang med mycket traditionell mat och en liten solterrass med utomhusbar.

www.sattelhuette.ch 

10. Motta Hytte

Ska du bara inta den klassiska ­schweiziska rätten rösti en gång under vistelsen bör den intas på Motta Hütte i Lenzerheide.

www.motta-lenzerheide.com 

11. Restaurant La Patata

En mysig restaurang i hjärtat av Lenzerheide. Grillade rätter är omtyckta här och revbensspjäll sägs vara topprätten. Men eftersom jag inte äter kött blev det vegetariskt för mig som de var överraskande bra på med tanke på att det är en utpräglad köttrestaurang.

Adress: Voa Principala 25 Lenzerheide.

www.la-patata.ch 

12. Restaurant Scalottas Terroir

På Scalottas Terroir serveras små portioner så att du kan skapa din egen ­unika meny med flera olika rätter. Upplev den nostalgiska atmosfären på en av de äldsta och charmigaste Arvenstuben (­salonger med tallpanel) i Lenzerheide.

Adress: Voa Principala 29 Lenzerheide.

www.schweizerhof-lenzerheide.ch 

MISSA INTE

13. Biathlon Taster Sessions

Biathlon Arena är inte bara avsedd som en plats för toppatleter. Med prova på-kurser och gruppevenemang kan skidskytte upplevas av allmänheten.

www.biathlon-arena-lenzerheide.ch

14. Skateline Albula

Skateline är den första isbelagda vandringsleden i Schweiz och sträcker sig från Bad Alvaneu till Surava i skidorten Lenzerheide. Den cirka tre kilometer långa leden går längs med floden Albula genom snötäckt skog. Skridskoutrustning hyr du på plats i Surava där en minibuss fraktar dig till starten i Bad Alvaneu.

Adress: Prodigl Niebel 1 Surava

www.skateline.ch 

15. Tobaggon Run Pradaschier

Kälkåkning i Churwalden nära skidorterna Arosa och Lenzerheide utlovar en rolig åktur både sommar och vinter. Med 31 kurvor och en höjdskillnad på 480 meter vrider rodelbanan sig ner i dalen. Med sin längd på 3. 060 meter är det den längsta kälkbanan i Schweiz.

Adress: Girabodawäg 16 Churwalden.

www.pradaschier.ch/rodelbahn

16. Zauberwald

Zauberwald är ett imponerande ljusspel i skogen utanför Lenzerheide. Konstinstallationerna äger rum 13–30 december och lockar varje år över 40.000 besökare.

www.arosalenzerheide.swiss 

Arosas björnpark är värd ett besök. Foto: Stefan Eichholzer

 

Läs mer: Skidäventyr med vyer i Sunnmörsalperna 

Läs fler resereportage här